Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FILMSKA PRIČA Maloljetni se oženili, stvorili djecu i dočekali 60 godina braka

13.01.2021. 13:55


Bračno putovanje Šime i Mare Mamić iz Lišana Ostrovičkih koje traje već šezdeset godina dobilo je novi nastavak. Prije šest desetljeća svoju su ljubav slavili na vjenčanju kada su u lišanskoj kapeli sv. Jeronima (Jere) iz 18. stoljeća obećali jedno drugome ljubav i vjernost zauvijek, do smrti. Sada su ponovno rezali »svadbenu« tortu, doduše uz epidemiološke mjere i najužu obitelj.
Imaju četvero djece: sinove Željka koji živi u Šibeniku, Marinka koji živi u Zagrebu i Davora koji živi u Benkovcu, te kćer Zoricu udanu Čohodarević u Biogradu na Moru.


Život u vjeri svojih očeva
– Naša djeca su nam podarila 9 unučadi od kojih najstariji ima 30 godina, a najmlađi 8 mjeseci, rekla je slavljenica Mara, istaknuvši kako su cijelog života radili i stvarali kako bi njihovoj djeci bilo bolje.
Životni put Šime Mamića, od majke Ike i oca Peše, koji je prije nekoliko dana napunio 79 godina i njegove supruge Mare, od majke Jeke i oca Mirka, koja će na Veliku Gospu, 15. kolovoza, napuniti 77 godina bio je zaista trnovit.
– Kad je otac Šime imao 3,5 godine a majka Mare tek jedan mjesec života partizani su im ubili očeve, moje djedove. Majka je kod udaje imala nešto više od 16 godina te je morala imati potpis svoje majke Jeke. Zahvaljujući velikoj ljubavi, vjeri svojih očeva, mukotrpnom i predanom radu, poštivanju i odricanju stvorili su nas četvero djece i dočekali prvih šest desetljeća života, kazao se sin Željko.


Branili svoj dom
Iole vješt redatelj i scenarist o njihovom životu mogao bi zasigurno snimiti rado gledani dokumentarni film, ali i filmsku dramu, ljubavni film za koji bi se zasigurno otimali filmski festivali.
– Moj otac Peša strijeljan je od strane partizana u Šibeniku ‘45. i za grob mu se ne zna iako se govori da su pokopani kod crkve sv. Mare u šibenskom Kvanju. Kad je moja Mare imala tek mjesec dana otac Mirko je strijeljan od strane partizana ‘44. i ubačen u jamu u selu Parčići, na području Kistanja. A samo su bili domobrani, branili svoj dom i svoju domovinu Hrvatsku, s puno emocija će slavljenik Šime.
Za vrijeme Domovinskog rata proveli su u progonstvu od Pirovca do Solarisa i nakon obnove spaljene kuće vratili se u svoje Lišane.




Uvijek u ljubavi i slozi
– S obzirom na sve nedaće koje su nas pratile od najranijeg djetinjstva uvijek smo se dizali i uzdignute glave u vjeri svojih otaca nastavljali živjeti u ovim surovim vremenima, rekao je slavljenik Šime, po majci Jarićev, koji je radni vijek proveo u Viaduktu Zagreb i TLM-u u Šibeniku.
U Lišanima Ostrovičkim žive oko 200 metara od bunara Trubanj, povijesnog izvora vode pa tako i života i danas iako Lišane imaju vodu iz vodovodnih slavina.
– Uvijek smo u slozi sami sa sobom i sa svojom djecom, posebno s unučadi, poručila je slavljenica Mara Mamić.