Glazbenici neće dobiti ni lipe od milijuna državnih potpora za koncerte. Sav novac ide – organizatorima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
"Jer svirati se mora"
Prema rezultatima natječaja najviše novca, po 300 tisuća kuna, odobreno za koncerte Prljavog kazališta, Gibonnija, Tonyja Cetinskog i Petra Graše te Parnog valjka, a 150 tisuća kuna za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona
Arhiva NL
Ilustracija

Od 5,2 milijuna kuna državne potpore za organiziranje 166 koncerata u Hrvatskoj u sljedećih pola godine, nijednu lipu neće dobiti glazbenici koji bi te koncerte trebali održati, pojasnili su jučer iz Hrvatske glazbene unije (HGU) koja je od studenoga prošle godine i provodila natječaj za dodjelu tih sredstava u sklopu projekta »Jer svirati se mora«.

Na kraju su od 259 pristiglih prijava izabrali njih 92 za 166 koncerata koji bi se trebali održati od 14. veljače do 30. lipnja, ali jučer su iz HGU-a morali pojašnjavati kome je taj novac namijenjen.

– Glazbenici od spomenutog natječaja neće dobiti ništa, niti jednu lipu. Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova poput najma prostora, tehnike, razglasa, rasvjete, zaštitarske službe, covid-mjera, dezinfekcijskih sredstva, reagirali su jučer iz HGU-a nakon objave da je primjerice najviše novca, po 300 tisuća kuna, odobreno za koncerte Prljavog kazališta, Gibonnija, Tonyja Cetinskog i Petra Graše u pulskoj Areni koji trebaju biti u svibnju i lipnju ove godine, te za organizaciju koncerta Parnog valjka u zagrebačkoj Areni.

Spas djelatnosti

Iz HGU-a napominju kako su i propozicije natječaja koji je bio aktivan krajem prošle godine jasne i iz njih je vidljivo da se potporama koje će isplatiti država »prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojnim pratećim djelatnostima nužnim za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji«.

– Glazbenici su pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala, poručuju iz HGU-a.

Kad je u studenome, nakon sporazuma HGU-a i Ministarstva kulture i medija, otvoren javni poziv za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta »Jer svirati se mora«, istaknuto je kako je cilj projekta omogućavanje koncertne aktivnosti u uvjetima pandemije koronavirusa i želja da se što bezbolnije premosti period u kojem su glazbene aktivnosti znatno smanjene. Uz to, navedeno je da će se troškovi organizacije i produkcije pokriti iz novca osiguranog kroz natječaj, dok sav prihod od ulaznica ide prvenstveno u honorare glazbenika. Dakle, oni će zaraditi onoliko koliko se skupi prodajom ulaznica.

Kad su objavili prijave koje su dobile novac na natječaju, iz HGU-a su pojasnili da je te zahtjeve obrađivala Stručna komisija HGU-a u suradnji i konzultaciji s predstavnicima Udruge manadžera i organizatora. Zbog velikog broja, kako kažu interesantnih i relevantnih prijedloga, bili su prinuđeni dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u pojedinim odobrenim projektima.

Pogođeni potresom

Uz spomenute koncerte koji su dobili najveće iznos, 150 tisuća kuna odobreno je i za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u splitskoj Spaladium Areni u veljači, a po 125 tisuća kuna za koncerte Prljavog kazališta u Zadru na Trgu pet bunara, Gibonnija u Osijeku te Petra Graše u Zadru.

S po 100 tisuća kuna sufinancirat će se organizacija po tri koncerta na turnejama Hladnog piva, Darka Rundeka & Ekipe, Gorana Bare & Majki, Psihomodo popa i Josipe Lisac, a isti je iznos dodijeljen i za tri koncerta u programu Jarun Open Air. Potpora od 100 tisuća kuna dodijeljena je i za organizaciju dvaju koncerata Tomislava Bralića i klape Intrade, Leta 3, Urbana & 4 & Gele & Gudaea i 4 tenora te dva koncerta u sklopu projekta »Jer svirati se mora« u Varaždinu (Massimo i 4 tenora).

Iz HGU-a su jučer još poručili da u suradnji s Ministarstvom kulture i medija već mjesecima nastoje pomoći glazbenicima preživjeti period u kojem im je rad onemogućen.

– HGU trenutno pomaže i glazbenicima s područja koja su pogođena potresima, pomogli smo i našim kolegama glazbenicima iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija, kažu iz HGU-a.

 

Četiri tisuće kuna mjesečno pomoć samostalnim umjetnicima

 

Što se tiče pomoći samostalnim umjetnicima, Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv za dodjelu potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju tu djelatnost i kojima državni proračun plaća doprinose. Tako će se omogućiti isplata potpora od četiri tisuće kuna mjesečno onima kojima je značajno smanjen prihod u odnosu na 2019., 2018. ili 2017. godinu. Uvjet je da su u razdoblju od 2017. do 2019. godine ostvarili mjesečni prihod od umjetničke djelatnosti viši od 1.625 kn. Potpora se dodjeljuje za 2021. godinu i bit će podložna reviziji, nakon isplate potpore za siječanj i veljaču 2021. godine, a ne mogu je dobiti oni koji su takvu potporu ostvarili temeljem drugih Vladinih mjera.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno