Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

INDUSTRIJSKI OTPAD Mještani čuju kamione i osjećaju smrad, netko odvozi trosku…

13.01.2021. 11:00


Nakon svojevrsnog zatišja od oko godinu i pol dana, opet se uskovitlala prašina s »crnog brda« u Biljanima Donjim, benkovačkom naselju uz državnu cestu koja od zemuničke Tromilje vodi do Benkovca. Riječ je o odlagalištu na kojem je nadomak kuća deponirano nevjerojatnih 140 tisuća tona crne troske, koja je prije 10-ak godina dovezena prigodom sanacije bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), takozvane Crnice.


Teslo se brdo, rodio se miš
– Čuli smo kamione kako dolaze i odlaze, a u zraku se osjetio užasan smrad. Ponadali smo se da je napokon svemu kraj i da cijelo brdo ide zauvijek u prošlost. No, rano smo se poradovali, kako su kamioni došli, tako su otišli i zasad se nisu vratili. Vjerojatno im je krupnija troska trebala za neke radove, tko će ga znati, kazao je na naš upit vremešni mještanin Biljana Donjih.
– Sve vam je to ‘tresla se brda, rodio se miš’, a do kada će troska ovdje ostati to nitko ne zna odgovoriti. Pomognite nam vi iz novina i televizije, zamolio je sugovornik.
Iako je Sud Europske unije prije više od godinu i pol dana, u svibnju 2019., presudio da Republika Hrvatska nije ispunila obveze iz europske Direktive o otpadu, među kojima je i ona da osigura zaštitu zdravlja ljudi i okoliša, zato što nije poduzela mjere u svezi sa »sanacijom ilegalnoga ‘crnog brda’ na području Biljana Donjih«, ogromno brdo troske i nakon 10-ak godina još je uvijek na istoj lokaciji, 50-ak metara od kuća.


Utovarivač u podnožju brda
Presuda je stigla prije godinu i pol dana, međutim, sad već mistično brdo, još je uvijek ondje.
– Živim dalje, poviše tog brda. A, kako je bura i hladno, držim se kuće i nisam vidio ni čuo kamione. Znam jedino ono što pričaju mještani, a gdje ima dima, ima i vatre, kaže nam 74-godišnji Ljubinko Babić.
Uz jugoistočno podnožje »crnog brda« je veliki utovarivač. Netko vjerojatno kamionom povremeno odvozi trosku, zasad u manjim količinama od ukupno 140 tisuća tona. A tko i u koje svrhe, ne znaju ni mještani ni Grad Benkovac, a zasigurno, ni država.
– Sve prolazi, ali brdo ostaje. I svi iz okolnih mjesta su za to da se ta troska nekamo odveze, ali ni ‘makac’. Zaista bi bilo lijepo da se to napokon riješi jer govore da je to opasno za zdravlje. A i ružno ga je i za vidjeti, kaže Babić.
Europska komisija Hrvatsku je 2014. godine prvi put upozorila na njezine obveze, jer je 2010. na toj lokaciji bez prethodno poduzetih mjera zaštite podzemnih voda i zaštite od širenja prašine u okoliš, odložena industrijska troska iz propalog šibenskog TEF-a koju Hrvatska nije klasificirala kao otpad zbog kojega su se od prvoga dana bunili brojni žitelji iz okolnih mjesta te članovi udruge Eko Ravni kotari tvrdeći da se radi o kancerogenom otpadu.




Četiri Vlade nisu riješile problem
– Problem ‘crnog brda’ dosad nisu riješile, vjerovali ili ne, čak četiri Vlade RH. Usprkos zagađenju podzemnih voda i kancerogenoj opasnosti koja iz Biljana Donjih prijeti cijelim Ravnim kotarima i Zadru, naglašava Zdravko Belušić, predsjednik udruge Eko Ravni kotari.
»Crno brdo« je, kaže on, ekološka bomba koja lokalnom stanovništvu i Ravnim kotarima već godinama stvara podosta muka.
– Da nije istinito bilo bi zaista smiješno. Troska zagađuje zrak, zemljište, podzemne vode, i nikog nije briga, nitko ništa konkretno ne poduzima. Užas, ogorčen je Belušić.
Europska komisija je zauzela stav da je riječ o potencijalno opasnom kamenom agregatu, međutim bez rokova sanacije.
– U skladu s pravom EU-a i presudom Suda Europske unije Hrvatska je trebala je uvesti mjere za zaštitu okoliša, podzemnih voda i ljudskog zdravlja, zaključio je Zdravko Belušić.


Jednom svane, drugom smrkne
Vlasniku je naloženo da ga ukloni, no u međuvremenu je ta tvrtka otišla u stečaj. Resorno ministarstvo javnim je pozivom pokušalo naći tvrtku koja bi obavila posao zbrinjavanja tog otpada, zainteresirana se i pojavila, no ponovno je sve palo u vodu.
Stoga je doneseno rješenje kako će država o svom trošku obaviti taj posao i ukloniti opasnu trosku, jer su tragovi crnog praha posvuda, od bunara s vodom koju mještani koriste za piće, do onečišćenih vrtova, rublja na sušilima, pa do respiratornih smetnji.
– Da bi nekom svanulo, Biljanima Donjim je moralo smrknuti, pa je nepoželjan industrijski otpad prevezen kod nas ovdje u Zadarsku županiju. A žiteljima Biljana Donjih i Ravnih kotara je u nasljeđe ostavljena po zdravlje opasna troska, zaključuje sugovornik Nikola.
 


Bulić: Žao mi je mještana, nismo nikom dali nalog za odvoz


Iskreno mi je žao mještana Biljana Donjih, kao čelnik jedinice lokalne samouprave nadasve bih volio da se to napokon riješi. O odvozu troske kamionima iz Biljana Donjih nisam upoznat, niti imam saznanja o tome. Mi u Benkovcu zaista nemamo potrebe negdje upotrebljavati trosku kao građevinski materijal, uopće nemamo gradilišta za tu svrhu. S punom odgovornošću mogu reći da nismo nikom dali nalog da odvozi trosku iz Biljana Donjih, niti bi to učinili bez suglasnosti nadležnog ministarstva, kazao je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.