Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KUP KREŠMIRA ĆOSIĆA Iz 17 minusa stigli do prilike za obranu titule

13.01.2021. 10:40


Košarkaši Zadra osigurali su plasman na završnicu Kupa Krešimira Ćosića sinoćnjom pobjedom na gostovanju kod Cedevite Junior. Tako je momčad s Višnjika dobila priliku braniti lanjski naslov, no osim te činjenice sve ostalo što se moglo vidjeti u srazu s liderom Prve lige nikako ne može veseliti zadarske navijače koji sigurno najmanje preferiraju kad im igrači najdražeg kluba biraju utakmice.


Pet trica Šabića
Ušli su Perinčićevi štićenici u utakmicu bez prave energije, reklo bi se podcjenjivački, i nakon početnih sedam minuta razvoj događanja na terenu je upućivao na pravu katastrofu Zadra na zagrebačkom Veleajmu. Nabrijani "mladi vitamini" doslovce su u tom kratkom periodu istorpedirali njihov koš, a posebno je to išlo za rukom Emiru Šabiću koji je mrtvo-hladno utrpao čak pet dalekometnih šuteva. Sve je to brzo dovelo do ogromnih 17 viška na strani domaćina (25:8), a Perinčiću nije ništa drugo preostalo nego s rotacijama krenuti puno ranije od planiranog. No, ni taj potez mu nije donio previše koristi jer je bilo podosta igrača s klupe koji nisu shvatili svoj zadatak ozbiljno što je pomagalo Cedevitašima da bez većeg stresa održavaju dvoznamenkastu razliku. U drugu dionicu su stoga ušli sa 12 plusa (26:14) i očekivao se pravi odgovor renomiranog abaligaša, ali osim trice Antonije Jordana koji je zaigrao po prvi puta u dresu Zadra sve ostalo u prvoj polovici druge četvrtine je bilo za potpuni zaborav. Igrači u narančastim dresovima doduše nisu više bili tako precizni izvan linije 6.75 m, ali bi često znali iskompenzirati promašaje napadačkim skokovima što nije išlo na čast košarkašima Zadra koji su očito preolako shvatili pojam građenja reketa. Sve je to kumovalo i daljnjem ugodnom boravku domaćina na visokoj razlici (36:21), dok je u završnih pet minuta druge dionice ipak malo popravljen sveukupno loš dojam, prvenstveno zaslugom Junakovića koji je uspio povezati redove u napadu, podijelio nekoliko asistencija, a ruku mu je dao i Palokaj što je spustilo zaostatak na "tek" sedam koševa (42:35). Naznaka je to bila da će se u nastavku gledati puno bolje izdanje Zadrana što i ne predstavlja neko čudo kad se uzme u obzir da su u prvom poluvremenu uspjeli uzeti tek tri napadačka skoka, trica se gađala 1-8, a imali su i dvostruko više izgubljenih lopti od protivnika (10-5).


Hvatanje priključka
Naravno, velika razlika u kvaliteti kao se utakmica bližila kraju je morala odigrati ulogu pa je i pomalo očekivan bio lagani, ali sigurni rezultatski napredak Perinčićevog sastava. Domaćin se trsio odolijevati što je dulje moguće pa su u jednom trenutku i vratili dvoznamenkasto odstojanje (47:35), ali obrana Zadra je počela djelovati puno ozbiljnije, dok se u napadu težilo racionalnijim rješenjima. Onuaku je najviše doprinio potpunom rezultatskom primicanju (51:50), a ubrzo, u posljednjoj minuti treće četvrtine, Planinić s linije za bacanja je donio i prvo vodstvo u utakmici nakon početnih 0:2. Sigurno je laknulo tada i Perinčiću koji se definitivno nije želio vratiti u grad košarke bez čekirane ulaznice za završnicu Krešinog kupa. Shvatili su izgleda to i njegovi igrači koji su u narednih pet minuta uspjeli konačno postaviti stvari na svoje mjesto. Carter je otvorio zadnju četvrtinu s četiri ubačaja, priključio mu se Onuaku pa potom i Palokaj s tricom da bi seriju 10:2 zaključio Carter također tricom. Značilo je to da u završne minute Zadrani ulaze s devet viška (59:68) što se i pokazalo sasvim dovoljnim za konačnu pobjedu. Prvo ime Zadra bio je Onuaku koji je upisao dvostruko-dvostruki učinak (17 poena i 13 skokova) uz čak sedam izgubljenih lopti dok su po 15 i 13 koševa ubacili Palokaj i Carter.
 




CEDEVITA J. 69
ZADAR 81


(26:14, 16:21, 15:23, 12:23)
ZAGREB – Dom Košarke Cedevita. Bez gledatelja. Suci: Krunoslav Peić, Gordan Terlević i Andrea Đuraki.
CEDEVITA JUNIOR: Tomić 2, Ogrizović 10, Smajlagić 8, Ušić 4, Serdarušić, Dubelj 2, Krstanović 10, Kučić, Gatarić, Šabić 21, Bošnjak 4, Jacović 8. Trener: Marko Trninić.
ZADAR: Carter 13, Jordano 7, Justice 5, Palokaj 15, Brala 2, Vuković 4, Bursać 2, Junaković 6, Mavra 2, Onuaku 17, Planinić 8. Trener: Ivan Perinčić.