Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Niži razredi i maturanti u klupe, ostali online

13.01.2021. 09:33


Sljedeći ponedjeljak bi trebalo započeti novo školsko polugodište kada će na tisuće učenika osnovnih i srednjih škola nakon tri tjedna zimskih praznika ponovo sjesti u školske klupe. I dok jedni učenici već kukaju, a drugi jedva čekaju da nastava počne, provjerili smo kako će se nastava odvijati – hoće li biti u školama ili online.
Jučer je premijer Andrej Plenković imao videosastanak s Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja, na kojem je dogovoren nastavak rada škola.
– Generalni je stav da nastava za učenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja koja su im potrebna«, rekao je Fuchs. Dodao je i da će završni razredi ići na nastavu po pojačanim epidemiološkim mjerama. Ostali učenici pohađat će nastavu online.
Pitali smo jučer Ivana Šimunića, županijskog pročelnika za školstvo te Josu Nekića, gradskog pročelnika za školstvo znaju li što ovo konkretno znači te su nam odgovorili kako još nisu dobili službene informacije te kako ne mogu komentirati novonastalu situaciju.


Uvijek se može promijeniti model
– Donošenje odluka o načinu održavanja nastave resorno ministarstvo i nacionalni stožer spustili su na lokalnu razinu. Mi trenutačno očekujemo ministarstvo i čekamo eventualne objave, ali kako sad stvari stoje, sve bi trebalo krenuti kako je i planirano, rekao nam je Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
Slično nam je potvrdio i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za školstvo u Zadarskoj županiji, koji je rekao kako prema kontaktima koje ima s ravnateljima škola kojima je Županija osnivač, nitko nije spominjao prelazak na C model, odnosno na online nastavu.
– Koliko imam informacije, svi planiraju nastaviti s nastavom na način kako su je održavali u prvom polugodištu, a ako se pokaže potrebno, uvijek mogu promijeniti model, rekao je Šimunić još u ponedjeljak, ali u međuvremenu se situacija promijenila.
Slično nam je rekao i Joso Nekić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje koji je rekao kako će nastava krenuti normalno te kako trenutačno nema informacija da bi trebalo biti promjena.
– S ravnateljima sam svakodnevno u kontaktu i svi smatraju da bi nastava trebala krenuti u školama. Čak mi se čini kako je epidemiološka situacija bolja nego prije Nove godine, ali pravo stanje ćemo tek vidjeti, rekao je Joso Nekić.


Procedura za djecu s potresom pogođenih područja
I ravnatelji s kojima smo razgovarali rekli su nam kako su spremni za početak neposredne nastave te kako će pratiti odluke resornog ministarstva i rad prilagođavati epidemiološkoj situaciji.
– Mi smo spremni za početak novog polugodišta koje ćemo započeti nastavom u školi. Međutim, ukoliko se situacija pogorša uvijek možemo prijeći na drugi model, rekao nam je Markica Perić, ravnatelj OŠ Stanovi.
​Sličnog je mišljenja i Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića, (MIOC), koja je rekla kako se većina ravnatelja srednjih škola slaže da kreću s normalnom nastavom, te kako će se po potrebi prilagođavati.
​Inače, upitali smo ravnatelja Perića kakva je procedura ukoliko se u Zadar preselilo dijete s potresom pogođenih područja te želi u Zadru krenuti u školu. Naime, na zadarskom je području više stotina ljudi s područja Banovine te među njima zasigurno ima i djece koja pohađaju osnovnu školu.
– Svako dijete koje u Zadru želi nastaviti školovanje mora donijeti odluku o privremenoj adresi na temelju čega se određuje kojoj školi gravitira i škola mora upisati dijete. Škole potom s prethodnom školom dogovaraju oko udžbenika i ostalih proceduralnih postupaka i dijete nastavlja školovanje, pojasnio je proceduru ravnatelj Perić.