Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PREMIJER ŽENSKA LIGA Peričić: Što bismo dobili da s dvije Amerikanke ostanemo u ligi?

13.01.2021. 13:47


Iza košarkašica Zadra tmurna je jesen. Prisilno pomlađivanje igračkog kadra uoči početka sezone rezultiralo je s deset poraza iz isto toliko susreta Premijer ženske lige te se cure s Višnjika nalaze u nezavidnoj situaciji da u drugom dijelu natjecanja pokušaju izbjeći posljednje mjesto na ljestvici i osiguraju ostanak među košarkaškom elitom.
– Nažalost, to je bilo i za očekivati. Za razliku od prošlih, ove godine nismo uspjeli napraviti postepeni odljev igračica, već nam je kadar drastično pomlađen u samo jednoj sezoni što je dovelo do nesrazmjera mladosti i kvalitete naših igračica s ostatkom lige. Odlaskom Ane Vrsaljko i Ivane Dujić, kao i odlaskom nekolicine igračica na studij u Zagreb, bili smo primorani u vatru gurnuti kadetkinje koje su, uz pomoć Petre Pavičić i Antonele Bodrožić, preko noći postale nositeljice igre – kazao je predsjednik ŽKK Zadar Branimir Peričić.


Cilj ostanak u ligi
Situacija je već na ljeto ukazivala da bi Zadranke ove sezone mogle prolaziti kroz pravo čistilište. Uz već spomenute odlaske Vrsaljko i Dujić, klub su napustile i Ena Gardijan te Marijeta Domijan koje su otišle na studij u Zagreb, dok su Nika Jelenković i Anđela Oštrić prestale s aktivnim igranjem košarke. Naglasak je stavljen na kadetsku generaciju kojoj je pružena mogućnost da kroz premijerligaške utakmice krene putem košarkaškog odrastanja, no nedostatak iskustva brzo je uzeo svoj danak.
– Nama je već godinama cilj ostanak u ligi. Za rezultatski iskorak nemamo snage s obzirom na strukturu kluba, koji ne samo da nema generalnog, već praktički uopće nema sponzora. Povremeno dobijemo pomoć sa strane u iznosu od nekoliko tisuća kuna, ali to je sve čemu se možemo nadati. U takvim je uvjetima jako teško dugoročno raditi. Osuđeni smo odgajati igračice do 18. godine, a kada odluče promijeniti sredinu ili otići na studij nemamo mehanizme da ih zaustavimo. Ljudi zaboravljaju da se tek s dvadesetak godina spajaju znanje, iskustvo i fizička moć da bi se igrala Premijer ženska liga, a znate i sami da nam Grad Zadar kao glavni pokrovitelj ne dozvoljava da javnim sredstvima pokrivamo stipendije i plaće košarkašica – rekao je Perišić.
Zadranke u nastavku sezone očekuje težak zadatak borbe za pretposljednje mjesto koje donosi razigravanje za ostanak u Premijer ženskoj ligi. Posljednjeplasirana ekipa iz Lige za ostanak direktno ispada u niži rang, dok će pretposljednja razigravati protiv doprvaka drugog razreda hrvatske ženske košarke.
– U nezahvalnoj smo situaciji jer se nismo uspjeli pojačati, dok je većina ostalih ekipa ojačala igrački kadar. Samo jedna iskusna igračica poput Jelene Ivezić koja ima 20 godina "staža", čini jako veliku razliku, s u nastavku sezone susretat ćemo se i s Rijekom Požegom koje u sastavu imaju i strane košarkašice – naglasio je predsjednik ŽKK Zadar i dodao:
– Trener Žuža dobro radi i cure napreduju iz utakmice u utakmicu, međutim to još uvijek nije dovoljno da možemo kvalitetno parirati na ovoj razini. Sve što mogu obećati su borba do posljednje minute te veliki trud stručnog stožera i veliku želju igračica da iz dana u dan budu sve bolje.


Ništa od pojačanja
Uoči zimske pauze koja za Zadranke, barem po pitanju službenih utakmica, traje sve do kraja siječnja, govora je bilo o dovođenju pokoje iskusnije igrače koja bi pomogla održati glavu iznad vode. Ipak, kako stvari stoje, za sada ništa od toga. Najavljena je tek mogućnost povratka rekonvalescentice Ivone Franjić koja se teško ozlijedila na početku priprema.
– U Hrvatskoj nažalost nema puno igračica koje možemo dovesti jer je liga oslabljena odlascima mladih košarkašica u inozemstvo. Razgovarali smo o mogućnosti dovođenja iskusnijih igračica koje bi nam mogle pomoći, a da pritom ne budu opterećenje za proračun, ali tu nam je izbor jako sužen. Ostalo je nekoliko dana do završetka prijelaznog roka i teško ćemo uspjeti nekoga pronaći. Uostalom, što bismo dobili da dovedemo dvije Amerikanke i zahvaljujući njima ostanemo u ligi? Kako bismo time unaprijedili rad kluba? Htjeli, ne htjeli, jedna od tih stranih košarkašica bi uzela mjesto domaćoj curi – smatra čelni čovjek zadarskog kluba.
Djevojke iz Donatova grada posljednji su put iz elitnog razreda hrvatske ženske košarke ispale davne 2002. godine, a od povratka četiri sezone kasnije jedine su uz Šibenčanke i "Medekice" s kontinuitetom nastupa u prvoj ligi. Spremni i na najcrnji scenarij, u ŽKK Zadar vjeruju kako selidba u niži rang ne imala negativan utjecaj na funkcioniranje kluba.
– Imamo kompletan omladinski pogon s četiri kategorije, od djevojčica u dobi do 13 godina do juniorki te se po pitanju rada kluba ništa ne bi promijenilo. Prioritet nam je razvoj mladih igračica i po tom pitanju ništa nećemo izgubiti. Oduvijek sam razmišljao kao sportaš i sve su to stvari koje čovjek treba doživjeti da bi mogao cijeniti ono što ima. Ispadanje ne smatram tragedijom. Jasno da će mi biti žao jer sam to već proživio i znam što to znači za klub, ali imat ćemo druge ciljeve i raditi na njihovom ostvarenju – zaključio je Peričić.
 




Težak posao u nastavku sezone


S obzirom na to da se rezultati iz prvog dijela sezone brišu, košarkašice Zadra u nastavak kreću "od nule", no za izbjegavanje posljednjeg mjesta trebat će se puno toga posložiti.
– Može se dogoditi da dvije utakmice odlučuju o tome tko će biti zadnji, a tko predzadnji. Bojim se da je realno očekivati da ćemo i mi biti među tim ekipama. Vjerujem da nećemo kao u prvom dijelu sezone gubiti više od 30 razlike i smatram da ćemo biti konkurentniji, ali ne mogu reći hoće li to biti dovoljno za pokoju pobjedu. Sve ekipe u svom kadru imaju strane igračice i ojačane ulaze u nastavak sezone te će biti jako, jako teško – kazao je Peričić.