Mladima će na tečaju otkriti tajne barmenskog umijeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ante Butić, dobitnik »Nasmiješenog sunca« i međunarodne nagrade
Planiramo da tečaj traje oko tri mjeseca, kako bismo imali više slobode u radu, ali i slobodnog prostora ukoliko se epidemiološko stanje promijeni. No, na kraju sve ovisi o kandidatima i njihovom ritmu usvajanja edukacije. Nadamo se da će za njih to biti samo početak dugog putovanja, ukoliko žele biti izvrsni barmeni, kazao je Butić najavljujući i natjecanje barmena u Zadru
Marin GOSPIĆ
Ante Butić, najbolji zadarski konobar, ponosan je na svoje nagrade

Poznati zadarski ugostitelj i barmen Ante Butić, predsjednik udruge Back 2 Basic, na nedavnom je Međunarodnom natjecanju barmena Grand Gourmet u Splitu osvojio nagradu Aperitivni cocktail - najbolji stručni rad za svoj koktel »Grinch«. Osim te nagrade, na nedavnoj je dodjeli priznanja »Nasmiješeno sunce« nagrađen i za najboljeg zadarskog konobara.

Prijave za tečaj do 15. siječnja

S Butićem smo razgovarali o tome što mu ova priznanja znače, kao i daljnjim planovima u njegovoj udruzi Back 2 Basic i zadarskoj kulturi ispijanja i izrade kvalitetnih koktela.
- Udruga Back 2 Basic, koja je osnovana prošle godine nastavlja s radom nakon kraće stanke zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Uskoro krećemo s prvim tečajem za barmene, njih 12, koje će članovi udruge sami odabrati. Vrata naše udruge otvorena su svima, a tečaj je namijenjen svim barmenima koji žele usavršiti svoje vještine i steći nova znanja, a prijave traju do 15. siječnja. Odaziv za tečaj zasada je dobar, no naravno, neće svi dobiti mjesto na ovom ciklusu, koji starta 1. veljače. Udruženje obrtnika Zadra ustupilo nam je prostor za izvođenje teorijskog dijela, kazao je Butić i dodao kako će teorijski dio tečaja držati Ivan Brdar i Danijel Krizman.
- Praksu u Muro baru držat ćemo Mate Nemarić i ja. Još uvijek raspravljamo o modelima rada. Zasada nam najviše odgovara da polaznici tečaja petkom rade teoriju, a nakon toga praksu u Muro baru. Planiramo da tečaj traje oko tri mjeseca, kako bismo imali više slobode u radu, ali i slobodnog prostora ukoliko se epidemiološko stanje promijeni. No, na kraju sve ovisi o kandidatima i njihovom ritmu usvajanja edukacije. Nadamo se da će za njih to biti samo početak dugog putovanja, ukoliko žele biti izvrsni barmeni, kazao je Butić i najavio kako im je u planu, nakon završetka tečaja, na proljeće organizirati natjecanje barmena u Zadru.

Kultura ispijanja koktela

- Grad Zadar i Turistička zajednica zasada nas prate i podržavaju u radu, tako da nam je cilj u Zadar vratiti pravu kulturu izrade i ispijanja koktela. Zadarska barmenska scena treba ponovno zaslužiti svoje mjesto na nacionalnoj sceni. Iako se već dugi niz godina bavim ovim poslom i imam puno iskustva te redovito idem na natjecanja, nije mi cilj, zajedno s nekolicinom talentiranih veterana u našoj branši, zacementirati se kao jedini pravi zadarski barmen i koktel majstor, već otvoriti vrata za mlade barmene i sve one koji žele naučiti kako spravljati koktele i razlikovati kvalitetne koktele od jeftinih imitacija, naglasio je Butić, koji je na međunarodnom natjecanju barmena Grand Gourmet, koje se u Splitu održalo u prosincu prošle godine osvojio nagradu za najbolji stručni rad za svoj koktel »Grinch«.
- Jako sam zadovoljan osvojenom nagradom, iako sam prvotno mislio kako je nisam zaslužio, jer sm svoj najgori kritičar. Domaća barmenska scena, ali i kultura ispijanja koktela u velikim su problemima. Ono što karakterizira hrvatsku barmensku scenu je, naročito na natjecanjima, da ne postoji jasna kategorizacija sudionika prema godinama njihova iskustva, jer se početnici i veterani ne mogu natjecati prema istim pravilima i uvjetima. Hrvatsku je, brzinom munje, potrebno vratiti na europsku kartu koktela, kazao je Butić i osvrnuo se na još jedno priznanje koje je zaslužio u prošloj godini, a to je »Nasmiješeno sunce« za najboljeg zadarskog konobara.

Želi nagrade mladim telentiranim barmenima

- Što se tiče priznanja »Nasmiješeno sunce«, lijepo je biti prepoznat i nagrađen, no nadam se kako će ona sljedeće godine otići u ruke nekog novog, mladog i talentiranog barmena, kako bismo pokazali da ta kultura i umijeće u Zadru zaista žive. Nas nekolicina zadarskih barmena već se sada boji, da ćemo sa 75 godina i dalje raditi iza šanka i druge učiti umijeću izrade koktela, ukoliko se situacija brzo ne promijeni nabolje. Želja nam je Zadrane naučiti ne samo kako spremati kvalitetne koktele u udobnosti svoga doma, već i kako ih razlikovati od loših imitacija. Važno je razvijati kulturu ispijanja koktela, vina, a i kave te se nadamo da ćemo u budućnosti realizirati i tečaj takvog tipa namijenjen široj javnosti, zaključio je Butić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno