PUNOLJETNOST PLODOVA Osamnaest godina spajaju znanost, struku, ribare i težake

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
GODIŠNJICE - Plodovi zemlje i mora u petak 14. siječnja navršavaju 18 godina izlaženja
Bitno je da Plodovi zemlje i mora idu dalje, da ih nastave čitati maslinari, ribari i težaci, poljoprivredni proizvođači i sveučilišni profesori, kućanice i poduzetnici, svi koji, unatoč svim nepovoljnim okolnostima, žive od svoga rada. Jer, živjeti danas od svoga rada - to je najveći uspjeh i priznanje
PUNIH OSAMNAEST GODINA - Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista rado se čitaju
Stipe SURAĆ
PUNIH OSAMNAEST GODINA - Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista rado se čitaju

Dani idu, godine lete pa tako i prilog  Plodovi zemlje i mora obilježavaju svoj jubilej - 18 godina izlaženja. Kako su i zašto pokrenuti?

Povod je pomalo bizaran. Jer, kad sam od vodstva  Tankerske plodvidbe, tadašnjeg većinskog vlasnika našeg lista,  konkretno od tadašnjeg glavnog direktora Jose Magaša pa mogu reći i vlastitom voljom   raspoređen na dužnost savjetnika direktora i glavnog urednika  Zadarskog lista odjednom sam se našao u situaciji da praktički ne trebam ništa raditi. Kako? Zašto? A, eto, potvrdila se stara izreka  da pametnima savjeti na trebaju. A ostalima ne koriste.
Nenaviknut na život bez adrenalina i redakcijske vreve pokrećem specijalizirani prilog za poljoprivredu, ribarstvo i okoliš Plodovi zemlje i mora s ciljem da povezujemo znanost, struku i praksu - ribare i težake.
Prvi broj Plodova zemlje i mora pojavio se 14. siječnja 2004.  godine i od tada, najprije subotom, a poslije svakog četvrtka  donosi aktualnosti iz poljoprivrednih djelatnosti.

Od prvog broja 

U prvom broju izvorno je objavljen prvi projekt  Vinske ceste Zadarske županije. U Plodove se  od početka uključuju  poznati agronomi i vrsni autori - sveučilišni profesori prof. dr. sc. Ante Kolega Bage i  prof.  dr. sc.  Anđelko Vrsaljko, mr. sc. Marijan Tomac, mr.sc.  Neven Bosnić, dr. sc. Lav Bavčević,  mr. sc.  Tomislav Vodopija,  dr. sci. Vlasta Franičević, prof. Joško Gatara  te agronomi  Savjetodavne služne   Zadarske županije Zdravko Bušić, Gordana Dragun,   Ana Grgas,  Zvonimir  Vlatković, Miroslav Andrić, Ivan  Šimičević…
Od novinara u prilogu su se specijalizirali   Ante Vidović, koji je u međuvremenu napustio novinarstvo i postao grafički dizajner  te Ivan Stagličić, aktualni  izvršni urednik Zadarskog lista.
Novinari i stručni suradnici, odlaze i dolaze, mijenjaju se, a Plodovi zemlje i mora idu dalje i na   stručno popularan način iz tjedna u tjedan u  svojim prilozima potiču razvitak regionalnog i nacionalnog   poljodjelstva i ribarstva, posebice maslinarstva i mljekarstva/sirarstva.

Maslinarska renesansa

S početkom izlaženja Plodova koincidira i prava maslinarska   renesansa na području Zadarske županije, pokret koji traje... U  međuvremenu je broj maslina udvostručen, posađeno više od pola milijuna novih. 
U tekstovima naših stručnih suradnika svaki maslinar, hobist koji ima tek nekoliko maslina u vrtu ili pak vlasnik plantažnih maslinika, pronalazio je pouzdane naputke što, kada i kako raditi iz tjedna u tjedan tijekom cijele godine. Od obnove starih maslinika, pripreme terena za sadnju novih, rezidbe, zaštite, gnojidbe, navodnjavanja, berbe, prerade, čuvanja i trženja ulja... Prihvaćene su nove agrotehničke mjere, otvorene brojne uljare, a maslinova ulja sa šireg zadarskog područja sve su traženija. Sve je više vrhunskih maslinara koji su upravo s našeg područja krenuli u osvajačke šampionske pohode na državne i međunarodne manifestacije - u almanahe i svjetski vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei, zlatna odličja na najvećim svjetskim smotrama maslinara u Milanu, Tokiju, New Yorku...

Primjeri dobre prakse

Maslinare slijede i vinogradari. Sade vinovu lozu i proizvode sve bolja i bolja vina. Od jednog  kvalitenog vina prije 20-ak godina, od benkovačkog  Rossea, danas na području  Zadarske županije ima više od 150  vina na tržištu, od kojih su dvije trećine  vrhunska.
Pratili smo i pratimo  uspjehe uljara i vinara, promičemo primjere dobre prakse zahvaljujući kojima je Zadarska županija postajala prepoznatljiva po vrhunskom vinu i maslinovom ulju, ali i po ulasku mnogih u sustav ekološke ili organske proizvodnje. Samo na području Nadina ima više od 100 hektara vinove loze u ekološkom uzgoju. Potičemo povrtlare, stočare, sirare, ribare…Od samog početka u prilogu objavljujemo i natječaj za Najulov, proglašavamo najuspješnije ribolovce popularizirajući tako ribolov, posebno održivo ribarstvo i odgovoran odnos prema moru.
Sve zajedno pridonijelo je da Zadarski list četvrtkom, kada u njemu izlaze Plodovi zemlje i mora, biva rasprodan.
- Četvrtak ima smisla zbog Plodova, kaže poznati projektant i vinar Stjepan Vučemilović.

Priznanja iz Zagreba i Splita

Ukus čitatelja slijedila su i povjerenstva koja dodjeljuju priznanja pa je Prilog plodovi zemlje i mora već više  puta nagrađivan na međunarodnim manifestacijama. Na Noćnjaku 2012. održanom  u Biogradu na moru  Zlatna  plaketa.
- Plodove čitaju i seljaci, poljoprivredni proizvođači i  sveučilišni profesori, kućanice i poduzetnici. Novine su to koje su na vrlo uspješan način spojile  proizvodnju, struku i znanost. Čestitam im na priznanju koje su  zasluženo dobili, riječi su danas nažalost pokojnog Joška Niskote, tadašnjeg predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije, koji je pokretač  Međunarodne  manifestacije maslinara i uljara Mediterana Noćnjak.
Potom u Splitu na manifestaciji “Maslina 2014” Povelja “Dr. Pavle Bakarić” koju sam primio iz ruku tadašnjeg  predsjednika RH dr. Ive Josipovića, pa iste godine meni osobno Zadružni savez Dalmacije na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara održanoj u Zadru dodijeljuju Zlatno pero…
Zlatno pero Noćnjaka 2014. meni i Zlatno pero Sabatine 2017. fotoreporteru Arifu Sitnici, koje nam je dodjelio Zadružni savez Dalmacije, samo je logičan slijed,   potvrda prethodnih priznanja našim Plodovima. Lagao bih kad bih rekao da priznanja ne gode, pogotovo što znam da ima podosta kolega, vrsnih agronovinara, koji svojim radom zaslužuju "Zlatno pero".
Meni je ovo drugo po redu Zlatno pero. Prvo i titulu "Novinar godine" dobio sam 1991./1992. od Hrvatskog novinarskog društva za tekstove i reportaže s prve crte bojišnice u Domovinskom ratu. Normalno, priznanje struke i ocjenjivačkog suda svih hrvatskih novinara i urednika puno je značajnije od ovoga koje dodijeljuje Zadružni savez Dalmacije.
Priznanja iz Zagreba, Splita... A iz Zadra?  Nikad ništa!

Živjeti od svog rada

Eto, prije tri godine prošla je i 25. obljetnica Zadarskog lista, koji sam s nekolicinom kolega pokrenuo početkom studenoga ratne 1994. godine. Jedini smo grad u Hrvatskoj, koji je od osamostaljenja države, uspio iznjedriti svoje dnevne novine. Zadarski list je jedina dnevna novina u RH list koja u svom imenu nosi naziv grada u kojem izlazi.  U europskim regijama tamošnje vlasti stvaraju preduvjete za razvitak medija, a kod nas su, izgleda, tek počeli prepoznavati što za stvaranje gradskog i regionalnog identiteta znače domicilni dnevni list i elektronski mediji. Počeli, ali što ja tu imam govoriti?! Davno je rečeno "da nitko nije prorok u svome selu". Suglasan sam i s kolegom Vuksanom koji mi je na "fejsu" napisao: "Nagrade ne tražim niti bi ih dao".
Nekima su nagrade nužno zlo, drugima nužno dobro i uopće - nije se rodio tko bi svakome ugodio?!  Osobno, mogu reći da nagrade za životno djelo dobivam svaki dan kad izađe Zadarski list plus četvrtkom kad izlaze Plodovi zemlje i mora.
Ne zamjerite, dodao bih još samo, ukoliko sam svojim radom samo djelićem pomogao uzletu poljodjelstva i ribarstva, održivog razvitka i zaštite okoliša  smatram kako je to plod korektno obavljenog novinarskog i uredničkog posla u specijaliziranom prilogu Zadarskog lista koji se trudi biti informativan, edukativan i zanimljiv.
Od 1. veljače više neću biti urednik.
Bitno je da Plodovi zemlje i mora idu dalje, da ih nastave čitati maslinari, ribari i težaci, poljoprivredni proizvođači i sveučilišni profesori, kućanice i poduzetnici, svi koji, unatoč svim nepovoljnim okolnostima, žive od svoga rada. Jer, živjeti danas od svoga rada - to je najveći uspjeh i priznanje.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)