Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izvršena provjera Pozdrava Suncu

Autor:

12.02.2009. 23:00
Izvršena provjera Pozdrava Suncu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na jučerašnjem je sastanku ustanovljeno da je sve u redu, no s obzirom da je funkcionalnost većine instalacija moguće utvrditi tek u noćnim satima, kada se nabolje vidi jesu li planeti osvjetljeni kako treba, ponovni sastanak na Pozdravu Suncu održao se sinoć


Stručna komisija Grada Zadra jučer je trebala konačno utvrditi da li je radovima na sanaciji jedinstvene zadarske instalacije Pozdrav Suncu, koje je izvodila tvrtka “Duca”, kvalitetno popravljena nastala šteta. U jučerašnjem razgovoru s Ivanom Dadić, stručnom suradnicom za protokol i informiranje u Gradu Zadru, doznajemo kako je u jutarnjim satima održan sastanak s predstavnicima Grada i tvrtke “Duca”, no zbog nemogućnosti temeljitog pregleda pod dnevnim svijetlom, bilo je potrebno pričekati večer.
– Na jutrošnjem je sastanku ustanovljeno da je sve u redu, no s obzirom da je funkcionalnost većine instalacija moguće utvrditi tek u noćnim satima, kada se nabolje vidi jesu li planeti osvjetljeni kako treba, ponovni sastanak na Pozdravu Suncu održat će se večeras, kazala je Dadić, napomenuvši kako će, ukoliko zaista bude sve u redu, danas uslijediti potpisivanje ugovora kojim će Grad Zadar preuzeti objekt.
Podsjetimo, naime, kako je, zbog nemogućnosti popravljanja nastale štete prema prvotnim rokovima, tvrtka “Duca” zatražila prolongiranje rokova do jučer. Preuzimanje je kasnilo zbog potrebe da se zamijene oštećene ploče na centralnoj instalaciji i perifernom “Jupiteru”, te zbog toga što je Grad Zadar od Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) zatražio vještačenje kojim se trebalo utvrditi kako su oštećenja nastala, odnosno je li riječ o oštećenjima uzrokovanim uporabom sile ili, pak, nastalim zbog manjkavosti upotrijebljenog materijala.
Spomenuto vještačenje IGH je, umjesto predviđenih mjesec dana, potrajalo više od mjesec i pol, a potom je objavljeno kako su ploče Pozdrava suncu oštećene šiljastim krutim predmetom i koncentracijom velikog opterećenja te kako nije poznato je li “Jupiter” oštećen namjerno. IGH je nadalje Gradu savjetovao zabranu prometovanja preko instalacije i stalni nadzor. Grad Zadar nadzor nad Pozdravom suncu već provodi i to posredstvom triju kamera koje sliku emitiraju u prostoru Pomorske policije.