Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nogometaši zaigrali za turizam

Autor: Elza Radulić-Toman

12.02.2009. 23:00
Nogometaši zaigrali za turizam


Nogometaši su izazvali neviđenu gužvu, golem interes za naš štand, a s njima je došlo desetak tv kuća i mnogi drugi mediji, tako da je naš štand bio pod pravom paljbom novinara, svi su to zabilježili, kaže Stjepan Felber


Prema onome što  je Stjepan Felber ovih dana  donio iz Hamburga, hrvatska  obala se ove godine ne bi trebala bojati za rezultate turističke sezone. Felber je, naime,  prošloga tjedna u vremenu od  4. do 8. veljače bio voditelj  hrvatskoga štanda na sajmu  Reisen Hamburg, koji je zapravo jedan od najvećih turističkih sajmova u Njemačkoj.
Kamping turizam
Na tome sajmu je ovoga puta izlagalo oko tisuću izlagača  iz 80-ak zemalja svijeta, a posjetilo ga je više od 75.000 potencijalnih turista. Istina, ističe  Stjepan Felber, Hamburg je  drugi po veličini njemački  grad, a računa se i najbogatijim  gradom, svjetski poznat i po  velikoj luci, po trgovini i kulturi. A sam sajam se održava u  ogromnim halama, smještenim u središtu toga milijunskoga grada. Ove godine tamo  su prezentirani najnoviji trendovi u turističkoj ponudi mnogih zemalja i krajeva, od tradicionalnih ljetnih kupališnih  destinacija, preko svjetskih  metropola, ili pak avanturističkoga odmora, krstarenja  morima i slično. U dvije hale  predstavljeni su veliki kamping programi, jer je poznato  da su Nijemci ljubitelji kamping turizma.
Na hrvatskome dijelu sajma,  kojemu je voditelj bio poznati  zadarski turistički djelatnik  Stjepan Felber, osim HTZ-ove  ukupne hrvatske turističke ponude, posebno su izlagali još i  Šibensko-kninska županija i   Arena-turist iz Pule. Felber ističe kako je hrvatski štand bio  od jutra do večeri izuzetno dobro posjećen, čak i iznad očekivanja, što se vidjelo i po činjenici da su susjedni štandovi  primjerice turski ili grčki, bili  vrlo slabo posjećeni.
No, ima tome i objašnjenje,  kaže Felber, dodajući kako su  se prije odlaska u Hamburg  pribojavali manjeg posjeta, s  obzirom na opću ekonomsku  situaciju i na pritisak medija u  tome smislu. Ali ne, Nijemci su  pokazali dobar interes za Hrvatsku svojim iznadočekivanim posjetima hrvatskome  štandu, čemu je, prije svega  pridonijela uspjela akcija s nogometašima.
Visoke cijene
Ideja je potekla od Ureda  HTZ-a u Hamburgu i njegova  voditelja Zlatka Deželjina, pa  su taj ured i njemački nogometni klub HSV iz Hamburga  na hrvatski štand doveli velike  nogometne zvijezde Mladena  Petrića i Ivicu Olića, koji su  posjetiteljima davali autograme i usput pozivali Nijemce da  dođu u Hrvatsku na odmor.
– Nogometaši su izazvali neviđenu gužvu, ogroman interes  za naš štand, a s njima je došlo  desetak tv kuća i mnogi drugi  mediji, tako da je naš štand bio  pod pravom paljbom novinara,  svi su to zabilježili. Rezultat je  bio i da su idućih dana naš  štand opsjedali posjetitelji, govori Stjepan Felber i dodaje  kako su na našem štandu zabavljali i pjevači “Trija Adrijana”, te da nije ostalo nezapaženo ni čašćenje posjetitelja  pršutom i vinom iz Hrvatske.
– Ja mogu samo pozitivno  govoriti o ovome sajmu, prenijeti optimistične najave za  sezonu, tim više jer su mnogi  već i bukirali odmor na našoj  obali, ističe Felber.
Na naše pitanje kako je u  svemu prošao Zadar, on navodi da je dobar interes pokazan i za neke zadarske destinacije, osobito za Falkensteiner, za kamp “Zaton” i još neke. Napominje da je prava šteta što do ovoga sajma nije bilo  propagandnoga materijala za  Punta skalu, čiji će prvi objekt  uskoro proraditi, a isto kaže i  da su tamo razdijelili čak 13  paleta promidžbenoga materijala o hrvatskim turističkim  destinacijama, što se mjeri tonama. Inače, Nijemci koji su  već bili na odmoru u Hrvatskoj  uopće nemaju žalbi, dapače,  hvale mnogo toga, posebno  naše autoceste, ali i kude slovenske vinjete. Čudno je da se  nisu žalili na naše cijene, s  obzirom da su u bogatom  Hamburgu cijene i do tri puta  niže od hrvatskih. Osobito u  trgovinama.