Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spremne za Himalaje

Autor: Mladen Kukina

12.02.2009. 23:00
Spremne za Himalaje


Uspije li u svom naumu, hrvatski alpinistički tim bio bi ujedno prva ženska ekspedicija koja je osvojila najviši vrh svijeta
Druga ženska alpinistička  ekspedicija “Everest 2009” nedavno je posjetila Ličko-senjsku županiju, točnije Velebit i  njegove uzvisine. Naime, ledom i snijegom okovana najljepša hrvatska planina bila je  idealan poligon za savladavanje određenih prepreka koje  će sigurno susretati na Everestu. Naše su alpinistkinje 17.  i 18. sječnja ove godine bazu  imale u gospićkom hotelu  “Ana”, koji je članicama ekspedicije omogućio besplatan  polupansion, od kuda su kretale na treninge po Velebitu.  
Okupilo se 13 članica ekspedicije: Darija i Iris Bostijančić,  Tea Đurek, Vedrana Simičević, Iris Prebeg i Nataša Dančulović (liječnica) iz Rijeke,  Sunčica Hraščunec, Lana Đonlagić (liječnica), Ena Vrbek i  Josipa Levar iz Zagreba, Sanja Đurin iz Varaždina, Milena Šijan iz Splita i Jana Miailović iz Zadra. Vođa ekspedicije je kao i uvijek Darko  Berljak, ekspert kada su u pitanju osvajanja Himalaja. Na  Velebitu “pri ruci” im je bio  domaćin Tomislav Čanić,  sportaš koji je već osvajao velike svjetske vrhove, ali i osoba  koja zna svaku dulibu na Velebitu. On je djevojkama odredio zahtjevne rute, no kako su  većinom vremenski uvjeti bili  dobri – sunčano bez daška vjetra – mogle su u svemu i uživati. No kako Velebit karakteriziraju dubok snijeg, led,  velika hladnoća pa i nagle  promjene vremena koje su se  drugog dana iskazale kao gusta magla i kiša, svi su preduvjeti za odigravanje himalajskih uvjeta bili tu.
Subota je bila predviđena za  6-satnu turu po kukovima  (Medvjeđi kuk, Žuti kuk..)  oko Baških Oštarija. Kukovi  prekriveni snijegom poslužili  su alpinisticama kao odličan  poligon za vježbu spuštanja po  užetu i laganog penjanja po  kombiniranom terenu. Navečer je, nakon sastanka ekspedicije, liječnica Lana Đonlagić  održala predavanje o uzrocima, simptomima i liječenju  raznih oblika visinskih bolesti  kao što su plućni i moždani  edem.
Sve što smo doživjele na  Velebitu, a drugog dana sunce  su zamijenili magla i kiša, uz  konstantnu hladnoću, u velikoj mjeri odgovara onom što  očekujemo na Everestu. Zadovoljne smo jer nam sve to  nije predstavljao problem pa  se nadamo da će i ekspedicija  proći bez problema, rekla nam  je novinarka našeg lista, inače  jedna od najistaknutijih alpinistica Vedrana Simičević.
Osim hodačkog treninga  vježbale smo i prelazak preko  željeznih ljestvi, nastavila je.  Naravno to smo radile u  penjačkoj opremi, s ruksakom  i derezema jer nas na jednom  dijelu puta do vrha Everesta,  konkretno između baznog logora i visinskog logora 1, očekuje zloglasni ledenjak Khumbu s velikim brojem pukotina  preko kojih se postavljaju ljestve. Vježbale smo i spuštanje  po užetu, žimarenje i općenito  rad s penjačkim spravicama u  debelim rukavicama, rekla je  na kraju Simičević.
– Pred nama su do polaska  još dva mjeseca u kojima ćemo  sve učiniti da uspješno krenemo na Mount Everest, kaže  vođa ekspedicija Darko Berljak. Ja sam do sada bio 30  puta bio na Himalajama, to mi  nije strano. Djevojke su jako  dobro pripremljene, zapravo  imamo samo još jedan problem, a to su financije. Nadam  se da ćemo uspjeti zatvoriti  financijsku konstrukciju kako  bi nas na put krenulo 13, međutim ako ne bude dovoljno  novca, ići će nas manje. Svakako, bila bi šteta da netko u  posljednji čas mora otpasti,  rekao je Berljak.
Ipak nedostaje novca, prema nekim izvorima 30 posto  ukupnih sredstava ako bi išlo  samo 10 članova ekspedicije.  Uspon je svake godine skuplji,  a zemlje koje polažu pravo na  uspone prema Everestu, Kina  i Nepal, stalno dižu cijene za  “biljetarinu” tako da samo po  tom osnovu članovi ekspedicije moraju plaćati 10 tisuća  dolara pojedinačno, što je  ukupno 100 tisuća dolara. Još  toliko novca treba platiti za  ostale troškove, naravno uz  najveće moguće uštede. To je  skup projekt, ali tako je sa  svim vrhunskim sportskim  projektima, kad je u planu  osvajanje svjetskih medalja ili  pak svjetskih vrhova. Mount  Everest je u pitanju, njegova  južna strana, kojom su se i  Hillary i Tenzing prije nešto  više od 50 godina prvi popeli  na vrh.
Djevojke su sve odreda  psihički i fizički spremne te  svakako zaslužuju da im se  omogući jedan ovakav uspon  jer će njihov podvig biti i u  slavu Hrvatske s obzirom na to  da će ga popratiti i brojni mediji s globalnim utjecajem.  Uostalom – znamo što nam  vrhunski sportaši donose osvajajući svjetska odličja kada  je u pitanju promidžba naše  zemlje. Ove su djevojke u stanju doći do cilja, za to imaju  sve preduvjete, ali nažalost još  nije osigurano “njegovo veličanstvo” novac.
Sada ih zdušno trenira 13,  što je ustvari idealan broj s  obzirom na veličinu ekspedicije, ali kako sada stoje stvari,  teško da će sve poći prema  Everestu. No vremena ipak  još  ima, nadamo se da će se  javiti još potencijalnih sponzora
–  Osvojimo li Everest, a sve  smo uvjerene da ćemo uspjeti,  bila bi to prva ženska alpinistička ekspedicija u svijetu  kojoj je to uspjelo. Znamo  kako je teško, zahtjevno pa i  opasno ali – ne odustajemo,  istaknula je za kraj Iris Bostijančić.