Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zaštitio svoje ljude i spriječio veću katastrofu

Autor: Siniša Klarica

12.02.2009. 23:00
Zaštitio svoje ljude i spriječio veću katastrofu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hrabri specijalac kotrljao se niz padinu oko 100 metara pri čemu je zadobio dosta udaraca, hematoma, ali i ozlijedio bedrenu kost. U tom trenutku cijeli život mu je prošao kroz glavu. Međutim, radi se o iskusnom alpinistu koji je dva puta bio na Himalajama i koji je suradnik splitskog GSS-a


Dan nakon što je ministar unutarnih poslova Tomislav Karamarko posjetio ranjenog specijalca Hrvoja Kamenjarina koji se oporavlja na Odjelu kirurgije Opće bolnice Zadar, PU zadarska organizirala je njegov susret s novinarima. Kamenjarin je ponovio priču koju je dan prije ispričao nekim novinarima,  odnosno da se u trenutku nesreće nalazio na vrhu dijela šume koji je u tom trenutku bio čist.
– Doduše, držao sam se više bočne strane da zaštitim svoje djelatnike. Međutim, kad je lavina krenula uspio sam samo zavikati onima dole da je lavina krenula i da se sklone. Jedan bočni rep lavine me je uhvatio, izbio mi noge i počeo valjati prema dolje, govorio je splitski specijalac Hrvoje Kamenjarin.
Hrabri specijalac kotrljao se niz padinu oko 100 metara, pri čemu je zadobio dosta udaraca, hematoma, ali i ozlijedio bedrenu kost. U tom trenutku cijeli život mu je prošao kroz glavu. Međutim, radi se o iskusnom alpinistu koji je dva puta bio na Himalajama i koji je suradnik splitskog GSS-a.
– Ne bih uspoređivao Himalaje i Velebit. Svaka planina ima svoje ćudi i neke stvari na koje posebno morate obraćati pažnju. Činjenica je da se potraga odvijala u vrlo teškim meteo-uvjetima i naši su djelatnici Specijalne policije dali sve od sebe, kako u tom dijelu pretrage, tako i u onom dijelu kada je ljude trebalo izvlačiti van, skromno je govorio hrabri policajac.
Na konstataciju da je on spasio kolege, a kolege njega, samo je dodao: “Tako vam to ide i to vam se vrati. Nisam heroj, već normalan čovjek koji je zaštitio svoje ljude i spriječio veću katastrofu.”
Kamenjarin je ipak odgovorio i na nekoliko pitanja o obučenosti Specijalne policije u ovakvim potražnim akcijama. Po njegovim riječima, Specijalna policija vrlo dobro poznaje Velebit, jer je za vrijeme Domovinskog rata na najvećoj hrvatskoj planini držala dominantne kote. Privatno je Kamenjarin više puta pohodio ovu mitsku hrvatsku planinu. O suradnji Gorske službe spašavanja i Specijalne policije Kamenjarin je rekao: “Suradnja je bila dobra. Specijalna policija je već u četvrtak nakon nesreće izašla na vršni dio Velebita i raspodijelila se po taktičkim pravcima koje smo trebali pretražiti. Vidljivost je bila loša, tako da svaka potraga u uvjetima loše vidljivosti ne daje baš bogzna kakve rezultate”.
Upitan je, je li se pokazalo u ovoj akciji da Specijalna policija i ostale snage trebaju biti dodatno tehnički opremljene, Kamenjarin je dodao: “Uvijek se može dodatno opremiti tehnikom, ali gledajući neke smjernice koje su meni dostupne, tehnička opremljenost GSS-a i Specijalne policije je na zavidnom nivou. Ne vidim neke bitne stvari koje bi trebalo mijenjati. Nije vam baš ni sretno rješenje da imate vrlo dobru opremu, jer ona vam zbog konfiguracije terena, ne daje rezultate u takvim, ekstremnim uvjetima. Prilikom smanjene vidljivosti trebate imati dobru koordinaciju i ljudstvo na terenu. Mi kao pripadnici Specijalne policije obućavamo se i u ovoj humanoj komponenti potrage i spašavanja ljudi. Imamo helikopterske timove koji su završili zahtjevnu obuku u Royal Air Forceu u Engleskoj, tako da je sastavni dio naše obuke i djelovanje u složenim vremenskim uvjetima po vrlo nepristupačnim terenima”, rekao je hrvatski junak dana, pripadnik Specijalne policije MUP-a RH Hrvoje Kamenjarin.