Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najavili štrajk glađu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.02.2010. 23:00
Najavili štrajk glađu

Foto: Vedran SITNICA



Sedmorica djelatnika “Transporta Zadar”, starijih od 55 godina, štrajkat će glađu na otvorenom, najvjerojatnije na Narodnom trgu ispred zgrade gradske uprave
Nakon što peticija USKOK-u, Državnom odvjetništvu i Ministarstvu pravosuđa te požurnica Visokom trgovačkom sudu u Splitu nisu urodile plodom, bivši djelatnici prijevozničke tvrtke “Transport Zadar”, koji još uvijek čekaju povrat novca, 4 milijuna kuna, koje im je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove za vojsku i policiju doznačilo zadarskom prijevozničkom poduzeću, odlučili su se za štrajk glađu.
Takvu odluku donio je Koordinacijski odbor, na čelu s Petrom Smokrovićem, koji će zajedno s još šestoricom bivših djelatnika “Transporta Zadar” započeti štrajk glađu. Bivši djelatnici “Transporta Zadar”, koji će štrajkati glađu, stariji su od 55 godina.
Jučerašnje okupljanje na Liburnskoj obali u Zadru, pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, iskoristio je kako bi podsjetio kako je prijevoznička tvrtka “Transport Zadar” u prosincu 2001. godine otišla u stečaj. Radnici su dobili isplaćene zaostale plaće i otpremnine, no još uvijek čekaju isplatu i zakonski dosuđenih kamata i povrata novca koji je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove za vojsku i policiju doznačilo zadarskom prijevozničkom poduzeću.
– Problematičan je i nestanak gotovo 4 milijuna kuna, koje je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove, za potrebe vojske i policije doznačilo “Transportu”. Naknadno je utvrđeno da novac nikada nije stigao na račun ove zadarske prijevozničke tvrtke, već je prebačen jednoj fiktivnoj tvrtki u Sisku, koja služi za pranje novca, govori Vedran Uranija te dodaje da se na inicijativu Sindikata u cijelu priču oko privatizacije i nestanka novca, koji je Ministarstvo obrane i MUP doznačilo zadarskom “Transportu”, uključio USKOK i Državno odvjetništvo, tako da su krivci već sankcionirani.
No, kako odgovornima, s čijim imenima Uranija ne želi izlaziti u javnost, za nestanak novca nije naložen povrat 4 milijuna kuna, bivši djelatnici zadarskog “Transporta” još čekaju povrat financijskih sredstava koja su zaradili.
– Obratili smo se i premijerki Jadranki Kosor, ali sa svih strana odgovor je isti i to da je postupak u tijeku. No, radnici više ne mogu čekati, odlučili su se na štrajk glađu kako bi im se konačno isplatio novac koji su zaradili početkom devedesetih, kaže Uranija.


Na rubu egzistencije


Petar Smokrović, predsjednik Koordinacijskog odbora bivših djelatnika “Transporta Zadar”, zajedno sa šestoricom kolega uskoro će započeti štrajk glađu. Štrajkat će na otvorenome, najvjerojatnije na Narodnom trgu, zbog čega čekaju nešto povoljnije vremenske prilike.
– U Zadru je mnogo obespravljenih radnika. Žive na rubu egzistencije kao i mi jer ne mogu do novca koji su pošteno zaradili. Mi smo se odlučili za štrajk glađu, a pozivamo i ostale radnike, koji su obespravljeni na sličan način da nam se pridruže. Zajedno smo jači, poručio je Smokrović.