Najzaduženiji SAS Strojogradnja, KK Zadar i Tankerkomerc

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
peric_grozdana
Sebastian GOVORČIN
Grozdana Perić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za financije

Komunalne djelatnosti u Gradu Zadru financiraju se od komunalnih naknada koje su obvezni plaćati građani kvartalno, što za kuće, što za stanove, te pravne i fizičke osobe, to jest obrtnici, koji naknadu plaćaju mjesečno.

Kako doznajemo od Grozdane Perić, pročelnice Upravnog odjela za financije u Gradu Zadru, preko 80 posto dugova građana za komunalnu naknadu su u Gradu uspijeli naplatiti, dok je od zaduženja pravnih i fizičkih osoba naplaćeno 68 posto (od oko 18 milijuna kuna duga naplaćeno je 12 milijuna). S tim da, uz to, prenesena dugovanja iz prethodnih godina iznose skoro 11 milijuna kuna.

Najveći dužnik je SAS Strojogradnja d.o.o. s ukupnim dugom od 1,35 milijuna kuna, slijedi ga Košarkaški klub Zadar s 1,15 milijuna te Tankerkomerc d.o.o. s 840 tisuća kuna. Oko 400.000 kuna za komunalnu naknadu Gradu duguju Follis d.o.o., Adria d.d. i Croatiales d.o.o., a na listi dužnika iznad 200.000 kuna našli su se još i Dimo d.d., Marituna d.d., NK Zadar, Arsenal Holdings d.o.o. i Metal kabel d.o.o..

- Mjere naplate se poduzimaju putem ovrhe na žiro račune, ovrhe na plaće i mirovine. Zastara se dokazuje u samom postupku ovrhe, a u skladu s odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu nikome se ne može oprostiti dug, ističe Perić.

Što se tiče građana, njihov ukupan dug se sastoji od duga obveznika komunalne naknade za kuće i za stanove. Za prošlu godinu duguju ukupno 1,9 milijuna kuna dok je ukupni dug građana iz prethodnih godina, što znači do kraja 2008. godine, nešto veći od 19 milijuna kuna.

- Naplata se pospješuje omogućavanjem građanima i pravnim osobama plaćanje duga u obrocima, što se postiže obično nakon slanja opomena, kazala je Perić.

Zaduženih obveznika za privatne kuće ima oko 13 tisuća. Za komunalnu naknadu za privatne kuće obveznici Gradu duguju 935 tisuća kuna, a preneseni dug iz prošlih godina iznosi 12,5 milijuna kuna. Što se tiče stanova, zaduženih obveznika je preko 19 tisuća, za prošlu godinu duguju 943 tisuće kuna. Uz to, dugovanje za komunalne naknade za stanove iz prethodnih godina iznosi 6,6 milijuna kuna.

Da ne bi ponovo bilo "brkanja pojmova", za razliku od komunalne naknade koja se plaća stalno za vrijeme korištenja određenog stambenog ili poslovnog prostora, komunalni doprinos jednokratno plaća vlasnik čestice ili investitor pri izgradnji objekta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Jura
E, taj Tankerkomerc, kome taj nije dužan.