Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Posjet biogradskoj bolnici

Autor: Jelica Farkaš

12.02.2010. 23:00
Posjet biogradskoj bolnici


Posjetili smo u jutarnjim satima i zadarsko rodilište, a sada i starije bolesnike Specijalne bolnice za ortopediju ovdje u Biogradu, gdje se gotovo svake godine ponovo susrećemo i gdje smo uvijek lijepo i prijateljski primljeni. Donirali smo prigodne darove od kojih neke za potrebe rehabilitacije, kazao je ravnatelj Srednje škole Božo Došen
U specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru i ove je godine na prigodan način obilježen Međunarodni dan bolesnika koji se već niz godina obilježava u povodu Gospe Lurdske. Na taj se dan u ovoj zdravstvenoj ustanovi održava poseban program prilagođen bolesnicima, a provode ga Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara te Caritas Zadarske županije. Tako je i ove godine u suradnji s djelatnicima Specijalne bolnice za ortopediju upriličeno druženje s bolesnicima, darivanje te zajedničko sudjelovanje u molitvi. Predstavnici zadarskog Caritasa predvođeni don Ivicom Jurišićem svake godine na ovaj dan obilaze bolesnike.
– Posjetili smo u jutarnjim satima i zadarsko rodilište, a sada i starije bolesnike Specijalne bolnice za ortopediju ovdje u Biogradu, gdje se gotovo svake godine ponovo susrećemo i gdje smo uvijek lijepo i prijateljski primljeni. Donirali smo prigodne darove od kojih neke za potrebe rehabilitacije, ali i uobičajene potrepštine koje uvijek dobro dođu. U vrijeme posjeta predstavnika zadarskog Caritasa bolnicu su posjetili i učenici Srednje škole Biograd na Moru, točnije njihova ugostiteljskog odjela te donijeli slastice koje su sami pripremili u školskoj kuhinji. I mi se već nekoliko godina redovito odazivamo ovim akcijama, kazao je ravnatelj Srednje škole Božo Došen. Profesor kulinarstva Pave Valeri istaknuo je da učenici rado sudjeluju i s posebnim zadovoljstvom pripremaju fritule, kroštule i druge slastice, koje donose bolesnicima u bolnicu, a nakon bolnice također posjećuju i štićenike u Zavodu Stančić.
– Smatramo da je to naš mali doprinos ovoj humanoj aktivnosti. Očito je da je dobro činiti dobro, pogotovo što pažnje i ljubavi nikada dosta, a posebno kod bolesnih kojima je ona i puno važnija nego zdravima, kazao je Valeri.
Zna to i bolničko osoblje, a posebno sestre koje su i ovom prilikom obilazeći bolesnike ne samo dijelile darove već i zapjevale. S obzirom na Dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske za sve pokretne pacijente i djelatnike bolnice održana je u bolničkoj kapeli i prikladna sveta misa koju je služio bolnički kapelan don Nikola Tokić.


Misa za bolesnike


Svjetski dan bolesnika prigodno je obilježen i u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Bolnica je tom prilikom svojim pacijentima upriličila svetu misu koju je predvodio župnik župe Kali don Mario Akrap. Tijekom euharistije pacijentima su potporu pružili liječnici, medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje. Nakon mise pacijenti su se počastili vrućim kakaom i fritulama, a podijeljene su im i prigodne preklopnice.