Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vratiti domaćeg gosta

Autor: Siniša Klarica

12.02.2010. 23:00
Vratiti domaćeg gosta

Foto: Vedran SITNICA



Ova, 2010. godina bit će za nas vrlo teška. Bit će to godina kad će internet odigrati veliku ulogu u dolasku gostiju. Međutim, nećemo dozvoliti da treću godinu budemo u minusu. Zadar se u cijeloj toj priči dobro organizirao i ja im želim da na pisti Zračne luke Zadar bude dovoljno aviona iz dalekih zemalja, rekao je ministar Bajs
Jučer je u VIP salonu Zračne luke Zadar ministar turizma Damir Bajs potpisao ugovor za udružene tržišne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice sa sustavom turističkih zajednica i gospodarskim subjekata i to za promidžbu regionalnih avionskih programa za Hrvatsku u 2010. godini. Kako je izjavio hrvatski ministar, Hrvatska će pomoći promidžbu avio-kompanija čija je obveza dovesti 420.000 gostiju preko hrvatskih zračnih luka. Za taj cilj u ministarstvu su već osigurana sredstva, a ona će biti isplaćena točno u dogovoreni dan, u cijelom iznosu.
– Potpisivanju ovog ugovora prethodili su 2007. intenzivni kontakti sa Svjetskom turističkom organizacijom. Temeljem njihovih savjeta, pripremljene su mjere koje su kasnije usuglašene s privatnim sektorom. Cilj im je povećati mjere kod avio-kompanija jer je prošle godine zabilježen dolazak 2 milijuna putnika ili 5 posto manje nego 2008. Iako je u cijeloj Europi avio-promet u minusu, naš je cilj ove godine podignuti na više od 2 posto tržni udio za Europu te vratiti domaćeg gosta, rekao je u uvodu ministar Bajs.
Svi ti modeli koštaju ove godine 5,6 milijuna eura, pola više nego 2008. a namijenjeni su svima onima koji žele dovoditi goste zračnim putem u Hrvatsku. Zahvaljujući upravo niskotarifnim kompanijama, kao što su Ryanair ili Germanwings, Hrvatska je prepoznata kao destinacija u koju ulaze i najveći tour-operatori kao što je to agencija Thomas Cook. Sve se to obavlja u ozračju kad se očekuje da će se tek 2013. europski turizam vratiti na rekordne rezultate iz 2007.
– Ova, 2010. godina bit će za nas vrlo teška. Bit će to godina kad će internet odigrati veliku ulogu u dolasku gostiju. Međutim, nećemo dozvoliti da treću godinu budemo u minusu. Zadar se u cijeloj toj priči dobro organizirao i ja im želim da na pisti Zračne luke Zadar bude dovoljno aviona iz dalekih zemalja, rekao je ministar Bajs.
Između ostalih, nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić napominjući da je Zračna luka prošle godine zabilježila dolazak 215.000 putnika. Iako je prošle godine zabilježen malo manji dolazak turista, zabilježen je također malo veće povećanje noćenja, ukupno 7,2 milijuna. Župan je podsjetio da je Zračna luka Zadar ne tako davno, 2001. imala tek 30.000 putnika, ali se zalaganjem uprave taj broj povećao. Danas je stalno zaposleno 50-ak zaposlenika, a u sezoni 120.
Od zadarskih turistički subjekata ugovore su potpisali: direktor županijske turističke zajednice Ivo Dunatov za promidžbu Ryanaira, direktor Marine Dalmacija i Borik Božidar Duca, direktor Turisthotela Frane Skoblar, predstavnica Ilirije Jasmina Kulaš i direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač. Ugovore su potpisali i predstavnici turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske i Istarske županije. Zajedno s ministrom Bajsom ugovore su potpisali i državni tajnik Branko Grgić i pomoćnik direktora HTZ-a Milo Stržen.