Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Peći će se i socijalni kruh

12.02.2011. 23:00
Peći će se i socijalni kruh


U svakom slučaju, ako i dođe do usklađivanja cijena s tržišnim uvjetima Tvornica kruha će pokazati socijalni senzibilitet prema najsiromašnijima te se može govoriti o selektivnim promjenama naših prodajnih cijena, ističu u Tvornici kruha


Ove godine građane Hrvatske čeka još jedan šok za kućni budžet. Naime, prema sve sudeći poskupjet će osnovna namirnica – kruh.
Kruh je je već poskupio u nekim dijelovima Hrvatske, dok se njegove cijene na zadarskom području još “drže”.
Iz najvećeg proizvođača kruha na zadarskom području – Tvornice kruha Zadar doznajemo da još nemaju namjeru dizati cijene svojih proizvoda.
 – Tvornica kruha Zadar d.d. kao tržišni lider na ovim prostorima dugo odolijeva konstantnom rastu ulaznih troškova proizvodnje koji svoje najnepovoljnije vrijednosti postižu u 2010. godini, a negativan trend se rapidno nastavlja i u 2011. godini. Cijene inputa u proizvodnji pekarsko-slastičarskih proizvoda su naglo povećane, nezapamćene unazad zadnjih nekoliko godina. Ovdje prvenstveno podrazumijevamo cijene energenata, ali i osnovne bazne sirovine – brašna. Tvornica kruha Zadar d.d. sada, a i već dulje vrijeme radi izvanredne napore kako bi cijene svojih proizvoda zadržala na postojećem nivou, rekli su iz Tvornice kruha i dodali da su raznim proizvodno-prodajnim akcijama kroz prošlu godinu omogućavali krajnjem potrošaču povoljnu kupovinu svojih najprodavanijih artikala kroz razne akcijske prodaje.
 – U svakom slučaju, ako i dođe do usklađivanja cijena s tržišnim uvjetima, Tvornica kruha će pokazati socijalni senzibilitet prema najsiromašnijima te se može govoriti o selektivnim promjenama naših prodajnih cijena gdje ćemo učiniti sve u okviru naših mogućnosti da se najprodavanijem kruhu ne mijenja cijena, ističu u Tvornici kruha.
Podsjetili su da Tvornica kruha već dulje vrijeme ima posebne ponude i za kategorije potrošača koje zaslužuju posebnu pažnju. Ovdje posebno ističu specijalnu ponudu za škole, dječje vrtiće, kao i za razne ustanove koji udomljuju ove kategorije i kategorije potrošača koje su u visokoj životnoj dobi.
Povećanje cijene brašna muči i male proizvođače koji također jedva odolijevaju tržištu i teško im je održavati stare cijene pekarskih proizvoda.
Ante Vulin, vlasnik pekarnica Kroštula, rekao je da za sada još neće poskupljivati svoje pekarske proizvode, ali mu se čini da je poskupljenje neminovno.
 – Prošle godine cijena brašna kretala se oko 1,50 kuna, a ove godine je dosegla 3,10 kuna. Poskupljenje brašna, uz ostale energente, izazvat će i poskupljenje kruha na cijelom tržištu pa ćemo i mi morati pratiti tržište, rekao je Vulin. On je istaknuo da je ovo sistem uništavanja manjih proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda.
 – Ovo poskupljenje brašna je reket i nema logike da je brašno tako skupo. Mislim da se umjetno stvara manjak i podiže cijena. Ovo pogodovanje velikima i njihovom poslovanju rezultira stvaranjem monopola na tržištu, zaključio je Vulin.