Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Renu Sinovčiću neće se suditi u Zadru?!

12.02.2011. 23:00
Renu Sinovčiću neće se suditi u Zadru?!


Zadarsko tužiteljstvo je predložilo svrhovitu delegaciju, odnosno izuzeće zadarskog suda protiv kojeg je podnesen optužni prijedlog zbog kaznenog djela sprečavanje dokazivanja u slučaju njegovog prijatelja Zlatka Lisice
Krajem tjedna Vrhovni sud Republike Hrvatske zatražio je od suca Općinskog suda u Zadru, Ivice Marinovića, da im dostavi “spis Sinovčić” zbog odluke o izuzeću tog suda kada je u pitanju kazneni postupak protiv poznatog Zadranina Rena Sinovčića vlasnika medijske kuće VOX, vanjskog suradnika Nogometnog kluba Zadar i predsjednika Općinskog vijeća Novigrada iz HDZ-a, a na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, odnosno tužiteljstva.
Na pitanje zbog čega je uopće zatražena delegacija, glasnogovornica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, Marijana Stipić nas je uputila na višu stepenicu – Državno odvjetništvo RH rekavši samo kratko “jer su oni to zatražili, pa trebate pitati njih”.
Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, potvrdila je da je zadarsko tužiteljstvo predložilo – svrhovitu delegaciju.
– S obzirom na to da su ostvarene zakonske pretpostavke iz čl. 32. Zakona o kaznenom postupku, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske podnijelo je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske odgovarajući prijedlog za delegaciju – stajalo je u pisanom odgovoru kojeg nam je u petak proslijedila glasnogovornica Mihordin. Sada je na potezu Vrhovni sud koji treba donijeti konačnu odluku o tome hoće li se Renu Sinovčiću suditi u Zadru ili pak, u nekom drugom gradu.
Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podsjećamo, sredinom rujna prošle godine podiglo optužni prijedlog protiv Rena Sinovčića zbog kaznenog djela okvalificiranog kao sprečavanje dokazivanja u slučaju Zlatka Lisice koji je u Zadru ostao upamćen jer je prije deset godina zajedno sa svojom suprugom i ostatkom ekipe izveo filmsku pljačku i ukrao preko dva milijuna kuna bivše Dalmatinske banke.
Sinovčić je pokušao utjecati na svjedoke da ne terete Bibinjca Zlatka Lisicu koji je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru sredinom prosinca lani oslobođen od optužbe zbog dva pokušaja iznude te je nakon izrečene presude nakon gotovo četiri mjeseca provedenih u pritvoru bio pušten na slobodu. Reno Sinovčić je tada uhvaćen na djelu pri susretu s osobom na koju je pokušao utjecati da ne tereti njegovog prijatelja Zlatka Lisicu, a policija je kao dokaz imala audio i video snimku.
Sinovčić je tada bio uhićen i priveden, ali ga je istražni sudac nakon saslušanja pustio da se brani sa slobode.
Za kazneno djelo za koje je optužen Reno Sinovčić, ukoliko bude proglašen krivim, zakonom je zapriječena kazna od najmanje šest mjeseci do pet godina.