Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bura na posedarsku obalu izbacila više od tri tone ribe!

12.02.2012. 23:00
Bura na posedarsku obalu izbacila više od tri tone ribe!


– Ma kakva lužina! To govore zavodnici da otjeraju ljude s plaže. Sinoć se u mojoj kući spremala sipa, jelo se i nikom ništa nije. Ma bila je za prste polizati – opovrgava glasine o zatrovanosti ribe Miro Grgić, jedan od sretnika koji je s posedarske obale pokupio ribu što je orkanska bura izbacila. Navodno je riječ o ukupno više od tri tone razne ribe


Nakon što je prošli tjedan olujno more na pašku obalu izbacilo velike količine prvoklasne ribe, ovog vikenda bura je “počastila” i mještane Posedarja, što je na “gozbu” u uvalu kod crkvice sv. Duha privuklo “šetače” i iz okolnih mjesta, ali i Zadrane. Riječ je o zaista neobičnom i nesvakidašnjem fenomenu, a ako je suditi po pričama Posedaraca, tijekom proteklog vikenda orkanska je bura na njihovu obalu i plićak izbacila više od tri tone raznovrsne ribe. Najviše je bilo sipe, no pojedinci se hvale i zavidnim komadima oborite ribe kao što su orade, zubaci, arbuni, podlanice i slično.
Zubatac od pet kilograma završio u Paljuvu
Kapitalni ulov s posedarske obale, kako doznajemo u pizzeriji Bolić u centru Posedarja, gdje se u nedjelju navečer uz crni rižot slavi nesvakidašnji događaj, otišao je u susjedni Paljuv. Riječ je o zubacu teškom pet kilograma, a sretni ribolovac osim njega odnio je kući još desetak kilograma razne ribe i 100-tinjak kilograma sipa. No, on nije niti jedini, a niti najsretnije ruke.
– Znam za još petoricu Posedaraca koji su jučer digli iz plićaka svaki barem po dvjestotinjak kila ribe, a bilo je tu i Bibinjaca, Slivničana, pa i Zadrana koji su otišli kući punih spremnika automobila – kaže jedan Posedarac koji, jednako kao i većina drugih koji su napunili svoje zamrzivače, nije želio odati svoj identitet.
Za razliku od njih, u uvali kod crkvice sv. Duha zatekli smo starijeg Slivničanina koji je rado govorio o svom ulovu za koji se nije puno namučio.
– Našao sam tu u plićaku pet, šest kilograma sipe jučer poslijepodne, a moj sin i njegovo društvo protekle su noći sveukupno pokupili stotinjak kilograma ribe. Najviše su sakupili sipe, ali bilo je i pravih komada, kvalitetne bijele ribe – kaže Miro Grgić iz Slivnice kojeg smo jučer ujutro zatekli s praznom plastičnom posudom na obali kod crkve sv. Duha koju su posljednja tri dana neumorno obilazili ljubitelji ribljih delicija.
Riba za prste polizati
– Evo, jutros tu još desetak ljudi traži ribu, ali nema je više što nije ni čudno koliko je već pohvatano i odneseno u zadnja tri dana – kaže Grgić napominjući kako “ne drže vodu” priče o tome da je riba zatrovana lužinama iz Zrmanje, kako se to pokušalo plasirati u javnosti tijekom jučerašnjeg dana.
– Ma kakva lužina! To govore zavodnici da otjeraju ljude s plaže. Sinoć se u mojoj kući spremala sipa, jelo se i nikom ništa nije. Ma bila je za prste polizati – zaključuje Grgić koji za sličan događaj zna samo iz priča starijih sumještana.
Prema tim pričama more je na istu obalu davne 1956. godine izbacilo ogromne količine lignji. I tada je bilo dovoljno samo prošetati obalom Novigradskog mora i pokupiti ulov. Za razliku od današnjih vremena kada su “kopneni ribolovci” svoje ulove pospremili u zamrzivače i osigurali zalihe ribe za naredne mjesece, tada su, kaže jedan vremešni Posedarac, ribu sušili.
Inače, orkanska bura prošle je srijede na istu obalu izbacila i veliku glavatu želvu, zaštićenu vrstu morske kornjače. Nju je pronašao mještanin Marin Bolić Bumbo po kojem je kasnije i kornjača i nazvana. Životinju su tijekom noći i četvrtka sve do poslijepodnevnih sati “dadiljali” vlasnici pizzerije Bolić, Brankica i Dragan, koji su joj do dolaska veterinara Marina Mirčete iz Zadra podgrijavali vodu. Živog i zdravog sutradan je od Bolićevih Bumba preuzeo veterinar Mirčeta, a čim se za to ukažu vremenski uvjeti, Bumbo će otputovati u pulski Oceanografski institut.


Bura “počastila” i Prečane ribom




Pojava “čašćenja” ribom jučer je tijekom dana zabilježena i u Preku na otoku Ugljanu gdje je bura na obalu izbacivala, također, sipe i raznu ribu. Ta je pojava najviše razveselila najmlađe mještane koji su pohrlili na obalu skupljati morske delicije. Nije bilo, kako doznajemo, kapitalaca, no i ona sitna riba zadovoljila je mještane.