Kosteliću mali globus i natučeno desno koljeno!

Slika korisnika admin
BOL POBJEDNIKA - Kostelić je jedva hodao na proglašenju pobjednika

Ivica Kostelić osigurao je četvrti mali globus u karijeri, drugi zaredom u kombinaciji, na najbolji način - pobjedom u super-kombinaciji u Krasnajoj Poljani nedaleko Sočija! No, platio je skupu cijenu, Kostelić je još u gornjem dijelu staze u slalomu osjetio oštru bol u desnom koljenu, na kojem je već imao osam operativnih zahvata. Mogao je Ivica nastaviti vožnju bez većih problema, međutim, po dolasku u cilj nije mogao ispružiti koljeno, kada je skinuo pancerice osjetio je bol koja nije prestajala kada je pokušao hodati.

- Poznata mi je ta bol, često sam je imao i uglavnom se radilo o meniskusu - rekao je Ivica u cilju. Ova ozljeda podsjetila ga je na Madonnu di Campiglio i prosinac 2003. godine. I tada je odjednom osjetio oštru bol u desnom koljenu i pobijedio! Izdržao je mjesec dana i završio na operaciji.

Lijepa naša

Na pobjedničko postolje, na vrh kojega se popeo 24. put u karijeri, peti put ove sezone i ukupno peti u super-kombinaciji, Kostelić je došao oslanjajući se na - skijaške štapove. U 15.06 sati u Krasnajoj Poljani zasvirala je Lijepa naša. No, Ivica nije pjevao kao obično, u očima su sjale suze. Previše je puta prošao ovakve stvari i znao je da put s postolja vodi samo u bolnicu! Na pregled magnetskom rezonancijom, koja nije otklonila sve dvojbe. Danas će poslije pregleda u Baselu sve biti jasnije.

- Magnetska rezonancija nije pokazala neku novu ozljedu ili novo oštećenje, izgleda da se radi samo o nagnječenju. Sumnja se na nagnječenje zgloba koljena, ali "magnet" nije bio najbolji pa ćemo danas ponoviti pregled u Baselu i odlučiti o daljnjem tijeku terapije - kaže direktor reprezentacije Vedran Pavlek.

Drugo mjesto pripalo je Švicarcu Beatu Feuzu, najbržem poslije spusta, koji je zaostao 1.16 sekundi, dok u ukupnom poretku sada zaostaje 70 bodova. Treći je bio Francuz Thomas Mermillod Blondin, koji se drugi put u karijeri popeo na postolje.

- Jako mi je žao zbog Ivice. Nadam se da nije ništa strašno i da će nam se brzo priključiti. On je veliki pobjednik. Razgovarali smo u cilju i rekao mi je da je zabrinut jer je to koljeno više puta ozlijedio posljednjih godina - kaže Beaz Feuz, koji se deseti put ove sezone našao na postolju. Njegov zaostatak za Kostelićem u ukupnom poretku sada iznosi 70 bodova.

Do bodova su došli Natko Zrnčić-Dim, koji je završio na 12. mjestu, dok je Dalibor Šamšal zauzeo 28. mjesto. Riječanin je treći put upisao bodove u karijeri, prve poslije Chamonixa 30. siječnja lani, iskoristivši činjenicu da čak 13 skijaša nije završilo slalom, među njima redom Bode Miller, Dominik Paris i Adrien Theaux, koji su u spustu bili odmah iza Feuza.

Pad bez posljedica

Kombinacijski spust, samo 276 metara kraći od spusta voženog za bodove dan ranije, bio je adut Beata Feuza. No, Kostelić nije želio Švicarcu dati preveliku prednost poslije prve kombinacijske vožnje. Kostelić je s crvenim startnim brojem, kao 16. skijaš na startu, krenuo agresivno, na skijama koje su bile čuvane baš za ovu utrku. Zaostaci na prolazima nisu bili veliki u odnosu na tadašnjeg lidera Francuza Adriena Theauxa, a u cilju razmak je iznosio 1.22 sekunde.

- Spust je strašno brz, s puno neravnina i stvarno odnosi puno snage. Pravi spustaši su u prednosti - ocjenjuje Kostelić.

Sa startnim brojem 19 krenuo je Beat Feuz, koji je još jednom bio najbrži na "Rosi Kutor". Za 30 stotinki nadmašio je Theauxa, za 1.52 sekunde Kostelića, koji je završio na 15. mjestu. Natko Zrnčić-Dim imao je 22. vrijeme (2.78), Dalibor Šamšal 43. (9.62), posljednje među skijašima koji su stigli do cilja spusta, među kojima nije bio Tin Široki. Zagrepčanin je doživio lakši pad bez ikakvih posljedica.

Idućeg vikenda u Banskom su na programu tehničke discipline, gdje se u akciju vraća Marcel Hirscher, a neće biti Beat Feuza. Danas će biti jasnije hoće li nastupiti i - Kostelić.

Semafor

Rezultati: 1. Ivica Kostelić 2:50.21, 2. Beat Feuz (Švi) 1.16, 3. Thomas Mermillod Blondin (Fra) 1.77, 4. Matteo Marsaglia (Ita) 2.02, 5. Benjamin Raich (Aut) 2.58, 6. Aksel Lund Svindal (Nor) 2.58, 7. Carlo Janka (Švi) 2.83, 8. Christof Innerhofer (Ita) 2.84, 12. Natko Zrnčić-DIm 3.12, 28. Dalibor Šamšal 10.76 sekundi zaostatka.

Poredak u kombinaciji: 1. Ivica Kostelić 336, 2. Beat Feuz (Švi) 300, 3. Romed Baumann (Aut) 159, 4. Alexis  Pinturault (Fra) 130, 5. Aksel Lund Svindal (Nor) 128, 6. Silvan Zurbriggen (Švi) 121, 10. Natko Zrnčić-Dim 102, 43. Dalibor Šamšal 3, 45. Tin Široki 2 boda.

Ukupni poredak u Svjetskom kupu: 1. Ivica Kostelić 1.043, 2. Beat Feuz (Švi) 973, 3. Marcel Hirscher (Aut) 825, 4. Aksel Lund Svindal (Nor) 691, 5. Didier Cuche (Švi) 661, 6. Romed Baumann (Aut) 620, 56. Natko Zrnčić-Dim 107, 135. Dalibor Šamšal 3, 137. Tin Široki 2 boda.

Staza kriva za sve

Ante Kostelić smatra da je staza "Rosa Kutor" glavni krivac za Ivičinu ozljedu.

- Staza je vrlo agresivna, s puno zaleđenih zavoja i velikih skokova. Na takvoj se stazi lako ozlijediti - kaže Ante Kostelić.

SVE IVIČINE OPERACIJE KOLJENA

veljača 1998.križni ligamenti

veljača 1999.medijalni ligamenti*

studeni 1999.križni ligamenti

studeni 1999.menisk

siječanj 2001.križni ligamenti

prosinac 2003.menisk i hrskavica

siječanj 2004.križni ligamenti, menisk i hrskavica

prosinac 2009.menisk desnog koljena

travanj 2011.čišćenje koljena

* jedina operacija na lijevom koljenu

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno