Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najromantičniji ili najtraumatičniji dan u veljači?

12.02.2012. 23:00
Najromantičniji ili najtraumatičniji dan u veljači?


Činjenica je da je to dan kada se osobe, koje nisu uključene u ovaj oblik kulture i koje nemaju resurse, dakle nisu u partnerskoj vezi, mogu osjećati dodatno isključenima i iziritiranima. Onima koji se uklapaju u kontekst ovaj se dan nameće kao trenutak kada moraju iskazati naklonost voljenoj osobi. To svakako može biti izvor stresa, govori zadarski sociolog Krešimir Krolo


Stiže nam Valentinovo. Sretno ili stresno, kako kome. Ovisi koliko ga ozbiljno i na koji način shvaćamo.
– Činjenica je da je to dan kada se osobe, koje nisu uključene u ovaj oblik kulture i koje nemaju resurse, dakle nisu u partnerskoj vezi, mogu osjećati dodatno isključenima i iziritiranima. Onima koji se uklapaju u kontekst ovaj se dan nameće kao trenutak kada moraju iskazati naklonost voljenoj osobi. To svakako može biti izvor stresa. Zapravo se radi o još jednoj klasičnoj priči potrošačkog društva, govori zadarski sociolog Krešimir Krolo koji napominje da o Valentinovu ne može govoriti s pozicije nekog ozbiljnog istraživanja.
Slaba korist od Valentinova
– Nemam podatke koliko osoba stvarno uživa u proslavi Valentinova. Mogu samo govoriti s pozicije nekih svojih pretpostavki i onoga što primjećujem oko sebe. Tako je evidentno da kao što postoji cijela ta fama oko Dana zaljubljenih, s druge strane postoji i jedna kultura otpora prema njegovom slavljenju. Tako se organiziraju antivalentinovske zabave na kojima se, primjerice, slavi samački život. Vjerojatno postoje i pozitivni elementi Valentinova kao što je poticaj da se partneru iskaže više pažnje no obično. Ipak, ne dvojim da najviše pozitivnih elemenata Valentinova osjete trgovci, zaključuje Krolo.
No, mogu li trgovci baš u tolikoj mjeri zadovoljno trljati ruke zbog približavanja Valentinova? Čini se da ipak ne. Jer, zbog recesije ni Valentinovo više nije ono što je nekad bilo.
– Od kada je gospodarska kriza svake godine imamo sve manje prometa. Ne znam više ni s čime računati, niti kako se pripremiti. Do prije tri godine za taj bismo dan naručili 1.000 ruža i sve prodali. No, zadnje dvije godine stvari idu jako loše. Ne znam hoću li ove godine uzeti i 300 ruža. Bojim se da bi i to moglo biti previše, govori jedna zadarska cvjećarka koja nas informira da će se za Valentinovo jedna crvena ruža moći nabaviti za 20 kuna.
Na slabu korist od Valentinova žale se i u restoranima.
– Očito je da zadnjih godina kupovna moć građana pada i to bez obzira bili oni zaljubljeni ili ne. Jer, dok se prije četiri godine u našem restoranu za Valentinovo nije moglo naći slobodno mjesto, zadnjih godina situacija je potpuno drugačija. Ipak, mora se priznati da tog dana bude više gostiju nego obično, rekao je djelatnik jednog restorana koji se požalio da je goste posljednjih dana dodatno rastjerala i zima.
 Valentinovski gafovi
– Nadamo se da će za Valentinovo biti toplije vrijeme koje će ugrijati srca ljudi i potaknuti ih da svoje voljene izvedu na romantičnu večericu, rekao je naš sugovornik.
No, nije da se Zadrani ne trude obilježiti Valentinovo. Dok štede na cvijeću i izlascima, čini se da kesu najradije odrješuju za kupovinu parfema.
U jednoj DM-ovoj trgovini dobili smo informaciju da uoči Valentinova, bez obzira na recesiju, prodaja parfema i poklon paketa skoči za čak pet ili šest puta.
– Tijekom veljače smo određene mirise i mirisne poklon pakete snizili za više od 40 posto, a uz to su tu još i bonovi s popustom za naše vjerne kupce tako da se kupovina poklona u DM-u stvarno isplati, kazala je jedna DM-ova trgovkinja koja navodi da se za Valentinovo u podjednakoj mjeri kupuju pokloni i za muškarce i za žene.
I eto. Kada netko već odluči dragu osobu za Valentinovo razveseliti nekim darom, i kada za to i smogne nešto novca, ostaje još jedna briga. Hoće li se njoj ili njemu svidjeti poklon?
Naime, jedno američko istraživanje otkrilo je da svake godine oko 150.000 parova raskine odnos zbog “gafa” počinjenog na Valentinovo. Razumije se, možda je krivo odabran dar ili nedovoljno iskazane pažnje na Dan zaljubljenih bio samo dobar povod za prekid ionako već problemima nagrizene veze. No, i ovo je još jedan argument koji ide u prilog tezi da forsiranje slavljenja Valentinova, zaljubljenima umjesto romantičnih vrlo lako može priskrbiti traumatične trenutke.


Tko je bio Sveti Valentin?




Sveti Valentin bio je svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kada je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije.
Kasnije je car Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku te se od tada taj svetac počeo štovati među kršćanima.
Zapamćeno je da je sveti biskup izliječio jednog padavičara, ali ljubav je nešto drugo. Tek od 15. st. Valentina su počeli štovati kao zaštitnika zaljubljenih parova. Njegovo je štovanje već bilo prošireno po kršćanskim zemljama, a blagdan mu je baš u doba pokladnih svečanosti, kada je posebno važno baš zaljubljivanje.