Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Popisi birača bit će ažurirani već do listopada

12.02.2012. 23:00
Popisi birača bit će ažurirani već do listopada


Izmijenjeni zakon o prebivalištu, temeljni preduvjeti za sređivanje popisa, trebao bi biti zgotovljen u drugom tromjesečju, saznajemo iz MUP koji je nadležan za taj zakon


Do kraja godine, možda već i do listopada, mogli bi biti sređeni popisi birača, barem onaj dio koji je najurgentniji, a tiče se lokalnih izbora koji će biti u svibnju 2013. godine. Doznajemo to od izvora bliskog Ministarstvu uprave koji podsjeća i da je za sređivanje popisa birača ključan Zakon o prebivalištu. Nesređenost popisa birača bila je uočljiva na lokalnim izborima 2009. godine, posebno u pograničnim mjestima prema Hercegovini.
Za popise birača iznenada je velik interes pokazala i Europska komisija. O važnosti sređivanja popisa birača, i to posebno zbog izbora za Europski parlament, dva je puta u jednom danu govorio šef Delegacije Europske komisije Paul Vandoren. O tome je prvo govorio na okruglom stolu GONG-a, a nakon toga je o hitnoj reviziji popisa birača govorio i ministru uprave Arsenu Bauku. Iako je EK u posljednjih pet godina više puta kritizirala Hrvatsku zbog nesređenog popisa birača, nejasno je odakle odjednom snažan interes za sređivanje tog popisa, posebno stoga što nesređeni popis birača narušava vjerodostojnost izbornog procesa, ali ne utječe na rezultat izbora. Iz Europske komisije, pak, saznajemo da ih je hrvatska stranka uvjeravala da se kreće s reformom, odnosno sređivanjem popisa birača, da im nije jasna metodologija po kojoj će se to napraviti, te da će Europska komisija nadzirati tu reformu, odnosno sređivanje popisa. Navodno u Europskoj komisiji strahuju da bi nepostojeći birači, odnos višak birača na popisu, mogao odlučiti o tome tko će biti zastupnici u Europskom parlamentu. Višak birača na popisu postoji, ali o rezultatima izbora odlučuju stvarni birači koji izlaze na izbore.
Izmijenjeni zakon o prebivalištu, temeljni preduvjeti za sređivanje popisa, trebao bi biti zgotovljen u drugom tromjesečju, saznajemo iz MUP koji je nadležan za taj zakon. No, prebivalište kao preduvjet za sređivanje popisa birača neće biti jednostavno urediti zbog njegovog kompliciranog ustavno-pravnog statusa. Naime, nije prebivalište, nego boravište ustavna kategorija. U staroj verziji Zakona o prebivalištu ono je bilo određeno kao mjesto u kojem se građanin trajno naselio s namjerom da u njemu stalno živi i u kojem ima osigurano stalno stanovanje. Međutim, tu je odredbu ukinuo Ustavni sud na sjednici 19. siječnja 2000. kao neustavnu jer je suprotna ustavnoj odredbi o slobodi kretanja i biranja boravišta. Prema toj zakonskoj odredbi nije bilo moguće imati prebivalište u mjestu u kojem nije osigurano stalno stanovanje i to je srušio Ustavni sud. Drugim riječima, svatko je slobodan gotovo bez ikakvih ograničenja birati svoje prebivalište, a država onda neka sređuje popise birača kako zna i umije.