Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sanader svjedoči o prodaji jeftine struje TLM-u

12.02.2012. 23:00
Sanader svjedoči o prodaji jeftine struje TLM-u


Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je, u pratnji odvjetnice, nešto prije 10 sati došao u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kako bi dao iskaz u slučaju HEP-TLM u kojem se šteta procjenjuje na oko 650 milijuna kuna
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je, u pratnji odvjetnice, nešto prije 10 sati došao u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kako bi dao iskaz u slučaju HEP-TLM u kojem se šteta procjenjuje na oko 650 milijuna kuna.
Njegova odvjetnica Jadranka Sloković procijenila je da bi ispitivanje moglo potrajati oko 45 minuta.
Sanader je kao osumnjičenik u slučaju HEP-TLM trebao svjedočiti još 27. siječnja, no kako je tada u tužiteljstvo došao bez odvjetnika ispitivanje je odgođeno za danas.
U tom slučaju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već je podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, a mediji nagađaju da će Sanader nakon ispitivanja najvjerojatnije također postati optuženik.
Mravka se tereti da je, “postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera”, zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.
Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.
Kapular je optužen da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuću kuna, što je Mravak i odobrio.
Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.
Uoči podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka.
Sanader je nedavno, zbog sličnih optužbi ispitan i u aferi Dioki, a nakon što je iznio kratku obranu, nije želio odgovarati na pitanja tužitelja.