Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zima, zima, led nudi novi trend

12.02.2012. 23:00
Zima, zima, led nudi novi trend


Ne sjećamo se kada su zbog (ne)vremena u bilo kojem ligaškom rangu u Hrvatskoj odgođena dva, a u Prvoj A ligi odbojkaša većina utakmica u tri uzastopna kola


Kada se sve zbroji, a još više toga oduzme, u proteklih desetak dana od zadarskih klubova koji se natječu u nacionalnim ligama po jednu službenu utakmicu odigrali su samo košarkaši Sonik-Puntamike, stolnotenisači Donata, odbojkaši Zadra i košarkašice Zadra (Kup). Svi ostali bili su na prisilnom odmoru, a to vrijedi i za spomenuta četiri kluba, koji su uz odigranu jednu na rasporedu imali još jednu, a odbojkaši Zadra čak dvije utakmice. Zima je zaustavila mnogo toga od početka veljače, pa i sportska natjecanja. Bilo je odgoda i prijašnjih sezona, nisu se ni tada baš sve utakmice igrale u onim terminima koji su prvotno bili predviđeni. Ipak, ova je godina po mnogočemu posebna. Najprije, ne sjećamo se kada su zbog (ne)vremena u bilo kojem ligaškom rangu u Hrvatskoj odgođena dva, a u Prvoj A ligi odbojkaša većina utakmica u tri uzastopna kola. S druge strane, prva trećina veljače prevrtače 2012. ostat će upamćena i po tome da su se utakmice odgađale na osnovi vremenske prognoze. Daleko najdalje u tome je otišao Hrvatski košarkaški savez koji je 17. kolo A-1 muške lige otkazao još u srijedu, dva dana prije nego što je prva utakmica tog kola bila na rasporedu. Možda su se na taj način u HKS-u željeli iskupiti za nepromišljenu odluku, kada isto nisu napravili vikend ranije u kojem su se igrale sve utakmice (osim one između Splita i Alkara), pa su tako košarkaši Puntamike u Zabok putovali gotovo deset sati. Ništa lakše nije bilo ni stolnotenisačima Donata, koji su se probijali do Osijeka da bi odigrali utakmicu s Olimpijom. Puntamičanima i Donatovcima utakmice sa Zabokom i Olimpijom pale su u drugi plan, najvažnije je bilo je živ i zdrav vratiti se kući. Nešto se valjda nakon toga i naučilo, pa je HKS ovaj put reagirao prije svih. Čak i prije Udruge Prve HNL koja je dan kasnije, a to znači osam dana prije najavljenog početka, odgodila nastavak Prve nogometne lige. Ostali nacionalni savezi uglavnom su čekali petak ujutro kada su počele stizati vijesti o odgodama. Odbojka, kuglanje, vaterpolo, stolni tenis, sve po istom obrascu – odgađaju se utakmicu zbog vremenskih neprilika. Konačno, takve su odluke bile i jedine logične i svakako ih treba pozdraviti. Jer slati nekoga na bilo kakav sportski događaj po ovakvom nevremenu bila bi prvorazredna ekzibicija. I zato zbog odgoda ne treba žaliti, premda smo i mi u sportskoj redakciji neočekivano ostali bez velikog dijela posla.
Ono što otvara neka nova pitanja jest – budućnost. Jer ako su se ove godine utakmice odgađale na osnovi vremenske prognoze vrlo je upitno što će biti kada se ponovno dogodi najava lošeg vremena u terminima kada se treba igrati. Hoće li odluke donosene posljednjih dana postati pravilo ili će sve biti tek iznimka? Jer i do sada su za pojedine vikende bile loše prognoze, pa se utakmice nisu otkazivale praktički sve do dana kada su se trebale igrati. Konačno, možda je ova zima doista samo ona koja se ponovi jednom u 50 godina. Premda, kako je krenulo, sumnjamo…


Odbojkaši putovali u Sisak




Odbojkaši Zadra putovali su u srijedu u Sisak na utakmicu 17. kola Prve lige, prema ih nitko na to nije tjerao. Da su htjeli na Višnjiku su mogli otkazati utakmicu, ali nisu. To je i jedina utakmica u Prvoj A ligi koja je u posljednja tri kola odigrana između klubova iz kontinentalnog i primorskog dijela Hrvatske. Iako je sve (osim rezultata) po Zadrane prošlo dobro, činjenica da su igrači 13 sati proveli na putovanju do Siska i natrag, koje nikako nije bilo ugodno, u konačnici nudi zaključak da je odgodi trebalo (bolje) razmisliti.


Kada sve stane krene – skijanje!


Mirovali su brojni sportovi, nogometaši su treninge s otvorenog prebacili u dvorane i teretane, stala je čak i Zimska boćarska liga, ali na red su došli – skijaši. Za svoje članove u Univerzalnoj sportskoj školi Start u ŠRC “Franko Lisica”, na mjestu gdje mladi vozači uče kako se ponašati na cesti, organizirali su skijanje. Do prije nekoliko godina nezamislivo, ali eto, u Zadru se može i skijati.