Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kasap: Stvaramo preduvjete za tisuću novih priključaka na sustav odvodnje

Autor: Siniša Klarica

12.02.2013. 23:00
Kasap: Stvaramo preduvjete za tisuću novih priključaka na sustav odvodnje

Foto: Siniša KLARICA



Hrvatske vode financiraju 90 posto projekta, dok ostatak financira Grad Zadar. Prošle godine je tako utrošeno pet milijuna kuna, a trenutačno se radi na projektima odvodnje u 36 zadarskih ulica


Na današnjem sastanku u Hrvatskim vodama u Zagrebu trebala bi biti dogovorena druga faza izgradnje sustava odvodnje na području Grada Zadra. Osam novih projekata, vrijednih 22 milijuna kuna, trebalo bi realizirati do početka turističke sezone. Riječ je o nastavku projekta na Višnjiku i u ulici Matije Gupca. Ako se do kraja veljače potpiše ugovor, rješavali bi se projekti u Diklu (Zgon), Ričinama oko Arbanaške ulice, Puta Vukića i Puta Kotlara. U Ulici Dmitra Zvonimira izgradit će se crpna stanica Ravnice i pripadajući kolektor. Zatim slijede projekti u ulici Nikole Šopa u Crvenim kućama, uz potok Ričine u MO Smiljevac.
Hrvatske vode financiraju 90 posto projekta, dok ostatak financira Grad Zadar. Prošle godine je tako utrošeno pet milijuna kuna, a kako kaže zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap trenutačno se radi na projektima odvodnje u 36 zadarskih ulica.
– Paralelno s odvodnjom nastojimo obnoviti vodovodni sustav te svugdje gdje je moguće postaviti plinsku mrežu. Ako priljev sredstava bude dobar, realizacijom ove dvije grupe projekata stvorit će se preduvjeti za tisuću novih priključaka na sustav odvodnje, rekao je Kasap dodajući da bi se stvorili preduvjeti, koje je je na sjednici GV-a obećao gradonačelnik Zvonimir Vrančić za treće crpljenje septičkih jama na godinu, tamo gdje sustav još nije izgrađen.
Ovih dana trebao bi biti poznat i izvođač radova na 1. i 2. fazi izgradnje kolektora visokih zona u ulicama Petra Skoka i Marina Getaldića. Riječ je o projektu vrijednom 32 milijuna kuna koji se, novcem Grada Zadra i Hrvatskih voda, dijelom financira i kreditom Svjetske banke. Uz ovaj projekt, Grad Zadar planira utrošiti pet milijuna kuna u uređenje prometnica i nogostup te postavljanje javne rasvjete. Ako bude novca, uredio bi se i okoliš POS-ovih zgrada. Naime, okoliš uz ulicu Petra Skoka već deset godina od izgradnje naselja POS-a, stoji neuređen a, unatoč znakovima zabrane, u međuvremenu je postao kamionsko parkiralište. Iako je cijelo područje pokriveno odgovarajućom prostorno-planskom dokumentacijom, Grad Zadar ne rješava cjelovito ovaj problem zbog kojeg su neki od građana demonstrativno odbili plaćati komunalnu naknadu.
– Grad Zadar naručio je projekte odvodnje za sve dijelove grada. Ako priljev sredstava bude zadovoljavajući, nadamo se da će kroz 2-3 godine 90 posto grada biti pokriveno kanalizacijskom mrežom, tako da će u povijest otići zlurada izreka da je Zadar zapravo grad na crnim jamama, rekao je Darko Kasap.


 FRANTO BI MOGAO POKAZATI VEĆU AGILNOST U IZVOĐENJU RADOVA




Projekti odvodnje na Boriku i u Diklu sve više prati nezadovoljstvo tamošnjih građana koji gotovo svakodnevno opsjedaju zadarsku Odvodnju žaleći se na nerad i raskopanost njihovih ulica. Je li sporost u realizaciji projekta uzrokovana problemima s likvidnošću podizvođača Franta, komentirao je dogradonačelnik Darko Kasap.
– Za sada od nadzora nismo dobili informaciju da radovi sporo teku zbog problema s likvidnošću tvrtke Franto d.o.o. Mislim da je tu riječ o kombinaciji vremenskih uvjeta i činjenici da bi izvođač radova mogao pokazati veću agilnost u izvođenja radova na terenu, rekao je Darko Kasap.