Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SHZ želi podignuti uništenu poljoprivredu i proizvodnju

Autor: Irena Jurjević

12.02.2013. 23:00
SHZ želi podignuti uništenu poljoprivredu i proizvodnju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



SZH ima rješenje, okrenuti se proizvodnji te, ako dobije mandat u svibnju 2013. godine, sve aktivnosti usmjeriti na obnovu Poljoprivredne zadruge Vukšić i njezin konfekcijski pogon – tvornicu modne konfekcije Ponos Bruška, zatim u obnovu Regionalne veletržnice Benkovac te u podršku poljoprivrednoj zadruzi Maraška iz Tinja


Stranka hrvatskog zajedništva će za predstojeće lokalne izbore u svibnju 2013. godine za gradonačelnika Benkovca kandidirati Mira Klarića, predsjednika podružnice SHZ-a Benkovac. Kandidaturu podržava i udruga „Solidarnost”, koju čine bivši radnici uništenih poduzeća na području Zadarske županije, a koja će sa SHZ-om formirati zajedničke izborne liste za Grad Zadar i Zadarsku županiju za nadolazeće lokalne izbore, poručili su čelnici te stranke na jučerašnjoj konferenciji za medije u Zadru.
Obnoviti Asseriju
Miro Klarić kazao je kako se SHZ-e odlučio na kandidaturu zbog uništenja poljoprivredne i industrijske proizvodnje na području Benkovca, čije su posljedice velika nezaposlenost u tom gradu gdje su sada nezaposlene 684 osobe.
– SZH ima rješenje, okrenuti se proizvodnji te, ako dobije mandat u svibnju 2013. godine, sve će aktivnosti usmjeriti na obnovu Poljoprivredne zadruge Vukšić i njezin konfekcijski pogon – tvornicu modne konfekcije Ponos Bruška, zatim u obnovu Regionalne veletržnice Benkovac te u podršku poljoprivrednoj zadruzi Maraška iz Tinja kako bi se otvorio distribucijski centar i pogon za proizvode od višnje maraške, čime se rješava nezaposlenost na području grada Benkovca, kazao je Klarić, najavivši i poticanje obnove devastiranog hotela Asseria u Benkovcu koji je prije Domovinskog rata, kaže, zapošljavao više od tridesetak radnika.
– Prošlo je 17 godina od završetka Domovinskog rata, ali hotel i dalje ne radi te predstavlja veliku opasnost i za zarazu stanovništva, kazao je, najavljujući i neke druge projekte u sklopu njihovoga predizbornog programa. Tu su tako i izgradnja vodovodne mreže Lepuri-Bulić-Vukšić-Prović kojom bi se spriječilo odseljavanje radno sposobnog stanovništva, zatim izgradnja područnih knjižnica po gradskim naseljima i selima, izgradnja Doma kulture s kinom i kazalištem u Benkovcu, a zalagat će se i za povratak danonoćnoga liječničkog dežurstva.
Uvoznički lobi
Posebno velik naglasak stavio je na već spomenutu obnovu Regionalne veletržnice Benkovac ističući važnost distribucije domaćih proizvoda.
– Danas se salata od sijanja za 15 dana može staviti na tržnicu. Ja kao proizvođač to znam, a ne da naši gosti u restoranima jedu uvoznu salatu i pitaju se gdje je naša. S druge strane, mi imamo stručne ljude, agronome i inženjere koji bi sebe dali ‘džabe’ samo da se ovi projekti pokrenu, zaključio je Klarin.
Predsjednik udruge „Solidarnost” Petar Smokrović usredotočio se pak na uvoznički lobi.
– Danas se uvozi salata iz Italije, krumpir iz Egipta… Bademi koje mi sami možemo proizvesti uvoze se iz Italije, a uvozi se smeće. Naša treća klasa je bolja nego njihova prva klasa. No bez otvaranja novih radnih mjesta nema sreće. U Benkovcu sada od proizvodnje radi jedino ljevaonica. Sve ostalo su kafići koji su puni, a Benkovac je postao drugi ili treći grad u županiji po drogi, zaključio je Smokrović.