Zaštita mora od onečišćenja ili devastacija obale?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Priobalna naselja u Zadarskoj županiji uglavnom nemaju kanalizacijski sustav, na pojedinim mjestima izravno u moru uočavaju se utoci iz septičkih jama koji ozbiljno mogu ugroziti kupališta, zdravlje, a posebice turističku djelatnost. Ipak, stvari su se prije nekoliko godina pomaknule s mrtve točke.

- Shodno Programu zaštite od onečišćenja mora u tijeku su radovi na 4. i 6. faze kanalizacijskog sustava, izgradnji glavnoga vodovodnog pravca u Ždrelcu. Radove izvodi tvrtka Cetina d.o.o. Sinj, rok je šest mjeseci, rekao je Nedjeljko Medić, načelnik Pašmana.

Za ove dvije faze kanalizacijskog sustava predviđen je iznos od 6,45 milijuna kuna, koji je osiguran kroz IPARD program - mjere 301 Europske unije.

- Zasad su završene 1., 2., i 3. faza. Nakon što završimo 4. i 6. fazu, bit će stvoreni temelji za 5. fazu koja obuhvaća izgradnju sekundarne mreže, odnosno priključivanje kućanstva u Ždrelcu, kazao je Medić.

Za ovaj dio kanalizacijskog sustava koji se odnosi na mjesta Ždrelac i Banj uskoro ćemo raspisati natječaj za ishođenje projektne dokumentacije (potvrda glavnog projekta) preostalih osam faza za što imamo i načelnu dozvolu.

- Za ostala općinska mjesta (Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Kraj) gradit će se zasebni kanalizacijski sustav, objašnjava Medić.

Kuća pored mora mnogima je zasigurno jedan od simbola opuštenog življenja, ali i turističke zarade. No romantika i računica tu završavaju. Ljetna idila buđenja uz šum valova na pojedinim dijelovima obale odavno je narušena neugodnim mirisima i rojevima komaraca, a uzrok svemu zove se neriješena kanalizacija i sustav za pročišćavanje.

- Zbog nastavka izgradnje kanalizacijskog sustava otočani su itekako zadovoljni. Riješit će se septičkih jama i bez opasnosti za zdravlje zajedno s turistima kupati u čistom moru, kazao je Medić.

Ovih dana kod mosta između Ugljana i Pašmana uz Mali Ždrelac, intenzivno se radi. Bageri kopaju tik uz obalu na predjelu Gladuša, južnom dijelu Ždrelca koji gleda prema Dugom otoku, a nakon ovih radova uz more će biti napravljena šetnica.

U redakciju Zadarskog lista javljaju, pak, o stravičnom, bezdušnom devastiranju obale na Gladuši.

- Radi se o vikendašima koji ne žele da im se narušava okolišna idila, onakva kakvu su zatekli kad su prvi put došli na otok Pašman. Život ima dvije strane medalje, jer istodobno stalni stanovnici pozdravljaju svaki komunalni i infrastrukturni projekt, navodi Medić.

Dodaje da se sve radi po zakonu. Shodno Studiji o zaštiti okoliša i zelenog svjetla Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, za izgradnju kanalizacijskog sustava ishodili su lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Gladusar
I na ovom portalu se citira samo načelnik koji govori u ime "stalnih stanovnika". On govori u ime stanovnika koji ne žive u Gladuši nego na drugom kraju otoka. Gladuša ima stalnih stanovnika (bivših vikendaša) i većinom su zgroženi načinom na koji se radi glavni vod kanalizacije i načinom na koji se koristi glavni kolektor u uvali Kablin. Uz kolektor je mehanički pročistač koji se ne koristi, a 2006. se najavljivalo da će to biti čak biološki pročistač. Također, ispust u more je trebao biti na 60m dubine, a zbog loše izvedenih radova cijev je pukla na 30m dubine. Cijev je navodno popravljena, ali i dalje se ne koristi niti mehanički pročistač nego se iz cisterni fekalije izlijevaju direktno u more. Ja se slažem da je potrebno izgraditi kanalizaciju i prije svega staviti pročistač u funkciju, ali ne mogu razumjeti zašto je bilo nužno uništiti cijelu obalu za postaljanje glavnog voda kanalizacije, kad se moglo ili kopati kroz vrtove ili na obali napraviti užu cestu/šetnicu i ispod nje postaviti cijev. Vidjeli smo koliki je bager, mogao je napraviti šetnicu širine 2m, a ne polomiti cijelu širinu obale. Također, istina je da su vikendaši dijelom narušili prirodni izgled obale, npr. za Mul koji je prikazan na slici vikendaši su dobili dozvolu Lučke kapetanije krajem 70-ih, ali su betonom pokrili manje od 20% obale, a Općina je sad uništila sve, 100% obale. Stalni i povremeni stanovnici Gladuše nisu ogorčeni samo zbog načina na koji se gradi kanalizacija i kako se koristi kolektor bez pročistača, nego i zbog odnosa koji Općina ima prema nama. Općinski čelnici su sebi i ostalim otočanima koji imaju prijavljeno prebivalište preko 30 godina na otoku dali popust od 80% za plaćanje komunalnog doprinosa, a od vikendaša planiraju uzeti čak 138kn po metru kubnom. Toliki novci sigurno neće biti potrošeni za otkup i uređenje ulica u Gladuši, nego za uređenje drugih mjesta na otoku. Takva diskriminacija će zahvatiti i otočane koji su preselili u Zadar i Zagreb, a imaju vikendice na otoku. Zašto je na Pašmanu komunalni doprinos 138kn, dok je u Zadru 32kn, na Viru 30kn, u Filip Jakovu i Turnju 12kn, Posedarju 10kn.. ?! Mnogi neće legalizirati kuće zbog toga što Općina ne želi spustiti doprinos na razumnu razinu, kao što se radi u Zadru, Primoštenu, Viru, itd. http://blog.dnevnik.hr/gladusa
Slika korisnika purgerski bodul
Isuse pa naš capo od Pašmana je posjetio našu Gladušu! I našao ilegalnu kanalizaciju. Nije za vjerovati, koji talenat! Ja grešan mislio neće on ovdje ni za živu glavu, smrdi od pročistača i moga bi se čovik zarazit. Godinama se dozvoljavalo izlijevanje sadržaja septičkih jama u more. 5-6 cisterni manje-više dnevno. Mogao bi se kladit da je capo pustio u rad pročistač kad je dolazio. No, zna li on da je to samo mehanički pročistač koji čisti i filtrira samo materijalne čestice, ali ono glavno bakretije, gljivice, kemija, teški metali – to ide sve u more. Živija turizam!!! (je... neotpornog turista) Jeste li čuli za Šenou, šjor načelnik? Šenoa je napisao Kuginu kuću, između ostalog. Brižna majka je kugu poslala u tuđe kuće. Kao vi cisterne u vikend naselje. Samo okorjeli političar može gledat dicu kako se kupaju u takvom moru. Govori, našao cijev kojom se jedan vikendaš prazni u more i ubija milione ljudi, riba, turista itd. Govorim – sramota je da je to učinio, možda i krivično djelo. A što će capo još naći kad prekopa cijelo naselje? Svjedočimo veličanstvenom nastupu našeg čelnika uz pratnju orkestra Zadarskog lista. Pitam se samo tko je bio dirigent i je li novinar došao dragovoljno na koncert? Zašto ne dođe k nama? Vjerojatno ne voli vikendašku glazbu ili mu je gospodin načelnik nešto pričao o pročistaču pa ga je strah? A možda piše i za neku drugu publiku... Molio bih gospodina načelnika da solo odpjeva o našem pročistaču koji nigdje nebi prošao u ovoj funkciji. Ali tko mari – to ide ionako vikendašima i u more. Pitam se što od toga šef ne voli? Mi smo tu obalu voljeli, šjor načelnik. Puno su nam značile njene stijene. Navodno su Hrvati na stijenama svoju povijest pisali, a mi ćemo svoju pisati po ..... Rušenje 1,5 km vikendaške obale nije devastacija. Ima na jadranu još 1000 km obale, neće se ni primjetiti. Pitam se zašto obala poslije vikend naselja nije rušena? Tu su naime još neprodani tereni, naravno zato. Obala će se rušit kad ih se rasproda. Nadam se poslje javne rasprave! Nismo dobro počeli, šjor načelnik. Ali možda je i ovakav početak dobar. Možda sam ja kao stariji trebao prvi početi. Ali Vi ste ipak šef. Poštivao sam Vas kao takvog, plaćao poreze, čuvao ovaj otok, volio ga, možda više od Vas. Nisu male Vaše odgovornosti i trasa kanalizacije negdje mora proći. A nadam se da se i sa pročistačem može nešto napraviti i da ćemo se više i češće razgovarati. Oprostite, ljute me Vaša objašnjenja – „Bilo je na javnoj raspravi.“ Zvuči kao bilo jednom u nekom kraljevstvu. Žao mi je ako sam Vas bilo čim uvrijedio, zamalo sam izbjegao da me nije kolpilo kad sam vidio obalu, ali to je tu. Moramo živit dalje, radi sebe, radi otoka i radi boljeg razumijevanja. Živi bili, šjor načelnik!
Slika korisnika Gladusar
Gdje li je ta ilegalna kanalizacija koja ide izravno u more? U Gladuši se jedino kroz kolekor fekalije ispuštaju izravno u more. Pročitajte zanimljiv članak iz 2008. o kanalizaciji u Privlaci: http://www.zadarskilist.hr/clanci/15072008/privlacani-zele-bioloski-prociscivac " S planiranim stupnjem pročišćavanja ribe će biti pune fosfata. Ako prihvatimo ovakav sustav deset godina ćemo čistu kanalizaciju gurati u more. Danas imamo septičke jame zbog kojih su onečišćeni bunari, ali barem imamo čisto more. Struja otpadne vode možda i neće dotjerati do obale, ali će uništiti more i ribu" "U Petrčanima su četiri hotela, imaju ekopročišćivače i niti jedan ispust u more. Nitko nije protiv kanalizacije, ali ne želimo je na ovakav način. Četiri pročišćivača za Privlaku bi koštala milijun eura. Nismo mi bogodani pa da uništavamo floru i faunu i da nas buduće generacije proklinju"
Slika korisnika Gladusar
"Izravni utoci iz septičkih jama" - gdje se nalaze? Cijev koju je bager otkrio nije kanalizacijska nego cijev za punjenje i pražnjenje bazena.