Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zaštita mora od onečišćenja ili devastacija obale?

Autor: Velimir Brkić

12.02.2013. 23:00
Zaštita mora od onečišćenja ili devastacija obale?


Radi se o vikendašima koji ne žele da im se narušava okolišna idila, onakva kakvu su zatekli kad su prvi put došli na otok Pašman. Život ima dvije strane medalje, jer istodobno stalni stanovnici pozdravljaju svaki komunalni i infrastrukturni projekt, navodi Medić


Priobalna naselja u Zadarskoj županiji uglavnom nemaju kanalizacijski sustav, na pojedinim mjestima izravno u moru uočavaju se utoci iz septičkih jama koji ozbiljno mogu ugroziti kupališta, zdravlje, a posebice turističku djelatnost. Ipak, stvari su se prije nekoliko godina pomaknule s mrtve točke.
– Shodno Programu zaštite od onečišćenja mora u tijeku su radovi na 4. i 6. faze kanalizacijskog sustava, izgradnji glavnoga vodovodnog pravca u Ždrelcu. Radove izvodi tvrtka Cetina d.o.o. Sinj, rok je šest mjeseci, rekao je Nedjeljko Medić, načelnik Pašmana.
Za ove dvije faze kanalizacijskog sustava predviđen je iznos od 6,45 milijuna kuna, koji je osiguran kroz IPARD program – mjere 301 Europske unije.
– Zasad su završene 1., 2., i 3. faza. Nakon što završimo 4. i 6. fazu, bit će stvoreni temelji za 5. fazu koja obuhvaća izgradnju sekundarne mreže, odnosno priključivanje kućanstva u Ždrelcu, kazao je Medić.
Za ovaj dio kanalizacijskog sustava koji se odnosi na mjesta Ždrelac i Banj uskoro ćemo raspisati natječaj za ishođenje projektne dokumentacije (potvrda glavnog projekta) preostalih osam faza za što imamo i načelnu dozvolu.
– Za ostala općinska mjesta (Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Kraj) gradit će se zasebni kanalizacijski sustav, objašnjava Medić.
Kuća pored mora mnogima je zasigurno jedan od simbola opuštenog življenja, ali i turističke zarade. No romantika i računica tu završavaju. Ljetna idila buđenja uz šum valova na pojedinim dijelovima obale odavno je narušena neugodnim mirisima i rojevima komaraca, a uzrok svemu zove se neriješena kanalizacija i sustav za pročišćavanje.
– Zbog nastavka izgradnje kanalizacijskog sustava otočani su itekako zadovoljni. Riješit će se septičkih jama i bez opasnosti za zdravlje zajedno s turistima kupati u čistom moru, kazao je Medić.
Ovih dana kod mosta između Ugljana i Pašmana uz Mali Ždrelac, intenzivno se radi. Bageri kopaju tik uz obalu na predjelu Gladuša, južnom dijelu Ždrelca koji gleda prema Dugom otoku, a nakon ovih radova uz more će biti napravljena šetnica.
U redakciju Zadarskog lista javljaju, pak, o stravičnom, bezdušnom devastiranju obale na Gladuši.
– Radi se o vikendašima koji ne žele da im se narušava okolišna idila, onakva kakvu su zatekli kad su prvi put došli na otok Pašman. Život ima dvije strane medalje, jer istodobno stalni stanovnici pozdravljaju svaki komunalni i infrastrukturni projekt, navodi Medić.
Dodaje da se sve radi po zakonu. Shodno Studiji o zaštiti okoliša i zelenog svjetla Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, za izgradnju kanalizacijskog sustava ishodili su lokacijsku i građevinsku dozvolu.