Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ako ih vidiš, pokreni aplikaciju

12.02.2014. 23:00
Ako ih vidiš, pokreni aplikaciju


Prema ideji dr. Tomislava Gomerčića s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i predsjednika Udruge Val-Natura, koja se bavi istraživanjem i zaštitom dobrih dupina u Jadranu, ovih je dana pokrenut sustav dojavljivanja opažanja morskih sisavaca (dupina, kitova, sredozemne medvjedice) u Hrvatskoj pomoću pametnih telefona nazvan CROdolphin_little.
– Budući da su od 1995. godine svi morski sisavci u Hrvatskoj strogo zaštićeni, a naša je zemlja i potpisnica mnogih međunarodnih ugovora, imamo obvezu sustavno pratiti stanje morskih sisavaca. Cilj CROdolphin_little sustava je da pojedinci koji su vidjeli morske sisavce na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje. Kad kažem dojavljivači, ponajprije mslim na ljude koji su profesionalno vezani uz more i zaštitu prirode poput djelatnika zaštićenih područja, ronioca, ribara, nautičara, pomorske policije, lučkih kapetanija, ali i na sve građane koji se na moru susretnu s morskim sisavcima, kaže dr. Gomerčić prema čijoj su zamisli aplikacije za iPhone i Android telefone izradili dr. sc. Ivica Sindičić i Ivor Prebeg, a Ivan Pašić bio je zadužen za geoserver baze podataka i karte.
Sustav je, objašnjava dr. Gomerčić, vrlo jednostavan: kad dojavljivač uoči morske sisavce, u mobilnu aplikaciju, koja je besplatna, unese podatke o viđenju. Aplikacija zatim automatski šalje SMS poruku te se podaci o viđenju automatski pohranjuju u internetsku bazu podataka koja je dostupna javnosti.
Sva viđenja moguće je vidjeti na karti na http://geoserver.geof.unizg.hr/crodolphin_little ili putem mobilne aplikacije. Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i uređaje s Android sustavom, i to s iTunes ili Googleplay. Prilikom instaliranja u postavkama je poželjno odmah unijeti podatke o vlasniku telefona (institucija dojavljivača i/ili ime i prezime, npr. NP Kornati, Pomorska policija). Podaci nisu obvezni, ali daju bolju sliku o pouzdanosti dojave. Dr. Gomerčić ističe da se zbog dobrobiti životinja ne mogu vidjeti dojave pristigle u posljednjih 12 sati.