Ako ih vidiš, pokreni aplikaciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Institut Plavi svijet

Prema ideji dr. Tomislava Gomerčića s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i predsjednika Udruge Val-Natura, koja se bavi istraživanjem i zaštitom dobrih dupina u Jadranu, ovih je dana pokrenut sustav dojavljivanja opažanja morskih sisavaca (dupina, kitova, sredozemne medvjedice) u Hrvatskoj pomoću pametnih telefona nazvan CROdolphin_little.

- Budući da su od 1995. godine svi morski sisavci u Hrvatskoj strogo zaštićeni, a naša je zemlja i potpisnica mnogih međunarodnih ugovora, imamo obvezu sustavno pratiti stanje morskih sisavaca. Cilj CROdolphin_little sustava je da pojedinci koji su vidjeli morske sisavce na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje. Kad kažem dojavljivači, ponajprije mslim na ljude koji su profesionalno vezani uz more i zaštitu prirode poput djelatnika zaštićenih područja, ronioca, ribara, nautičara, pomorske policije, lučkih kapetanija, ali i na sve građane koji se na moru susretnu s morskim sisavcima, kaže dr. Gomerčić prema čijoj su zamisli aplikacije za iPhone i Android telefone izradili dr. sc. Ivica Sindičić i Ivor Prebeg, a Ivan Pašić bio je zadužen za geoserver baze podataka i karte.

Sustav je, objašnjava dr. Gomerčić, vrlo jednostavan: kad dojavljivač uoči morske sisavce, u mobilnu aplikaciju, koja je besplatna, unese podatke o viđenju. Aplikacija zatim automatski šalje SMS poruku te se podaci o viđenju automatski pohranjuju u internetsku bazu podataka koja je dostupna javnosti.

Sva viđenja moguće je vidjeti na karti na http://geoserver.geof.unizg.hr/crodolphin_little ili putem mobilne aplikacije. Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i uređaje s Android sustavom, i to s iTunes ili Googleplay. Prilikom instaliranja u postavkama je poželjno odmah unijeti podatke o vlasniku telefona (institucija dojavljivača i/ili ime i prezime, npr. NP Kornati, Pomorska policija). Podaci nisu obvezni, ali daju bolju sliku o pouzdanosti dojave. Dr. Gomerčić ističe da se zbog dobrobiti životinja ne mogu vidjeti dojave pristigle u posljednjih 12 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno