Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poplava ne da ovcama na pašnjake

12.02.2014. 23:00
Poplava ne da ovcama na pašnjake


Nikako da se spoji nekoliko dana bez kiše, a gotovo smo zaboravili kako puše bura. Samo tijekom veljače na zadarskom području palo je gotovo 100 litara oborina po četvornom metru. Sve aktivnosti vezane za poljoprivredu su stale ili su svedene na minimum. Radi se samo ono što je neophodno po mokrom i raskvašenom tlu. Prvenstveno je to berba zimskog povrća koje zbog obilja oborina i visoke vlažnosti trune i propada. Mrkva je najviše stradala zbog visoke vlažnosti tla. Proizvođači se žale da je propalo gotovo 50 posto, a ono što se izvadi vrlo teško je pripremiti za prodaju.
Poskidati zaražene listove
 Blaga zima je probudila voćke iz zimskog mirovanja. Pupovi su krenuli kod breskve i nektarine. Na sreću posljednje zahladnjenje nije izazvalo negativne posljedice, ali zbog učestalih oborina moglo bi biti posljedica na ovim voćnim vrstama. Naime, zbog oborina vrlo teško ili nemoguće je obaviti zimsko prskanje breskve i nektarine prvenstveno protiv bolesti koju nazivamo kovrčavost lista.
Gljiva kovrčavosti lista napada list breskve u trenutku kada se list pojavi u pazušcu cvijeta. Bolest se manifestira kada list dosegne pun razvoj, a to je tijekom svibnja. Tada više nema pomoći. Jedino što se tada može učiniti jest sa stabala poskidati sve zaražene listove. Ukoliko je napad jak potrebno je poskidati i mlade plodove da stablo ne propadne. Zbog biologije gljive prskanje s pripravcima na bazi bakra obavlja se u trenutku pred otvaranje pupova. Drugo prskanje s organskim pripravcima obavlja se kada se pojave listovi u pazušcu cvjetova ili što voćari zovu fazom “mišje uši”.
Dok voćari čekaju nekoliko suhih dana da obave zimsku zaštitu voćnjaka i prionu rezidbu, povrćari se također pripremaju za proljetno-ljetnu proizvodnju. Sjeme rajčice, paprike, lubenice, dinje i svega onog što se planira uzgajati je nabavljeno.
– Sjeme je jedan od najvećih izdataka, govori Marko Jurjević iz Islama Grčkog, ali sjeme nije jedino što treba osigurati do početka sadnje. Treba kupiti supstrat za sjetvu sjemena i proizvodnju presadnica, gnojivo, “mulch” foliju, trake za sustav kap po kap i još puno toga čega se ovog trenutka ne mogu sjetiti. Obzirom na prošlu sezonu repromaterijal je poskupio, a cijena naših proizvoda ne samo da je ostala ista već je i pala. Ovu proizvodnu godinu započinjem s minusom i ne znam kako ću je završiti, govori Marko koji se cijeli život bavi poljoprivredom.
Metilji na pašnjacima
 Ne samo da su u problemima oni koji se bave biljnom proizvodnjom, već dugotrajno kišovito vrijeme zadaje brigu i stočarima. Pašnjaci su raskvašeni i na većini leži voda. Zbog blage zime paše ima u izobilju, ali što to vrijedi kad je nekvalitetna. Na pašnjacima gdje leži voda i gdje je velika vlaga postoji opasnost da se ovce zaraze metiljem, a tada nastaju ozbiljni problemi.
– Ovca je blago koje ne voli biti u zatvorenom prostoru pa joj teško pada što ne može lutati po pašnjaku, saznajemo od Šime Jurice iz Suhovara koji ima stado od gotovo 200 ovaca.
  Ovca je kao čeljade i opasno je kada pokisne. Ma ne kao čeljade, jer čeljade kada pokisne navuče suhu odjeću i smjesti se uz toplu peć, a ovca nosi svoje mokro runo. Ako ovce učestalo pokisnu postoji velika opasnost da se razbole. Pogotovo je problem ukoliko pokisnu janjci. Tada vrlo često obole od upale pluća.
Iz iskustva mogu reći da janjci koji pokisnu i ostanu zdravi slabije napreduju nego janjci koji nisu bili na kiši. Zbog toga ovih dana ovce držim u staji. Pustim ih u ogradu u blizini kuće na nekoliko sati kada kiša ne pada da se blago malo nauživa svježeg zraka i da gricne pokoju travku. Sada kada su u staji hranim ih sijenom dva puta dnevno ujutro i navečer. Dnevno ovca s janjcima pojede dva kilograma sijena. Sreća što je i prošla godina bila vlažna pa sam spremio dovoljno sijena da mogu hraniti ovce. Ima ovčara koji nemaju dovoljno livada pa su sada u problemima sa sijenom. Oni su prisiljeni kupovati sijeno. Pojedinci idu kupovati sijeno čak u Liku i to znatno poskupljuje proizvodnju.
 Nema do bure
 – Prijatelj Slavko u Vlašiću na Pagu također ima ovce. Ponestalo mu je sijena i upravo danas moj sin Oliver mu je odvezao pun kombi bala da prehrani ovce do perioda kada se vrijeme popravi.
   Za ovce, a pogotovo janjce nema do bure u ovo godišnje doba, govori Šimina supruga Marija koja većinom tjera ovce na pašu. Bura osuši travu i baci na nju sol. Tada je ovce s posebnim guštom pasu. Kada ih po buri izvedem na pašu i vratim u staju prvo navale na vodu zbog posolice koja je na pašnjaku. Upravo vrsta trave i posolica čine našu janjetinu različitom od janjetine iz nekog drugog područja.