Krajnji cilj je izgradnja laboratorija za kvalitetu i kontrolu meda

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

U okviru IPA Prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina 19. prosinca prošle godine potpisan je ugovor o financiranju projekta "Promocija pčelarstva" - "BEE Promoted" koji je predstavljen na konferenciji za medije.

Cilj projekta jest promocija i poticanje pčelarstva, doprimos integraciji gospodarsva u pograničnim područjima putem podrške malim i srednjim poduzetnicima, te njihovoj promociji u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Putem njega planirano je unaprjeđenje institucionalne podrške u pčelarstvu, podizanju kvalitete i proizvodnje, kao i plasiranje meda i ostalih pčelinjih proizvoda na tržište.

Od strane Eurospke unije za razvoj i promociju pčelarstva putem ovog projekta ukupna sredstva koja su na raspolaganju objema državama iznose 650 tisuća eura.

U prvoj godini rada planirane su stanice za selektivni uzgoj i reprodukciju matica koje će biti smještene na području Zadarske županije, dok će se u drugoj godini pratiti probni rad i održivost samog projekta.

Krajnji cilj jest izgradnja laboratorija za kontrolu kvalitete meda na PBF-Centar Zadar.

Sve zajedno trebalo bi doprinijeti edukaciji pčelara i razvoju pčelarstva u Zadarskoj županiji. Naime, upravo su pčelari okupljeni u udrugu "Dalmatinka" iz Zadarske županije zaslužni za povlačenje sredstava iz Europske unije za oživljavanje ovog projekta. Oni su ga zatražili, a Europska unija prepoznala je njegovu važnost. Prednost je i to što područje Zadarske županije obiluje prirodnim raznolikostima, te je stoga prepoznato kao pogodno za uzgoj matica i njihovu reprodukciju.

Nositelj projekta na hrvatskoj strani je Prehrambeno-biotehnološki faklutet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Zadar, a partneri su Zadarska županija, Razvojna agencija Zadarske županije i udruga pčelara "Dalmatinka". Partneri na projektu iz BiH su Veterinarski zavod Unsko-sanskog kantona, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i udruga pčelara "IVA".

Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, na jučerašnjoj je konferenciji za medije istaknuo kako je dobro da je Zadarska županija prepoznala važnost ovog projekta.

- Stvorili smo tim ljudi koji pridonose razvoju pčelarstva. Udruga je nakon dva zatražena puta uspjela dobiti ovaj projekt koji ima širok značaj. Važan je za ekološku i biološku održivost ovog područja jer pčele borave na mjestima koja nisu onečišćena, a i područje naše županije je pogodno za uzgoj matica. Sve zajedno može doprinijeti razvoju ove grane, ali i pomoći malim poduzetnicima, naglasio je pročelnik Segarić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno