Naručen projekt za novu rasvjetu u Foši, skuplju za milijun kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Kada će Foša opet zasvijetliti još se ne zna jer to u prvom redu ovisi o financijskim sredstvima.

Naime, lučica Foša u mraku je od 25. srpnja 2013. godine kada je strujni udar usmrtio labradoricu Kiru, a njezina je vlasnica srećom, iako je i nju "streslo" prošla tek s manjim ozljedama. No svakako, kako je i sama tada ispričala novinarima - šok je bio golem, baš kao i tuga zbog stradale Kire.

Tako se tada aktualiziralo pitanje kvalitete podnih svjetiljki postavljenih još 2009. godine u Foši i stručnjaci su zaključili kako nisu bile dovoljno otporne na slanu atmosferu. Naime, odmah nakon tog incidenta Grad je osnovao neovisno stručno povjerenstvo sastavljeno od ovlaštenih stručnjaka, inženjera elektrotehnike koji su utvrdili da je riječ o neadekvatnom izboru rasvjetnih armatura. Odabrana rasvjetna armatura bila je aluminijska, vodiči bakreni, a okoliš u kojem su se nalazili, otopina soli.

- Već to je dovoljno da ubrza starenje rasvjetnih armatura i bez priključenja na energetsko napajanje, omogući prodor vlage (slane) u rasvjetnu armaturu i početak oksidacije spojnih mjesta i kabelskih veza između rasvjetnih armatura, što dovodi do povećanja prijelaznih otpora, a time i do povećanja otpora petlje, onemogućujući adekvatan rad primijenjene zaštite od strujnog udara, pisalo je u nalazu stručnog povjerenstva čija je preporuka potom bila da se do trajnog i cjelovitog rješenja problema ne uključuje rasvjeta šetnice u Foši.

Ta je rasvjeta inače, koštala oko 1, 5 milijuna kuna, postavile su je zadarske tvrtke "Nin Elektrokomerc" i "Marex Elektrostroj" prema idejnom rješenju tvrtke "Philips". Bio je to pilot-projekt kojim se namjeravala osvijetliti stara gradska jezgra prema različitim bojama, različitih vremenskih razdoblja povijesnih spomenika.

Međutim, nedugo nakon tog nemilog događaja u kojem je stradala labradorica Kira, Foša je ostala u mraku dok se ne nađe sigurnosno bolje i trajnije rješenje.

U međuvremenu Grad Zadar je naručio novi projekt osvjetljenja Foše i posao je povjeren tvrtki "Tim Ing" iz Splita kojoj je za to plaćeno 49.500 kuna.

Nova će rasvjeta, skuplja za milijun kuna, doći na mjesto stare i opet će biti podna kako bi se postigao dekorativni efekt, ali će se koristiti moderna LED tehnologija i materijali koji će biti u prvom redu sigurniji, a potom i otporniji na sve vanjske utjecaje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno