Radit ćemo kao mazge, a tko će nam to platiti?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Dan nakon objave "Programa plus", Ministarstvo zdravlja dobilo je niz kritika javnosti i struke. Glavna je da se ovim programom samo "krpaju rupe", a ne zadire u suštinu problema.

U Sindikatu liječnika nazivaju ga vatrogasnom mjerom koja će već prvog mjeseca primjene pokazati svoje mane, pa ovaj program ni u kom slučaju ne može biti trajno rješenje.

Osnovni problem sindikati liječnika vide u činjenici da su liječnici već pretrpani prekovremenim satima te da će ih "Program plus" dodatno opteretiti. Predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u Zadru, dr. Milka Matešić Hoti, smatra da tu više nije riječ o dolasku liječnika na popodnevne preglede, već o 24-satnim smjenama.

Ministarstvo zdravlja smanjenje lista čekanja zamislilo je na način da se srijedom i subotom popodne uvedu dodatni pregledi. Na ovaj je način, primjerice, u zadarskoj bolnici lista čekanja za magnetsku rezonancu smanjena s 19 na devet mjeseci, međutim sindikati upozoravaju na neodrživost ovog programa.

Smatraju kako je ministarstvo s "Programom plus" išlo ishitreno ne računajući na činjenicu da liječnici već imaju na stotine prekovremenih sati godišnje. Tako je i dr. Matešić Hoti već upoznata s primjedbama kolega javno izrečenih na račun programa smanjenja lista, pa se nada da će se nakon sastanka u Zagrebu naći najbolji model suradnje s liječnicima, pogotovo kada je u pitanju plaćanje prekovremenih sati.

- U redu, radit ćemo i srijedom i subotom popodne, nije nam ni to problem, ali zašto se ne dogovore s nama kako će to platiti? Mi liječnici već smo preopterećeni i imamo na stotine prekovremenih sati, a sada nam se daje još raditi dodatna dva dana popodne. U ugovoru stoji da možemo imati maksimalno 250 prekovremenih sati godišnje, ali ima liječnika koji imaju daleko više - kaže dr. Matešić Hoti.

Ako bi se ravnali po zadanoj satnici, a to je 48 sati tjedno, već tu liječnici imaju prekovremene sate, upozorava predsjednica Sindikata liječnika.

- Radit ćemo kao mazge, a tko će nam to platiti?! Zato se liječnici bune, problem je koliko se ovako još može izdržati bez zadiranja u suštinu funkcioniranja zdravstvenog sustava. Pita li se netko zbog čega su uopće ovolike liste čekanja, nekome to očito odgovara. Mi liječnici jesmo za rješavanje problema, ali problem je mnogo dublji od onoga kakvim ga prikazuje i sukladno tome rješava Ministarstvo. Dokle god sustav ne počne raditi kako treba može se reći da se ovim paketom samo izletjelo, jer će privremeno nešto riješiti, ali dugoročno nikako - mišljenja je dr. Matešić Hoti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno