Mirko Erstić: Počinitelji su poznati, neki od ubojica sa mnom su išli i u školu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Obilježena je još jedna u nizu obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata na širem zadarskom području. Kao osvetu za akciju Maslenica pripadnici lokalnih srpskih parapostrojbi 9. veljače 1993. godine, masakrirali su deset članova obitelji Erstić u Medviđi, selu u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca.

- Obilježavanje je uvijek u nedjelju koja je najbliža datumu svirepog događaja. U 11.40 sati je polaganje vijenaca i svijeća, a točno u podne u obližnjoj crkvi sveta misa, kazao je Nikola Genda, predsjednik Mjesnog odbora Medviđa govoreći o programu obilježavanja

Najstarija žrtva imala je 88, a najmlađa 18 godina. Jedino što su Erstići skrivili bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, a četnici su na njima iskalili svoj bijes i frustracije zbog nemoći da povrate izgubljene teritorije.

- Počinitelji ovih ubojstava su mještani srpske nacionalnosti iz Medviđe. Dobili su oružje, pljačkali i ubijali. Počinitelji su poznati, neki od ubojica sa mnom su išli i u školu, s puno neskrivenih emocija govorio je Mirko Erstić kojem su ubijeni 50-godišnja majka Jeka i pet godina stariji otac Duje te najbliža rodbina.

Danas se djeca i rodbina poginulih civila stalno pitaju kada će više ruka pravde dostići te monstrume. Usprkos tome što se znaju i imena egzekutora, Medviđa još uvijek čeka da zločince stigne ruka pravde.

- Mještane boli to što, iako je policija svoj posao obavila, počinitelji još nisu privedeni pravdi već slobodno šeću Srbijom, ističe Mirko Erstić.

U zaseoku Erstići srbočetnici su ubili 10 nedužnih hrvatskih civila, njihova imena su: Dujo Erstić 1937., Jeka Erstić 1942., Petar Erstić 1944., Jeka Erstić 1947., Ivan Erstić 1920., Jeka Erstić 1929., Stoja Erstić 1932., Šimica Erstić 1905., Stoja Erstić 1931., Mira Erstić 1975.

Tijekom Domovinskog rata ubijeno je još 8 hrvatskih civila: Božo Demo 1910., Ivan Mršić 1934., Šime Serdarević 1912., Ika Serdarević 1926., Ivan Adžić 1959., Marko Genda 1944., Anka Pilipović 1936., Marko Šarić 1937.

- Civili su pobijeni, sela i crkve su u Ravnim kotarima i Bukovici porušeni i nažalost, do danas nitko nije odgovarao za ove zločine, poručio je Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća brojnih izaslanstava, svetu misu u obližnjoj crkvi Prikazanja BDM predvodio je župnik don Krešo Ćirak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika momcilo
Gospodine Kutija treba procesuirati sve zločince ali zašto ne počnemo čistiti smeće u svom dvorištu nego čekamo da Srbija očisti svoje . Umijesto da im pokažemo primjerom kako se to radi , mi o našim zločincima snimamo filmove i podižemo spomenike pa tako vijerovatno rade i oni . Zaseok Erstići je zločin za svaku osudu ali nemojmo zaboraviti i Grubore i ostala sela oko Knina 95 . Respekt svim žrtvama a kazna svim zločincima !!!!!