Rekonstrukcija stare Tehničke vrijedna oko 1,9 milijuna eura

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Stara Tehnička škola, nekad rasadnik kvalitetnih tehničkih kadrova, na ulazu u grad godinama se spominje samo kao ruglo i opasnost za građane, a svi pokušaji projektiranja i financiranja do sad su uglavnom završavali bezuspješno. Stari dio zgrade, koji je obitelj Bakmaz donirala u svrhu obrazovanja pripada Sveučilištu u Zadru, a drugi, nadograđeni dio, takozvane radionice, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

Prema najnovijim informacijama, Sveučilište svoj dio zgrade planira urediti sredstvima iz Integriranih teritorijalnih ulaganja - ITU mehanizma u okviru kojeg je Gradu Zadru stavljeno na raspolaganje 35 milijuna eura za održivi urbani razvoj.

Kako je rekla prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, Sveučilište ima izrađen glavni projekt rekonstrukcije stare Tehničke škole koja treba biti obnovljena prema uvjetima Uprave za zaštitu kulturne baštine.

- Predstoji nam u ovoj godini priprema za podnošenje Zahtjeva za ishođenje građevinske dozvole, nakon čega bi se moglo započeti s rekonstrukcijom. Procijenjena vrijednost rekonstrukcije je oko 1,9 milijuna eura. Zadovoljni smo što je Grad iskoristio mogućnost da u sklopu ITU mehanizma na listu uvrsti i rekonstrukciju stare Tehničke škole. Rekonstrukcija je, također, uvrštena i na listu projekata u okviru Strategije razvoja urbanog područja Grada Zadra do 2020. godine. Ovo je odličan pokazatelj suradnje lokalne samouprave i Sveučilišta, kao i znak da se razvojne strategije ostvaruju, kazala je Vican.

Prostorno će, dodaje rektorica, to puno značiti Sveučilištu jer su svi odjeli razvili toliko da im je tijesno.

- Što je točno najbolje seliti u prostor stare Tehničke, procijenit ćemo kada za to dođe vrijeme. Svakako nas raduje što će ovim projektom grad dobiti, ne samo na estetici, već i na vrijednosti, s obzirom da će se sada derutna zgrada prenamijeniti u ono što donosi najveći profit, a to su obrazovani ljudi, istaknula je Vican.

A kad bi sve to s papira moglo konačno prijeći u konkretne radove, pitali smo Šimu Erlića, gradskog pročelnika za EU fondove. Rekonstrukcija stare Tehničke škole je uvrštena na indikativnu listu u cjelinu pod nazivom Obnova brownfield lokacija, što se odnosi na obnovu postojećih, ali napuštenih i derutnih objekata.

- No, prvi na toj indikativnoj listi je projekt Centar za mlade koji će se urediti u zgradi iznad Gradske knjižnice. Taj je projekt potpuno spreman, ima i građevinsku dozvolu i njega ćemo prvog 'gurati'. Tehnička je odmah na drugom mjestu, a kojom dinamikom će što ići, još je rano reći. Sveučilište s punim pravom računa na ta sredstva, ali sve ovisi o ukupnoj vrijednosti obaju projekata, o tome hoće li se ta alokacija povećavati i o kriterijima koji će se tek naknadno definirati, kazao je Erlić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno