Održan županijski LiDraNo za osnovce

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Kazalište lutaka Zadar
23 škole, 50 učitelja mentora i oko 150 učenika iz cijele županije okupilo se u ponedjeljak 12. veljače 2018.g. u Kazalištu lutaka Zadar NA Županijskom susretu učenika osnovnih škola Zadarske županije Lidrano 2018.
Karla BELANČIĆ
Nastupilo je oko 150 učenika i učenica iz čitave županije

Nakon općinske razine smotre LiDraNo 2018. za osnovnoškolce Zadarske županije, održane 26. siječnja 2018.g. u Pakoštanima, došao je trenutak da učenici odmjere svoje snage i na županijskoj razini!

23 škole, 50 učitelja mentora i oko 150 učenika iz cijele županije okupilo se jučer u Kazalištu lutaka Zadar. Natjecanje se održalo u 4 kategorije. U literarnom izrazu sudjelovalo je 25 radova, u dramsko-scenskom izrazu (pojedinačni nastupi) sudjelovalo je 20 učenika, u dramsko- scenskom izrazu (skupni nastup) 10 dramskih skupina i novinarskih izraza je bilo 16. Također, predstavljeno je 7 školskih listova (od kojih jedni u elektronskom obliku,a drugi u tiskanom) i 1 radijska emisija.

O najboljima su odlučivali članovi prosudbenih povjerenstava za literarni izraz: Vlatko Majić, prof., književnik, Vesna Karuza, dipl. knjižničar i Marijana Roščić, prof. hrvatskog jezika i književnosti; za dramsko-scenski izraz (skupni): Vlasta Ramljak, državna izbornica za dramsko-scenski izraz, glumica (članica ansambla Drame hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu), Maja Šimić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, redateljica, Milan Miočić-Stošić, dipl.soc.OKD, glumac i Žana Bumber, akademska glumica (HNK Zadar); za dramsko-scenski izraz (pojedinačni) Vlasta Ramljak, državna izbornica za dramsko-scenski izraz, glumica (članica ansambla Drame hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu), Anđela Ćurković Petković, glumica i lutkarica (Kazalište lutaka Zadar), Lucija Dovranić, prof. hrvatskog jezika i književnosti, dramaturg (Kazališna udruga Igrajmo se) i Vinko Radovčić, glumac i redatelj; te za novinarski izraz: Ivica Nevešćanin, novinar, Ante Kolanović, novinar i Žana Ljuština, novinarka.

U kategoriji literarnog izraza za državnu razinu smotre predloženo je 5 radova, u kategoriji dramsko-scenskih pojedinačnih nastupa 2, u kategoriji dramsko-scenskih skupnih nastupa 3 te u kategoriji samostalnih novinarskih radova 4.

Ocjenjivači zadovoljni

Predloženi radovi za državnu smotru Lidrano 2018. u kategroiji Literarni izraz su: “Ništa bez pršuta”, “Na orahovoj grani”, “ U suton”, “Čudesna priča o školi” i “moja sestra – dijamant iz srca Afrike”.

-Bilo je dobro, zadovoljni smo. Od 25 radova morali smo izdvojiti samo 5 što je bilo vrlo teško. Svatko je imao nešto pohvalno – ideju, izraz, ritam, netko je bio jako mali za ideju koju je ostvario izvrsno. Djeca su dobro napisala, imaju dobre ideje, stil, način i dobre mentore. Ali radovi koju se prevagnuli jednostavno su imali onaj faktor X, nešto posebno što nam je ipak više osvojilo, rekle su nam članice povjerenstva Vesna Karuza i Marijana Roščić.

Iz Zadarske županije u kategoriji dramsko-scenski izrazi (pojedinačni nastupi) predloženo je samo dvoje predstavnika, Tomislav Šango “Zlatni ljudi” OŠ Privlaka, mentor: Irena Špralja i drugi prijedlog je Luna Brkljača “Ja bubamara” OŠ Šime Budinića Zadar, mentor: Nina Dokoza.

- Svaka čast mentorima koji su radili s djecom. Bilo ih lijepo gledati i slušati. I vidjeti na kraju kao scenski nastup. Bilo je jako puno interesantnih učenika. Stariji uzrast je dobar, ali ovi maleni su toliko jednostavni a opet slobodni. Toliko plijene pažnju, nemaju straha od pozornice niti od nas koji smo sjedili u prvom redu. Svima skupa čestitke, poručila je učenicima i mentorima Vlasta Ramljak, državna izbornica za dramsko-scenski izraz.

Iz Zadarske županije u kategoriji dramsko-scenski izrazi (skupni nastupi) predloženi su OŠ Jurja Barakovića “Šuma Striborova”, mentor: Irena Miočić, OŠ Poličnik “Asurbanipalov mač”, mentor: Hrvoje Dukić i OŠ Sv. Filip i Jakov “Tko se boji vuka još?”, mentor: Marina Vidas.

Predloženi radovi za državnu smotru Lidrano 2018.u kategoriji Novinarski izraz su: “Mala “Cukrićka””, “Medena priča”, Mužika od koje srce zadršće” i “Što nas je povezalo s dalekim Japanom?”.

Sve veći angažman i kreativnost

-Odlučivale su zaista nijanse. Što se tiče novinarskih radova u posljednjih nekoliko godina, kvaliteta i pojedinačnih radova ali i školskih listova je sve veća. Mentori i učenici zaista su podigli tu školsku aktivnost na jednu višu razinu nego što je bilo u počecima. Među njihovim radovima ima toliko inspiracija i zanimljivosti, pa čak i za nas profesionalce. Svake godine imamo sve manje posla i sve lakše odlučujemo o najboljima. Svake godine su sve angažiraniji i kreativniji u ovom natjecateljskom dijelu Lidrana za razliku od, npr., svojih srednjoškolskih kolega koji su u jednom velikom padu, rekao nam je član povjerenstva Ivica Nevešćanin.

Cilj kategorije Novinarski izrazi je da se medijski opismene, da se nauče izražavati nekim drugačijim, malo složenijim formama uz one klasične narativne. Zatim, potaknuti učenike da se interesiraju za svijet oko sebe, za svoju zajednicu, da pokušaju razmišljati “izvan kutije” i kritički sagledavati stvari, sebe i sve oko sebe.

Predloženi radovi za državnu smotru Lidrano 2018. U kategoriji Školski listovi: “Bartulin” OŠ Bartola kašića iz Zadra, školski list “Fontana” OŠ Krune Krstića iz Zadra, “Koraci” OŠ Stanovi iz Zadra I “Čehuljica” OŠ Šime Budnića iz Zadra.

Čeka se odluka komisije

Predloženi radovi idu na komisiju u Zagrebu koja iz svih županija bira 20-tak za Državnu smotru, najvišu razinu nakon općinske/ gradske i županijske razine, koja se održava od 19. do 23. ožujka 2018.

Državno povjerenstvo prosudit će predložene radove sa županijske razine i na državnu smotru pozvati one učenike koji su ostvarili najzanimljivije, najcjelovitije i najkvalitetnije ostvarenje u određenom izrazu.

Nakon prosudbe članova Državnoga povjerenstva Agencija za odgoj i obrazovanje objavit će na svojim internetskim stranicama do 5. ožujka 2018. godine tablice odabranih radova te pozvane učenike i njihove mentore.

Radijska emisija "Daroviti"

U kategoriji radijskih emisija bio je samo jedan rad pod nazivom “Daroviti” OŠ Bartola Kašića. – Iako jedini ne znači da je manje vrijedan. Jedan je od najboljih koje smo poslejdnjih godina mogli čuti na Lidranu, rekao nam je u razgovoru Ivica Nevešćanin.

Internetska objava je i službena

Objavljene tablice na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje ujedno su i službeni poziv za sudjelovanje na državnoj razini, što znači da pozvani učenici, njihovi mentori ili njihove škole neće dobivati dodatne službene pozive za sudjelovanje na državnoj razini smotre.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)