Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ART&DESIGN Možemo u originalu napraviti sve ono što se kupuje po trgovačkim lancima

13.02.2019. 12:50
ART&DESIGN Možemo u  originalu  napraviti sve ono  što se kupuje po  trgovačkim  lancima


Zadarski HDLU-ovci predstavili su jučer u Kapetanovoj kuli  novi projekt ove udruge, Art&design. Silvijana Dražović, Dragan Jelavić,  Ana Garžina i Branka Mijolović izložili su svoje uratke iz njihovih  Art&crafts radionica. Uz nekoliko slika Silvijana Dražović po prvi put je  izložila lampe.
– Upustila sam se u jednu avanturu. Malo sam promišljala, jučer je  bila obljetnica Thomasa Edisona. Koncem 19. st. društvene i kulturne  reforme dovele su do suprotstavljanja masovnoj industriji i viktorijanskom historicizmu.
U Engleskoj je  William Morris predvodio Arts&Crafts pokret, u Njemačkoj nastaje Jugendstil, u Italiji Liberty, a u Francuskoj Art Nouveau.   Nastaje Dizajn.
Premda je dizajn lampi procvjetao u Americi, Louis Comfort Tiffany   digao je dizajn na visoki nivo umjetnosti. Bez obzira na visoke cijene,   buržoazija je mogla likovati nad novom estetikom. Sve to zahvaljujući  dobu električne rasvjete. Mi u HDLU odlučili smo se napraviti psihološku, organsku sekciju koja će se baviti dizajnom, da pokažemo kako  uza sve što se može kupiti po trgovačkim lancima mi možemo napraviti original. Iako nije jeftin rad, iako je mukotrpno odlučila sam se na  to, kazala je Silvijana Dražović.
Dragan Jelavić je, predstavljajući svoje uratke kazao kako sve radi  više-manje od drveta. Sam projekt će se, kazao je, nastaviti paralelno s  njihovim uobičajenim aktivnostima.
– Mi koji se inače bavimo umjetničkim radom uvijek nešto i dizajniramo. Sad smo se odlučili te radove predstaviti, a u budućnosti  možemo očekivati svašta. Ovo je dio koji će se odvijati naokolo onog  našeg glavnog rada, kazao je Jelavić.