Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

EUROPSKI PUČANIN Zadarski političari oštro osudili izjavu Antonija Tajanija

13.02.2019. 09:58
EUROPSKI PUČANIN Zadarski  političari oštro  osudili izjavu  Antonija Tajanija


Predsjednik europskog parlamenta Antonio Tajani prije nekoliko je dana na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzi pored Trsta u Italiji, gdje se održala i komemoracija za žrtve za vrijeme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, govor završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele  vrijednosti naše domovine". Ova izjava šokirala je javnost te je izazvala  brojne reakcije hrvatskih političara.
Zadar, koji je od potpisivanja Rapalskog ugovora 1920. godine bio pod  Italijom, upravo je 10. veljače 1947. godine u Parizu mirovnim ugovorom  između tadašnje FNRJ i Italije pripojen Hrvatskoj, kao i Istra te dio Slovenije. Italija obilježava ovaj datum kao "Dan sjećanja" na žrtve fojbi i esule  u spomen na egzodus i stradanja stanovništva Istre, Rijeke i Dalmacije  nakon Drugog svjetskog rata.


Naknadno izrazio žaljenje
Tajani je, kako su prenijeli brojni mediji, naknadno izrazio žaljenje ako  je bio "krivo shvaćen" jer nije želio "nikoga uvrijediti" niti se radilo o  izražavanju teritorijalnih pretenzija, nego "poruci mira" da se tragična  povijest više nikad ne ponovi.
– Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio  sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narod i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih  riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne  ponovi, rekao je Tajani na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta, a kako prenose mediji.
U vezi ove izjave razgovarali smo sa zadarskim političarima te ih upitali kako je oni ocjenjuju. Nazvali smo nekoliko političara različitih političkih opcija i svi su se složili kako ove izjave treba oštro osuditi.
 – Ova izjava je glupa i infantilna. Očito je ovo rekao za potrebe predizborne kampanje i mislim da bi mu pametnije bilo da je šutio, oštro je komentirao Joso Nekić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a. Dodao je kako su ove izjave upozorenje da vrag nikada ne spava. Pojasnio je kako je  uvijek bilo težnji za Talijana za istočnom obalom Jadrana koje nikad nisu  izbrisali iz glave. 


 Ne prestaju težnje Italije
Antun Novoselović, šef gradskog SDP-a rekao je kako je ovaj govor  skandalozan, a kako dolazi od strane visokog dužnosnika EU parlamenta je i zabrinjavajuć.
 – Talijansko svojatanje Istre i Dalmacije, a time i Zadra u 21. stoljeću su  za svaku osudu i traže oštru reakciju svih onih kojima je stalo do naše  domovine. Od vlasti očekujemo da učine sve bez obzira na ispriku, kako  takvi ljudi više ne bi mogli obnašati visoke dužnosti. Ovo je, nažalost,  teško očekivati kad znamo da je premijer Andrej Plenković, a i dobar dio  HDZ-ovih dužnosnika, njeguju prisne odnose s onima koji imaju preteznije prema našem teritoriju, pa tako i s Antonijem Tajanijem, rekao je   Novoselović. Istaknuo je kako smo već i prije imali priliku čuti izjave talijanskih dužnosnika koje su se odnosile na naš grad, pogotovo tzv. gradonačelnika "Zare" u egzilu, ali osude gradonačelnika su izostale.
 – Sve je ovo zabrinjavajuće i vraća nas u mračno vrijeme fašizma i  upravo zbog izostanka reakcije vladajućih u našem gradu imamo učestale pojave koketiranja s fašizmom, zaključio je prvi čovjek gradskog  SDP-a, dok je Mate Lukić, predsjednik Neovisnih za Hrvatsku Zadar, rekao kako je ova izjava  skandalozna.
 – Radi se o  jednom običnom lupetanju gospodina Tajanija ususret izbora gdje se na jadan način pokušava dodvoriti talijanskoj desnici.  Otužnija je činjenica da taj gospodin ima vrlo dobre prijatelje u RH i  ovim je pokazao koliko mu je stalo do njih i nas. Hrvatske granice utvrđene su čistom i časnom pobjedom u Domovinskom ratu i to treba  podcrtati debelo markerom i pokazati dotičnom, kazao je  Lukić dodavši  kako Tajani u EU parlamentu predstavlja Europsku pučku stranku.
Kristijan Kovačević, nezavisni gradski vijećnik, rekao je kako je dobro  da se Tajani ispričao, ali i kako svi trebaju oštro osuditi ovakvu izjavu.
 – Izjave koje pokazuju pretenziju prema našem teritoriju su nedopustive. Stvar je u tome gora što mi kao država imamo svježe rane Domovinskog rata i dobro znamo što su to pretenzije za tuđim teritorijem, istaknuo je Kovačević koji je rekao  kako nema mjesta ovakvim izjavama u današnje vrijeme i nema opravdanja za to.