Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HSU u Zadru ostaje u stabilnoj koaliciji s HDZ-om i partnerima

13.02.2019. 12:58


Hrvatska stranka umirovljenika ovih je dana sklopila sporazum o priključenju Amsterdamskoj koaliciji kako bi s njima izišla na izbore za Europski parlament. Predsjednik stranke, Silvano Hrelja, taj čin  obrazlaže činjenicom da Amsterdamska koalicija sada "dobiva partnera  koji već petnaest godina u parlamentu radi na definiranju socijalnih minimuma, ispravljanju nepravdi u mirovinskom, socijalnom i zdravstvenom sustavu".
Međutim, na lokalnoj sceni HSU je u koaliciji s HDZ-om koji se također priprema za europarlamentarne izbore i na razini države bit će  jaka konkurencija Amsterdamskoj koaliciji. Duška Vukovića, predsjednika  Gradskog odbora HSU-a, stoga smo pitali hoće li najnovije potpisivanje  nacionalne koalicije remetiti lokalnu suradnju s HDZ-om, budući da lokalne podružnice zapravo moraju djelovati po naputcima središnjice?
Vuković, pak, kaže kako njihova koalicija s HDZ-om u Zadru i županiji  nema apsolutno nikakvih problema, dapače, izvrsno surađuju u već tri  mandata.
– Amsterdamska koalicija je u funkciji izbora za EU parlament, a o lokalnoj koaliciji odlučuju lokalna tijela, odnosno Gradski i Županijski odbor. Statut naše stranke također nam daje odriješene ruke za suradnju s  HDZ i to već u trećem mandatu. Da nemamo nikakvih problema koalirajući nacionalno s jednom, a lokalno s drugom strankom govori vam i  podatak da smo nekad na razini države bili u SDP-ovoj Kukuriku koaliciji, a lokalno s HDZ-om, kaže Vuković.
Na pitanje smatra li da stranci nanose štetu previše štiteći HDZ na sjednicama Gradskog vijeća i Županijske skupštine, odnosno nekritički podižući ruke za sve i svašta što  predloži ta stranka, čelnik gradskih HSU- ovaca napominje.
– Naše je autonomno pravo dizati ruke, a što se tiče podrške HDZ-u,  imamo predizborni koalicijski program kojega zdušno branimo i zbog  kojega ćemo se i dalje uporno zalagati za realizaciju programa koalicije s  HDZ-om, poručuje Vuković.