Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KUP KREŠIMIR ĆOSIĆ Špralja: Idemo do kraja!

13.02.2019. 10:33
KUP KREŠIMIR ĆOSIĆ Špralja: Idemo do kraja!


Drugi mjesec u narodnoj predaji naziva se i veljačom prevrtačom zbog čestih promjena vremenskih uvjeta, a i jedini je mjesec u kalendarskoj godini koji ima žensko ime. Za košarkaše Zadra vrijedi potpuno obrnuto, jer je veljača jedini mjesec ove sezone u kojem još nisu upisali poraz. Pobjede nad Goricom, Megom Bemax i Cibonom temelj su stoga ogromnom optimizmu pred današnje otvaranje završnice Kupa "Krešimir Ćosić" koja se do subote održava na splitskim Gripama. Tradicionalno je sredina veljače rezervirana za dodjelu prvog domaćeg trofeja u sezoni, a za taj podvig će svaka od osam momčadi koje se nalaze u glavnom gradu Dalmacije morati u četiri dana dobiti tri utakmice.


Bez suspendiranog Žorića
Prva 'skalina' postavljena pred Zadrane danas u 15.30 sati je Bosco predvođen Ivicom Burićem koji su presretni i samom činjenicom da po prvi put nastupaju na završnici Kupa. Ipak podsjetnik na oprez u svlačionici Ante Nazora je gostovanje Bosca od prije mjesec dana na Višnjiku kad su Zadrani tek u posljednjoj četvrtini slomili posljednjoplasiranu momčad domaćeg prvenstva i na kraju slavili s devet razlike (88:79). Ako se tome još doda da u četvrtfinalnom srazu s Boscom Nazor neće moći računati na usluge suspendiranog Luke Žorića, i da je teško odvratiti fokus igrača od onog što vjerojatno slijedi dan nakon Bosca, a to je izvjesno polufinale s Cibonom koja je ucrtana kao ključna utakmica u 'planiranom' četverodnevnom itineraru Zadra na Gripama onda ne čudi da strateg Zadrana poteže 'ručnu' kočnicu pred današnju utakmicu.
– Apsolutno smo oprezni. Vidjeli smo kroz HT Premijer ligu ove sezone da nema laganih utakmica, a Kup je jedno natjecanje koje samo po sebi sugerira da nema favorita. Tako da mi nemamo pravo misliti o ničemu nego o današnjoj utakmici. Maksimalno respektiramo protivnika i trebamo biti pravi jer ako se sjetimo te naše prošle utakmice s Boscom imali smo velikih problema. Bez borbenosti i maksimalne koncentracije neće biti lako – kazao je Nazor u najavi Bosca koji nije na kraju mogao izbjeći pitanje o Ciboni koju svi vide u sutrašnjem polufinalu sa Zadrom.


12 godina čekanja
– Zaista nemamo pravo razmišljati o potencijalnom polufinalu s Cibonom. Idemo napraviti taj prvi korak. Osam momčadi je tu i ja sam uvjeren da će se u četvrtfinalu dogoditi jedno iznenađenje. Iskustvo iz domaće lige mi govori da bi tako moglo biti i to je ona prava draž Kupa – nije htio upasti trener Zadra u zamku medijskih predstavnika dok je s druge strane kapetan Šime Špralja bio malo otvorenijih namjera. Bez pardona je najavio pohod Zadra na trofej kojeg se čeka dugih 12 godina. Posljednji put pehar koji nosi ime po proslavljenom zadarskom košarkašu je u ime Zadra podigao Jakov Vladović 2007. godine u Jazinama. Je li uistinu došlo vrijeme da ta čast pripadne i kapetanu Špralji. Za njega i njegove suigrače, a i navijače koji će ovih dana put Splita u velikom broju to nije nemoguća misija.
– Nakon dvije, izuzetno važne pobjede u ABA ligi i uoči Kupa "Krešimir Ćosić" u momčadi je zavladala prava, pozitivna, atmosfera te smo u Split stigli puni samopouzdanja. Nastojimo izbjeći iznenađenja i određene pogreške koje su nam se događale u prošlogodišnjem izdanju na Višnjiku. Ove godine idemo do kraja! – poručio je kapetan Zadra.




Osvojeni kupovi
7
Cibona (1995., 1996., 1999., 2001., 2002., 2009., 2013.)
6
Zadar (1998., 2000., 2003., 2005., 2006., 2007.), Cedevita (2012., 2014., 2015, 2016., 2018.)
5
Split (1992., 1993., 1994., 1997., 2004.)
3
Zagreb (2008., 2010., 2011.)


Zadar u Kupu
13
finala
6
titula
26
puta u završnici
22.
put zaredom u završnici
1995., 1997.
jedini put bez polufinala


Božić: Spremni i puni samopouzdanja
Jedna od zadarskih uzdanica u lovu na prvi trofej sezone bit će zasigurno Luka  Božić. Njegov polivalentan učinak jako će trebati Nazor, a koliko je Božićev pečat bitan u pobjedama Zadra ove sezone zorno je pokazala bitka za abaligaški ostanak u  subotu kontra Cibone koju je Bjelovarčanin odlučio za njega atipičnim oružjem, tricama. U zgusnutom rasporedu koji Zadrane vjerojatno očekuje na završnici Kupa,  neumorni Božić je veliki adut u špilu trenera Nazora.
– Dokazali smo da smo u stanju odigrati momčadski i na nivou. Definitivno smo  puni samopouzdanja i ono što je također važno, stigli smo spremni na završnicu Kupa. Idemo utakmicu po utakmicu, a vjerujem da će nas i naši navijači doći podržati  u nastojanju da dođemo do konačnog cilja – najavio je Božić.


Dan odmora finalistima
Format "Final eight" na završnicama Kupa „Krešimir Ćosić“ zaživio je prije tri godine na turniru najboljih osam klubova održanom u Šibeniku. Lani je domaćin bio  Zadar dok je Dalmacija ponovno bila top Kup destinacija za treću u nizu završnicu  na splitskim Gripama. Ipak ovosezonski „Final eight“ je doživio male izmjene u rasporedu odigravanja četvrtfinalnih i polufinalnih utakmica, pa je u Splitu predviđen  klubovima smisleniji itinerar utakmica koji će u konačnici donijeti i cijeli dan odmora  finalistima. Prijašnje dvije sezone četvrtfinale se igralo u dva dana, a polufinale u jednom, što nije bilo pošteno prema onim momčadima koje su izborile polufinale drugog dana. Lani je Zadar igrao drugog dana kao domaćin dok je sutradan igrao polufinale s Cibonom, a da je prošao dan nakon bi ga čekalo finale s Cedevitom. Da bi se  izbjeglo da jedna momčad igra tri utakmice u tri dana, četvrtfinalni program je stisnut u jedan dan, srijedu, polufinale se igra sutra, u četvrtak, dok je petak dan odmora pred subotnje finale. Zato će najviše zakinuti biti gledatelji kao i navijači klubova  koji čine prvi četvrtfinalni par Cibone i Škrljeva jer na radni dan odrađuju svoju obavezu u pravoj matineji s početkom u 13 sati, a nepopularni rani termin očekuje Zadra i Bosca (15.30 sati).


Raspored
Danas, četvrtfinale: Zadar – Bosco (15.30), Cibona – Adria Oil Škrljevo  (13), Cedevita – Zabok (18), Split – Gorica (20.30)
Četvrtak, polufinale: Zadar/Bosco – Cibona/Adria Oil Škrljevo  (16.30), Cedevita/Zabok – Split/Gorica (19)
Subota, finale: (19 sati)


Anzulovićev popis
Na novinarskoj tribini koja se održana jučer u Solinu, a u povodu najave završnog  turnira Kupa Krešimira Ćosića, kao i predstavljanja projekata HKS-a, izbornik seniorske reprezentacije Dražen Anzulović objavio je imena 24 kandidata na koje će  računati za posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo. Od Zadrana  na popisu su Pavle Marčinković (Split) i Tomislav Zubčić (Manresa), a od aktualnih  igrača Zadra Luka Božić i Domagoj Vuković. Prva se utakmica igra 22. veljače u Varaždinu protiv reprezentacije Poljske, a 25. veljače je na rasporedu dvoboj u Szombathelyju protiv Mađarske.