Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

OPASAN OTPAD Ministarstvo: Razmotrit ćemo primjedbe Grada Obrovca

13.02.2019. 10:13
OPASAN OTPAD Ministarstvo:  Razmotrit ćemo  primjedbe Grada  Obrovca


Otvaranje postrojenja za zbrinjavanje brodogradilišnog  grita u Zatonu Obrovačkom izaziva sve više reakcija javnosti, osobito tamošnjeg stanovništva koje se plaši kako će im ovaj otpad zagaditi okoliš i  uništiti poljoprivrednu proizvodnju. Gradonačelnik Obrovca, Ante  Župan, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike stoga je uputio dopis kojim ih upozorava na činjenicu da nisu uključeni u Studiju utjecaja na  okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz  brodogradnje u Zatonu Obrovačkom.
Zbrinjavanje otpada uvršteno je i u dnevni red Gradskog vijeća Obrovca kako bi se nadležnim institucijama jasno dalo do znanja da se Grad s  ovakvom studijom ne slaže, a gradonačelnik je uputio i dopis pomoćnici  ministra zaštite okoliša, Anamariji Matak, u kojemu upozorava:


Izloženi smo riziku
– Zaobiđeni smo i nije nam pružena prilika da se temeljito upoznamo  sa Studijom utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom. Grad Obrovac je udaljen 300 metara zračne linije od mjesta planirane obrade  ogromnih količina grita osam tona po satu, odnosno 57.600 tona godišnje. Zaprepašteni smo da u svim formalnim postupcima po tom pitanju nismo bili uključeni, iako ne postoji nitko tko je toliko izložen riziku  te reciklaže. Dosadašnja praksa svih razmatranja uklanjanja otpada na  širem području bivše Tvornice glinice je bila da je predstavnik Grada  Obrovca obavezno bio uključen u povjerenstvo za ocjenu studija. Jedino  u ovom slučaju nismo uključeni, navodi gradonačelnik dodajući kako  "sve što se događa na tom platou povećava rizik štetnog utjecaja na grad  Obrovac jer se nalazi sjeverno od Obrovca".


Održana javna rasprava
Nadležne u Ministarstvu okoliša i energetike stoga smo upitali hoće li  uvažiti primjedbe Grada Obrovca te jesu li zauzeli stav o tome može li se  ovakvo postrojenje u Zatonu Obrovačkom graditi ili ne zbog utjecaja na  okoliš? Evo što stoji u njihovu odgovoru:
– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zaprimilo je 17. prosinca  2018. godine očitovanje Grada Obrovca te je 18. prosinca 2018. godine i  odgovorilo na predmetni dopis informirajući gradonačelnika da je javna  rasprava vezana za postupak procjene utjecaja na okoliš postrojenja za  recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje na k.č. 121/266 k.o. Zaton  Obrovački, Općina Jasenice, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, u tijeku, a  o čemu je javnost informirana i putem služenih mrežnih stranica Ministarstva i Zadarske županije, kao i u dnevnom tisku. Javna rasprava je  održana u razdoblju od 21. studenog 2018. do 21. prosinca 2018. godine,  pri čemu je cjelokupna dokumentacija (Studija o utjecaju na okoliš i ne  tehnički sažetak studije) bila dostupna i u Zadarskoj županiji, Općini Jasenice i na mrežnim stranicama Ministarstva i Županije, napominju u  Ministarstvu dodajući kako je Grad Obrovac tim dopisom pozvan da koristi instrument javne rasprave kako bi dao svoje primjedbe, prijedloge i  mišljenje vezano uz navedeni postupak procjene utjecaja na okoliš.




Dovozili bi grit iz inozemstva?
– Temeljem Zakona o zaštiti okoliša sve primjedbe, prijedlozi i  mišljenja zaprimljeni tijekom javne rasprave moraju biti razmotreni i od  strane Savjetodavnog stručnog povjerenstva i od Ministarstva prije donošenja konačne odluke o prihvatljivosti zahvata za okoliš. S tim u vezi  Ministarstvo će razmotriti i pristigle primjedbe Grada Obrovca vezano  uz spomenutu studiju o utjecaju na okoliš prije donošenja odluke, naveli  su nam u Ministarstva.
Naime, u Gradu Obrovcu plaše se kako bi se u pogon na Bravaru dovozio čak i otpadni grit iz inozemstva, budući da je proizvodnja iz hrvatskih  brodogradilišta nedostatna za  očekivanja ukupne godišnje proizvodnje,  upozorava gradonačelnik: "Jedino logično očekivanje je da će poduzetnik biti plaćen u tim zemljama da ukloni otpad. Druge računice nema.  Ako je to tako, onda neka ga ukloni i odvozi gdje god hoće, a ne na 300  metara zračne linije od grada Obrovca na lokaciju iz smjera najčešće orkanske bure, poručuje Župan na kraju svojega dopisa Ministarstvu.
Nakon brojnih reakcija javnosti i lokalne vlasti ostaje vidjeti hoće li Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na kraju ipak dati "zeleno svjetlo"  da gradnju ovog postrojenja za kojega njegov vlasnik tvrdi da je potpuno  bezopasno za okoliš.