Škola straha iz Zadra: Učenicu maltretiraju, a profesor sjedi...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Snimka na kojoj se vidi kako djevojke u zadarskoj školi tijekom nastave maltretiraju djevojku snimljena je prije četiri godine. Riječ je o školi u kojoj je prije nekoliko dana učenik kolegici žigosao slovo 'U'
24 SATA
Dvije učenice zlostavljaju treću dok učitelj lista dnevnik

Prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja uputila je školskom odboru prijedlog za razrješenje dosadašnjeg ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića. Inspekcija je u tu školu došla nakon što je prošlog tjedna jedan učenik vrućim upaljačem kolegici žigosao slovo “u”. Utvrdili su mnoge nepravilnosti i izrekli novčane kazne te za dva zaposlenika predložili opomene pred otkaz. A ministrica Blaženka Divjak i jučer je ponovila da škola mora biti mjesto nulte tolerancije prema svim oblicima nasilja te da ravnatelji i učitelji moraju štititi sustav od nasilja i prevenirati ga.

No, sudeći prema ekskluzivnoj snimci koju posjeduje 24 sata, u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj školi nasilja je bilo i prije, i to pred očima profesora. Snimka je nastala prije četiri godine, a na njoj se vidi kako dvije djevojke zlostavljaju učenicu dok profesor lista dnevnik i ne reagira. Svi učenici sa snimke danas su punoljetni. Na snimci se čuje kako djevojci dovikuju pogrdne riječi i vrijeđaju je, piše 24 sata.

- Nikako se nije mogla obraniti od te dvije djevojke koje su je maltretirale. Majka joj je dolazila u školu, ali uzalud. Kad su joj bacili knjige kroz prozor, a mama se požalila, u školi su joj rekli da je ionako kraj školske godine. Jedna od zlostavljačica pljunula joj je na školsku klupu, a potom ju je ‘očistila’ školskom spužvom. Pisale su po ploči njezino ime plus ime profesora koji je tad bio u razredu, kao da su zaljubljeni par. Kad je to htjela izbrisati, gurale su je i rugale joj se, i to iza leđa profesora, koji je samo listao dnevnik i nije rekao ni riječi. Plakala je i vikala da je puste na miru. Profesor ni tad nije reagirao. Rugale su se do te mjere da bi joj pružile ‘ruku pomirenja’, a potom je povukle. A kad je zajecala, imitirali su njezin plač - kazuje nam Zadranka koja je maltretiranje snimila. Da se radi o njegovoj školi, za 24 sata potvrdio je i ravnatelj Dragić.

Ravnatelj: Poduzeli smo sve potrebne aktivnosti i mjere

- Bio sam upoznat s maltretiranjem učenice, kao i stručne službe škole. Pedagoginja je reagirala o čemu svjedoči relevantna školska dokumentacija prema kojoj je vidljivo da smo razgovarali s učenicama, roditeljima i poduzimane sve potrebne aktivnostima - rekao je Dragić i dodao da je zatečen snimkom koju do sada nije vidio.

- Prosvjetna inspekcija je krajem prošle godine obavila nadzor temeljem anonimne prijave da nisam ništa poduzeo. No utvrdili su da su poduzete sve potrebne aktivnosti i mjere - zaključio je Dragić. O svemu smo razgovarali i s profesorom Antom Ćozom, vjeroučiteljem sa snimke. Kaže da je učinio sve što je mogao, ali da se to na snimci ne vidi jer ju je netko namjerno izrezao.

- Štitio sam i branio sve učenike koje je netko zlostavljao, a posebno tu djevojčicu. Rekao sam tim djevojkama da se vrate u svoje klupe i smire, vikao sam na njih, a na koncu sam ih i molio. Nisu htjele, pa sam ih poslao pedagoginji - kaže nam Ćoza. Ali na četiri godine staroj snimci on lista dnevnik dok dvije djevojke maltretiraju treću.

Vjeroučitelj: Reagirao sam i poslao obje djevojke kod pedagoginje

- Snimka je izrezana baš tako da se ne vidi moja reakcija. Bespravno su me snimali i još me blate. Vjerujem da je to zato što nekim ljudima ne odgovara vjeronauk u školama. U to vrijeme imao sam 21 razred i podučavao 500 učenika. Reagirao sam i poslao obje djevojke kod pedagoginje, koja je to riješila, a nakon toga je bio i inspekcijski nadzor - tvrdi Ćoza dodajući kako u zbornici znaju da je prvi koji štiti djecu. Ističe da u toj školi radi 27 godina i misli da nema sustavnog zlostavljanja nego samo sporadičnih incidenata.

Problematične djece uvijek ima, ali im volimo davati još koju šansu, a tako je radila i bivša pedagoginja. Protivnik sam isključivanja djece iz škole jer ih onda odgaja ulica, a to nije dobro prvenstveno za njih. Ali manevarske mogućnosti su nam jako sužene, rekao je Ćoza.

Bivši učenici škole: 'Tamo su se događale strašne stvari'

Učenica koja je snimila zlostavljanje tvrdi da su se u toj školi događale strašne stvari.

- Prije četiri i pol godine kući sam išla krvave glave nakon što me kolegica napala s leđa, ni s čim izazvana. Bilo je to u razredu na nastavi pred profesoricom. Lupala mi je glavom o stol, bacila me na pod i udarala nogama. Bila sam sva krvava. Profesorica tad nije uopće reagirala, ali je obavijestila ravnatelja, a mene poslala samu kući. Nisu zvali Hitnu niti su obavijestili policiju. Druga kolegica iz razreda me otpratila kući i tek je otac pozvao Hitnu pomoć. Tamo su me pregledali i pružili mi medicinsku skrb, a otac je sve prijavio policiji - govori nam Zadranka (23). Nekoliko dana nakon napada nije išla u školu jer su joj prijetili da će je razbiti i istući. I druge školarke te škole rekle su nam da su se formirale bande zastrašivača. Djevojke bi maltretirali izrugivanjem zbog krivih zubiju, palili im kosu, izlijevali korektor i tuš po glavi. Djevojke iz škole otkrile su nam strašna pravila koja vladaju. Kome odjeća nije markirana automatski je izopćen i smije ga se maltretirati. Djeca se međusobno ucjenjuju i tjeraju da jedni drugima kupuju stvari koje stoje po 200 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika monika
uzasssssssssssssssssssss