Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako će nogometno igralište ipak revitalizirati Olib?

14.02.2020. 15:00


OLIB – Otok koji broji nešto više od sto stalnih stanovnika i to uglavnom starije životne dobi, dobit će nogometno igralište vrijedno preko 400 tisuća kuna!
To izgleda pomalo apsurdno uz brojne druge probleme, uz nedostatak odgovarajuće trajektne veze koja je spora i nije svakodnevna, dok u ljetnim mjesecima putnici često puta ostanu na rivi zbog nedostatka karata. O svemu tome nam je prije nekoliko mjeseci govorio Branko Bondulić, predsjednik Mjesnog odbora. On danas ipak radosno kaže kako će Olib konačno dobiti svoje nogometno igralište.


Ne žele beton, nego travu
– Za izgradnju nogometnog igrališta Grad Zadar je Mjesnom odboru Olib odobrio čak 450 tisuća kuna i to nas jako raduje, jer ćemo moći i preko zime dovesti mlade ljude i djecu na otok, rekao je Bondulić, nadodajući kako na Olibu ima dosta apartmana s 250 ležajeva, tako da bi se sa igralištem pokrenule i neke druge aktivnosti koje bi zasigurno oživjele otok, zaključio je Bondulić.
Kako priča Ferdo Frantin, član Mjesnog odbora, inicijativa o izgradnji nogometnog igrališta potekla je od njega i predsjednika MO-a Branka Bondulića još u vrijeme dok je predsjednik Mjesnog odbora bio Ivica Cukar. Član MO-a Frantin inicijativu izgradnje igrališta opravdava mogućnošću revitalizacije mjesta, ali i kroz obnavljanje tradicije nogometa koji je na Olibu poznat od davnina.
– Na Olibu je postojao teren koji je bio pod Zadarskom nadbiskupijom i koji je ona poklonila Gradu Zadru. Na tom su igralištu generacije i generacije igrale nogomet, te se 1978. godine osnovao i Otočki nogometni turnir koji je za Olib bio od povijesnog i sportskog značaja, ispričao je Frantin.
Iako je sredstva za izgradnju igrališta Grad Zadar odobrio još prije tri godine, sa izgradnjom se nije moglo započeti zbog toga što je Grad tražio da igralište bude cementirano, na što Olibljani, ali ni Mjesni odbor nisu mogli pristati. Oni su jednoglasno tražili da igralište bude izvorno, a to znači da bude pod travom, a ne cementirano kako je Grad u početku tražio.
– Nije išlo glatko, jer mi nismo htjeli odstupiti od tradicije, i nikako se nismo složili da buduće nogometno igralište bude cementirano. Htjeli smo da bude sve izvorno, autohtono i na travnatoj podlozi, objasnio je član MO-a Frantin, dodajući kako igralište neće biti u gabaritima stvarnog nogometnog, već rukometnog igrališta, i to iz praktičnih razloga, lakšeg održavanja i njegove primjene.


Doprinos razvoju turizma
Zahvaljujući gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću s kojim su predstavnici MO-a imali konstruktivan razgovor u lipnju prošle godine, došlo je do dogovora da će nogometni teren ipak biti travnati, tako da su sada počele ozbiljne pripreme oko izgradnje.
– Jako smo zadovoljni što je gradonačelnik prihvatio naš prijedlog o travnatom igralištu, koje je oduvijek bilo takvo i što ćemo uz striktne uvjete koje je Grad postavio ispoštovati i modernu arhitekturu, ali i očuvati tradiciju koja je isto jako važna za nas, rekao je Frantin dodajući kako su čak iskopali živu vodu kako bi mogli navodnjavati i održavati teren.
Osim sportsko-rekreativne uloge, buduće igralište koje bi se trebalo početi graditi krajem veljače ili početkom ožujka imati će značajnu ulogu u turizmu, jer će svakako prema riječima Frantina revitalizirati otok.
– Za razvoj turizma ovo će igralište biti od velikog značaja. Zahvaljujući takvom igralištu koje mora imati sanitarni čvor, nama se otvara mogućnost da u dobrom kontaktu s nogometnim savezima Dalmacije i Hrvatske dovedemo mlade kadete i juniore u kampove, a to je praksa koja se u Hrvatskoj odavno postoji, istaknuo je Frantin, dodajući kako su klimatski uvjeti koje Olib pruža jako bitni jer je na otoku sunčano i toplo već u travnju i svibnju, dok je u ostatku Hrvatske još uvijek hladno