Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

»Kristijan Kapović državi se smije u lice«

14.02.2020. 09:45


Nezadovoljni radom USKOK-a i pravosudnog sustava u cjelini, članovi udruge Vir bez podjela spremaju se na prosvjed pred zgradom USKOK-a u Zagrebu. Povod ovoj odluci njihovo je nezadovoljstvo »nečinjenjem nadležnih institucija koje izbjegavaju baviti se muljažama na otoku Viru«, izjavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruge Frane Vučetić, te članovi Jadranka Okreša i Igor Vučetić.
Frane Vučetić tako kaže da je nevjerojatno, »ali tužno i istinito da se, zahvaljujući neradu nadležnih institucija, Kristijan Kapović državi smije u lice«.
– Govorimo o neradu USKOK-a, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, policije, Ministarstva uprave i ostalih. Ohrabren nepostupanjem onih koji bi trebali štititi ustavni poredak RH, koji bi trebali ulijevati građanima sigurnost i povjerenje, onima koji bi trebali prekršitelje zakona sankcionirati, Kristijan Kapović i dalje radi što ga je volja. Kao što sam na početku i rekao, danas se nećemo baviti Kapovićem, on je davno pročitana knjiga. Pravu enigmu u cijeloj ovoj mučnoj priči s kršenjem zakona u općini Vir predstavljaju državne institucije. Protiv Kristijana Kapovića i njegovih jataka podnesene su nebrojene kaznene prijave i to ne isprazne, već dobro argumentirane. U ovom trenutku formirano je najmanje deset predmeta koje su ODO i ŽDO ustupili USKOK-u, a u kojima je glavni protagonist Kristijan Kapović, izjavio je Frane Vučetić, nazivajući načelnika Vira i »starim znancem policije i pravosudnog aparata«.


Prijave protiv ODO-a i policije
Kapoviću tako zamjera da vješto izbjegava odgovornost,«ne svojom iznimnom inteligencijom ili sposobnošću, kako bi to netko neupućen mogao zaključiti, već isključivo čudnovatim ponašanjem onih koji bi ga trebali istražiti«.


»U ovom trenutku formirano je najmanje deset predmeta koje su ODO i ŽDO ustupili USKOK-u, a u kojima je glavni protagonist Kristijan Kapović
Frane Vučetić, predsjednik udruge Vir bez podjela




– Zbog takve sulude prakse, mi u udruzi Vir bez podjela bili smo prisiljeni podnijeti odgovarajuće prijave protiv ključnih ljudi u zadarskom Državnom odvjetništvu i policiji. Ilustracije radi, kada su iz krugova bliskih načelniku Kapoviću prštale lažne prijave o članovima naše udruge, policija je u rekordnom roku pretresala kuće u potrazi za izmišljenim oružjem. Kod mene su, primjerice, nakon višesatne premetačine na kraju uspjeli pronaći pištolj »made in china« na vodu kojim se koji sat ranije igrao moj sin. S druge strane, nacionalni mediji pišu o besprizornoj krađi leda iz ledomata restorana u vlasništvu Općine kojeg djelatnici odvoze u ugostiteljske objekte u vlasništvu Kristijana Kapovića i nitko od nadležnih ne reagira. Nekoliko mjeseci kasnije, unatoč usmenom priznanju Kristijana Kapovića da led uzima kad mu treba i mnoštvu svjedoka, pojavljuju se nekakvi ugovori o najmu ledomata za koje prije par tjedana nitko nije znao, niti ih je vidio. Pojaviše se ugovori s datumima, pečatima i sad bi valjda sve trebalo biti u redu. Pa, mi na problem krađe leda upozoravamo već dugo. Kristijan Kapović nije znao suvislo objasniti na sjednicama Općinskog vijeća zašto uzima led. Nikad nije spomenuo ugovore, a da ih je tada imao sigurno bi nam svima začepio usta i nitko više ne bi spominjao krađu leda, kazao je Frane Vučetić dodajući da je pokrenuta istraga te da su se ugovori odjednom pojavili.


«Proračunski novac u privatni džep«
Čelnik Vira bez podjela nadalje tvrdi kako ODO, ŽDO i USKOK već dugo vremena posjeduju ključne argumentirane informacije o usmjeravanju proračunskog novca u privatne džepove obitelji Kapović te navodi da se i sudionici manifestacija na Viru usmjeravaju u Kapovićeve apartmane. Jednako je, tvrdi dalje Vučetić, i s reprezentacijom koja se »realizira u ugostiteljskim objektima Kristijana Kapovića« te da se općinskim novcem kupuje i materijal za renoviranje Kapovićevih privatnih nekretnina.
Osim pravosudnih institucija, Vučetić i njegovi kolege na konferenciji su za, kako su ih nazvali, Kapovićeve suspektne radnje prozvali i Poreznu upravu za koju navode da nije reagirala i provela nadzor nad imovinom načelnika, s obzirom da je Kapović u imovinskoj kartici 2014. godine iskazao poslovnu dobit od 45 tisuća kuna, a godinu dana kasnije čak pet milijuna kuna s istim poslovnim kapacitetima.