Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Medni »ocat« i furlansko gostoprimstvo pod Alpama

15.02.2020. 17:45


BENKOVAC/ FRIULI VENEZIA GIULIA – Orkanska bura koja je povaljala šlepere duž cesta i ostavila Dalmaciju samu na svijetu nije umanjila optimizam pokreta – »pa ćemo čekati kod Minje« – kotarske karavane put Italije, ali je usnuli policajac kod Pridrage, koji nas vrati nazad, razlogom produžene kave u Benkovcu od četiri sata. Onda kao da je netko »ugasio buru« i krenulo se.


Ulje FiorRosso sa »Zlatnog brda« nad tršćanskom lukom
Selo San Doriglio dell Valle u općini Dolina na Monte d’Oro zarivenom u tršćansku luku i upoznavanje s proizvodnjom i degustacija extra djevičanskog maslinovog ulja uljare »Fior Rosso«. A Fiorosso je i prezime Gioachina što ga život iz rodne Sicilije doveo ovdje, gdje sa suprugom, ovdašnjom Slovenkom, Adrianom živi od 2.500 maslina, odnosno 3.000 l ulja i nekoliko tona konzumnih maslina. Bio je na ​Noćnjaku vicešapion i namjerava opet doći. Lijepa priča oa povijest posjeda, pokazuje i metke iz nekadašnje utvrde što je štitila tršćansku solanu za čije bijelo zlato se ratovalo. Maslinik je od 2002. simbol povratka davnašnjoj tradiciji koju su ovdje zgazili ratovi i zime, a obnovljena je 1978.. Ovdašnje masline otporne na buru precijepili su u Toskani. Rade biancheru (bjelicu), lecino, maurini te frantoio na ekološkom uzgoju, a ulje je traženo, jer i ovaj kraj hoće svoje. Radoslav Bobanović se kao »veći brat« upušta u delikatnija pitanja, a najčudnije mu je što se ovdje može živjeti od 2.500 maslina. Degustacija solidnog ulja s okusima bajama i rajčice do voćnosti i artičoka, ćaskanje uz uzorno vođenu degustaciju i prezentaciju svojstava ulja. Valja nešto i kupiti – 0.5 l – 15 EUR-a, i pokazati domaćinu da ga cijenimo, a što i Kotarci žele kod sebe.


Furlanski domaćini I Comelli
Put Furlanije po ovom kratkom dodiru Julijske krajine. Čekaju domaćini Furlani obitelj I Comelli (u tom dijelu, kao Slovencima u Julijskoj krajini, Furlanima, kao izdancima recimo Retoromana ili Vlaha osigurana je autonomija i dvojezičnost).
Dolaskom u Nimis i smještajem na agro imanju, vidljivo je da je ovo prvo pa pravo studijsko putovanje TZ Ravni kotari po selima i mjestašcima, vinogradima, pršutanama, agroturizmima…
Zdanje sred sela i dodira Alpa, obnovljena tradicijska kuća dobrih i vrijednih domaćina. Otac Alessandro pozdravlja goste toplinom Furlana, a majka Livia, priprema jela iz friulske kuhinje.Otac kuha kavu i servira piće, dajući odgovore na sva pitanja, a mater sa osmjehom pripravi nam 30-tak večera od lazanja za prste lizati, preko svinjskih obrazina u refošku, sa zapečenom palentom i njokima, do domaće pite od jabuka s orasim. A valja probati izvorni Friulano (nije nas oduševio) ali i čarolije bijelih vina, koja ovdje daju jedne od najbojih svjetskih izvedbi, od Pinota Grigia i Sauvignona bijelog, u kojima neometano uživamo do Traminca, ali i crnih Cabernet Franca i Refoscoa, a navikli na naše moćne Merlote i Cabernet Sauvignone, čije smo »prinčeve« imali sa sobom, njih nismo kušavali. Pokonili smo se, neki jako duboko, njihovim svježim, mirisnim bijelim izvedbama, i mirno spavali.




Odlazak Kotaraca i kotarskih vinara na »kvasinu«
Odlazak do Manzana u »Balsameriu Mindolini« bacio nas je »na kvasinu«. Prije cijele priče koju nam u najvećem podrumu balsamičnog octa na svijetu, uvrštenom u Guinnessovu knjigu rekorda, ispriča i ponudi Julija, valja reći da su našim vinarima i vinoljupcima oči »štrkle« kad su spoznali da 2 dl ovog octa stoji od 15 do 50 EUR-a (?!) pa se svi poželjeli baciti – »na kvasinu«. No posao je to od – 50 godina?! O novcima i znanju da ne govorimo. Kušavamo jedne od najskupljih stvari koje grožđe može dati. No, onaj naskuplji acetto balsamico njihove robne marke Asperum, djelo obitelji Midolini, čije guste kapljice kaneš po ovčijem siru, star je 30 godina. Proveo ih je, nakon cijeđenja mošta, iskuhavanja, pa hlađenja do gotovo zaleđivanja, i polijeganja na matične kvasce, u alkoholnoj i octenoj usporenoj fermentaciji, kroz sedam bačvica (svaka je remek djelo ovdje ponovljeno u 2.300 primjera – koliko je bačvica u podrumu) od sedam ovdašnjih vrsta drveta: jasena, duda, trešnje, hrasta, kestena,smreka, rogača.


30
godina zrije najčuveniji balsamički ocat u bačvama prije serviranja


Od 1969. kad je odluka već imućnog Lina Midolinija pala, do odlaska u Modenu (rodno mjesto najčuvenijeg aceta i najmasovnije svjetske proizvodnje) po znanje i kvasce, prošlo je više od 50 godina. Iz vinograda na istočnim brdima Furlanije, iz grožđa Refosco i Friuliano, nastaje Asperum koji je, osim onog mladca od 5 godina, kojeg lijevate na salatu, gusti preljev za staviti u kapljicama na biftek, plemeniti sir.., a jeli smo onaj od 30 godina sa kozjim sirom. Naravno, nakon pjenušca, a kojeg nego Proseccoa (imaju pravo na naziv i DOCG oznaku i oni osim Veneta), i njihovog aromatičnog a istovremeno mineralnog vina Rosacroce. Fantazija podruma koji je i teatar i priča o uspjehu. Naravno da nešto »pazarimo« makar ćemo doma morati objasniti »kvasinu« od 20-30 eura, a i tumačiti kako se koristi aceto balsamico u džemu od trešanja (kojem nisam odolio).


Kotarska karavana s »blagoslovom« zadarske zajednice Talijana
Vanja Čvrljak uime TZ Ravnih kotara povede društvo uz svestranu potporu Zajednice Talijana iz Zadra i trud Igor Karuca na združivanju i upoznavanju kultura i enogastro tradicija, što ih uvelike dijelimo i uživamo. Igor nam se na žalost nije mogao priključiti ali su tu Jadranka Grdović d’Aco i Mirjana Jović. I vinski serdari od Polače i Tinja do Nadina – Šime Škaulj, Radoslav Bobanović, Tomislav Glavić i Božo Glavić, a pobrinuše se da ne vozimo »nasuho«. Imamo i pršutara polačkog Antu Bačića, da vino lakše »legne«. Tu su i »agroturističari« Ivan Vuksan iz Šopota i Dražen Orlović iz Budaka, načelnik zamunički Ivica Šarić, posebno zadužen za stabla.. I da sve ne nabrajamo – ekipa što ima što reći i pitati domaćine od uljara, vinara i pršutara do agroturističkih radnika, od kojih valja učiti.


»Postoji mjesto u točnom zemljopisnom središtu Europe, u kojem se nalazi jedna od najboljih kultura na svijetu za vino i gastronomiju…….. U ovoj posebnoj regiji, koja se zove Friuli Venezia Giulia, postoji nekoliko brdovitih područja, lijepih i idiličnih, to su mjesta na kojima se proizvode neka od najboljih vina na svijetu. Fred Plotkin u bestseleru »La Terra Fortunata«


Aceto Balsamico od 30 godina
Grožđe Friulano i Refosco već kasne berbe se kuha na 80 stupnjeva oko 36-48 sati, dok se ne postigne smanjenje od oko 70% od početne količine. Potrebno je 100 kg kuhanog vina da bi se dobilo15 litara Asperuma, a proći će tri desetljeća prije nego što postane rafinirani krajnji proizvod provlačenjem kroz 7 drvenih bačvica koje valja dnevno održavati. Pa zaključimo je li skupo i mogu li Kotarci razmišljati o ovom kao dodatnom proizvodu.