Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Molimo za one koji ne spoznaju veličine učinjenog zla

14.02.2020. 13:45


KARIN DONJI – Svečanost obilježavanja 27. godišnjice Dana sjećanja na razaranja Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Donjem Karinu jučer je započela hodnjom od raskrižja u ovom benkovačkom naselju na obali Karinskog mora do Franjevačkog samostana. Nastavilo se polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na groblju ispred samostana te svetom misom za domovinu.
Misno slavlje u zajedništvu s fra Petrom Klarićem, gvardijanom i župnikom, i subraćom svećenicima predvodio je fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova iz Splita.
– U trenutku kad su ljudi zaslijepljeni mržnjom rušili ovaj drevni samostan i Božje srce je plakalo, ali on je u tom trenutku vidio trenutak obnove samostana. I usudio bih se reći da je samostan Karin iznikao još ljepši no što je bio. Bog nije želio da on bude srušen, ali je providio i svojim providnošću i ljubavlju pratio njegovu obranu, kazao je fra Ivan u svojoj propovijedi.


Mržnja prema katoličkom i hrvatskom
U Karinu je tijekom Domovinskog rata, kaže fra Ivan, na djelu bila mržnja prema katoličkom i hrvatskom s ciljem zatiranja istine o najstarijem franjevačkom samostanu na ovim prostorima, nastanjenom već u prvoj polovici 15. stoljeća i prvi put porušenom u prvoj polovici 16. stoljeća.


»Poduhvati koji su uslijedili u Karinu po oslobađanju naše domovine pokazali su da je ljubav jača od bilo kojeg oblika mržnje, jer izvor ljubavi je u Bogu, a izvor mržnje polazi od palog anđela, Zloga
Fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova iz Splita




– Nakon oslobađanja okupiranog dijela Hrvatske, na djelu se pokazala ljubav prema svom identitetskom, duhovnom i nacionalnom. Poduhvati koji su uslijedili po oslobađanju naše domovine pokazali su da je ljubav jača od bilo kojeg oblika mržnje. Ljubav je jača od bilo kojeg oblika mržnje, jer izvor ljubavi je u Bogu, a izvor mržnje polazi od palog anđela, Zloga, poručio je fra Ivan te je nastavio:
– Nažalost, skrnavljenje i zatiranje kršćanskih bogomolja može učiniti jedino poganin, čovjek koji nije spoznao Boga ili je oholo odlutao od njega. Oprostiti onome tko mi je učinio zlo, u srži je kršćanstva. A nije bezrazložno, jer mržnja raščovječuje ljudsko srce. To Isus, najbolji poznavatelj ljudskog srca, itekako dobro zna i zato nas potiče da ne budemo robovi nepraštanja i mržnje. A na nama je je da molimo za one koji uvijek nisu spoznali veličine učinjenog zla, da to spoznaju i da se pokaju, zaključio je fra Ivan.


Popis ukradenih inkunabula
Pritom se u povodu 14. godišnjice obnove samostana zahvalio ponajprije Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, hrvatskim braniteljima s krunicom oko vrata koji su oslobodili ovaj lijepi dio Lijepe naše i u njemu drevni franjevački samostan.
– Zahvaljujem svima. Državi i tadašnjim državnim vlasima i dužnosnicima, braći franjevcima, ljudima struke i nebrojnim dobročiniteljima koji su na bilo koji način doprinijeli obnovi ovog samostana posvećenog Svetoj Mariji, zahvalio se fra Ivan Režić.
Svečanom ugođaju pridonijela je klapa Sv. Juraj HRM koja je pjevala himnu Lijepa naša domovina, liturgijske, a potom i popularne pjesme, za dugo pamćenje.
– Želimo zahvaliti Radomiru Juriću i Boži Došenu, predsjedniku i dopredsjedniku Matice Hrvatske, na daru 75 knjiga kulturnog i književnog sadržaja za buduću knjižnicu ovog samostana. Hvala gospođi Zrinki Klanac za prigodni letak, zahvalio se fra Petar Klarić, naglasivši kako po prvi puta objavljuju popis ukradenih inkunabula ili prvotiska knjiga tiskanih do 1.500 godina iz ovog samostana, iz razloga da se vidi koja je njihova kulturna i nacionalna vrijednost.
Program je vodila Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana. Druženje nazočnih nastavilo se okrjepom, vojničkim fažolom s pancetom.


Brojna izaslanstva na samostanskom groblju
Na samostanskom groblju vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Vlade RH, Ministarstvo obrane i Glavnog stožera OSRH koje su predvodili državni tajnik Ivan Vukić, general bojnik Boris Šerić, brigadir Ivan Jenjić, pukovnik Ante Lovrić, brigadir Goran Huljev i pukovnik Boris Panić. U izaslanstvu su bili i Anton Dražina, načelnik PU zadarske, Mario Brzoja, načelnik PP Benkovac, Andrija Milovac, načelnik PP Obrovac i drugi.
Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je Šime Mršić, zamjenik župana, grada Zadra gradonačelnik Branko Dukić, Benkovca dogradonačelnik Tomislav Klarica, Obrovca dogradonačelnik Slobodan Jurjević, Biograda na Moru predsjednik GV-a Tonči Šangulin i njegova zamjenica Ivana Stamičar. Općinu Novigrad i UDBDR-a Pridraga predvodio je Branko Kokić Suve, Bibinje načelnik Bruno Bugarija. Svijeće su zapalile i udruge proistekle iz Domovinskog rata.