Nije prošao prijedlog da Srednja škola Biograd nosi ime dr. Franje Tuđmana?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
»Odmetnula« se tri biogradska vladajuća vijećnika
Nazočilo je 11 od 15 vijećnika, 8 vladajućih te troje iz oporbe koji su bili protiv. Trebalo je minimalno šest, međutim, za je bilo tek pet vijećnika: Tonči Šangulin, Ivana Stamičar, Josipa Pribilović, Angela Šarić i Toni Bogdanić (HDZ), dok su iznenađujuće suzdržani bili Ivica Kapitanović Šulc i Josip Pešić (HDZ) te Marko Jurić (HSU)
Velimir BRKIĆ
U Općinskoj vijećnici ostalo je 11 vijećnika i to 8 vladajućih i tek troje iz oporbe, a za promjenu naziva škola trebalo je samo šest ruku

Sjednicu Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru pod predsjedanjem Tonča Šangulina obilježilo je nadasve iznenađujuće i sasvim neočekivano neprolaženje prijedloga HDZ-ove vladajuće većine, prvo u ovom sazivu Gradskog vijeća, ali i prvo u gradonačelničkom mandatu Ivana Kneza koji je čelni čovjek ovog grada od 2006. godine.
Bila je to svojevrsna bomba koju su »zapalila« tri vijećnika iz vladajuće većine. Nisu prošle čak dvije točke dnevnog reda, 13. i 14., koje se odnose na promjenu imena biogradske srednje i osnovne škole, škole čiji je jedini osnivač Zadarska županija.
Nije prošao prijedlog da se Srednja škola Biograd na Moru preimenuje u Srednju školu dr. Franjo Tuđman, po državniku i prvom predsjedniku samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Ni osnovna škola neće ponijeti ime dr. Ive Pilara

Također nije prošao prijedlog o promjeni naziva Osnovne škole Biograd na Moru u naziv Osnovna škola dr. Ive Pilara, kao istaknutog hrvatskog pravnika, povjesničara, sociologa, publicista i utemeljitelja hrvatske geopolitike. U političkom životu zalagao se za održanje višenacionalne i multikulturne Habsburške Monarhije, a u novostvorenoj južnoslavenskoj državi (Kraljevina SHS - Kraljevina Jugoslavija) politički je proganjan.

"Imamo 42 poginula hrvatska branitelja, znam da je teško odrediti tko je između njih više ili manje zaslužio da njegovo ime nosi škola, jer su svi svoje živote položili u obranu domovine. Međutim, Tuđman ima ulicu i trg, što će mu i škola? Neka svatko ima svoje mišljenje, osobno na glasovanju ću ostati suzdržan

Ivica KAPETANOVIĆ

Gradsko vijeće ima 15 vijećnika. Vladajući imaju apsolutnu većinu, odnosno devet ruku (8 HDZ, 1 HSU), a oporba ima manjinskih šest ruku (po dva SDP, MODES i Grupa građana Antoni Rudić). Na sjednici GV-a nazočilo je 12 vijećnika, nedostajali su Nikoleta Mustapić (HDZ), Antoni Rudić (nezavisni) i Krsto Milačić (MODES), a u trenutku glasovanja nedostao je i Ante Fuzul (MODES) koji je zbog osobnih razloga sjednicu napustio dvije ili tri točke dnevnog reda prije.
U Općinskoj vijećnici ostalo je 11 vijećnika i to 8 vladajućih i tek troje iz oporbe, a za promjenu naziva škola trebalo je samo šest ruku. Međutim, dogodio se iznenađenje, za je bilo samo petero vijećnika: Tonči Šangulin, Ivana Stamičar, Josipa Pribilović, Angela Šarić i Toni Bogdanić (HDZ). Protiv su bili Slavica Jeličić i Ratko Krstinić (SDP) te Leo Zorica (nezavisni), dok su suzdržani bili Ivica Kapitanović Šulc i Josip Pešić (HDZ) te Marko Jurić (HSU).

«Tuđman ima ulicu i trg, što će mu i škola?«

- Imamo 42 poginula hrvatska branitelja, znam da je teško odrediti tko je između njih više ili manje zaslužio da njegovo ime nosi škola, jer su svi svoje živote položili u obranu domovine. Međutim, Tuđman ima ulicu i trg, što će mu i škola? Neka svatko ima svoje mišljenje, osobno na glasovanju ću ostati suzdržan, rekao je Ivica Kapetanović Šulc, a u glasovanju mu se pridružio stranački kolega Josip Pešić te Marko Jurić.
- Ne vidim nikakvog razloga za promjenu imena. Protiv toga sam. Škole nose ime grada i ne treba nam još jedna škola koja nosi Tuđmanovo ime. Ovaj grad postavio mu je spomenik i dao ime glavnoj ulici po njemu. Ako ikad dođemo u situaciju da otvorimo još koju osnovnu ili srednju školu možemo razmišljati o njenom imenu, ali ovako nema potrebe za tim izmjenama, komentirao je Ante Fuzul.
- Ne vidim tko je predložio promjenu naziva škole, koga se pitalo da se promijeni ime škole. Neki ljudi žele izbrisati sve što je bilo prije, osnovna škola se zvala Marije Eškinje, a srednja škola Ante i Dečan Zorica. Ime škole treba dati osobi koja se u Biogradu prepoznaje, onaj koji je život dao za ovaj grad. Ime treba iz Domovinskog rata, predložila je Slavica Jeličić.
Leo Zorica je rekao da ima puno važnijih stvari nego da se mijenjaju imena škola.
- Da je barem netko prepoznat, zar se sramimo naziva Biograd.To je politička odluka, tvrdi Leo Zorica.
Tonči Šangulin je u više navrata branio opravdanost promjena imena škola, međutim, to očito nije sasvim palo na plodno tlo.
- Imena škole se mijenjaju s imenima povijesnih osoba, sinonimima Hrvatske, zar se toga treba sramiti? Zna se tko su i da su dr. Tuđman i dr. Pilar bili na braniku domovine, rekao je Tonči Šangulin.

Ivan Knez: Sad barem znam s kim imam posla

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez zbog bolesti nije bio na sjednici Vijeća već je ostao kući. Pitali smo ga da komentira glasovanje trojice vijećnika vladajuće većine koji su bili suzdržani po pitanju prijedloga za nove nazive biogradskih škola što je u konačnici i odlučilo o neprihvaćanju tih prijedloga.
- Dobro da se dogodilo ovo, sad barem znam s kim imam posla, kratko je komentirao Knez.

Leo Zorica i Antoni Rudić napuštaju Vijeće

Leo Zorica (Grupa građana Antoni Rudić), najavio je svoje osobno i povlačenje kolege Antonia Rudića iz Gradskog vijeća, zamijenit će ih prva dva sljedeća s kandidacijske liste.
Leo Zorica je već sedam godina gradski vijećnik i u svom oproštajnom govoru nije nimalo pohvalno već je kritički govorio o vijećnicima, o radu Gradskog vijeća i gradonačelnika, a za medije je rekao kako rade po direktivi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)