Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nin kroz manifestaciju čuvaju gastronomsku baštinu i servira jedinstvenu turističku priču

14.02.2020. 17:00


Ninska šokolijada već 18. godina, navršavajući svoju punoljetnost, slavi i čuva jedinstveni gastronomski proizvod brendiran pod imenom ninski šokol. U Turistički ured je stigla prva službena podrška. U ime Zadarske županije župan Božidar Longin napisao je: »Prihvaćamo pokroviteljstvo imajući u vidu značaj manifestacije za turističku promidžbu Grada Nina i Zadarske županije u cijelosti, kao i očuvanje gastronomske tradicije«.


Uključivanje mladih
Manifestacija je otpočela već tradicionalnom podjelom svježeg svinjskog mesa (vratine). Kao i proteklih godina Turistička zajednica grada Nina nabavila je svinjsku vratinu ovaj put za 50 natjecatelja koji u natjecateljskom dijelu predstavljaju tradiciju i čuvaju vještinu izrade ove jedinstvene delicije u svojim obiteljima. U ninskom je kraju proizvodnja šokola dio kulturne baštine, recept je još uvijek obavijen velom tajne, a prenosi se obiteljski šapatom s koljena na koljeno i svi se šokoli za nijansu razlikuju. U interesu postizanja što boljeg rezultata, a za što je potrebno meso najviše kakvoće, najveći je broj šokolara meso preuzeo u svojim omiljenim mesnicama: Mesnicama »Surić« u Ninu i Mesnici PZ »Poličanke« u Poličniku. Završna večer Šokolijade tzv. Fešta od šokola uz proglašenje pobjednika i degustaciju domaćeg šokola održat će se 19. srpnja.
– Manifestacija Ninska šokolijada je brendirala jedinstveni proizvod, a time i grad Nin kao mjesto posebnog gastronomskog užitka. Tijekom niza godina događaju se promjene. Oni redovni čuvari baštine – stariji šokolari uključeni od samih početaka ili zbog nekih problema koje nosi broj godina ili okolnosti poput nestajanja tzv. crnih kužina pomalo posustaju. Ipak kao najznačajnije obilježje manifestacije ističem što svake godine Šokolijada privuče nove natjecatelje iz mladih generacija koji postaju novi čuvari baštine, kazao je Slavko Štulić, predsjednik Udruge šokolara.


U 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske
Ninska šokolijada je pokrenuta prvenstveno da se očuva šokol kao autohtoni proizvod kraja koji je polako odlazio u zaborav. Ova ninska manifestacija je po svojim organizacijskim elementima jedinstvena i složena, uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske, a dobila je čak tri nacionalne nagrade za očuvanje baštine.
Manifestacija je jedna od najznačajnijih gastronomskih događaja na području Zadarske županije koja se radi očuvanja tradicije, postupno od 2003., razvila u prepoznatljivu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu diljem zemlje. Na njoj sudjeluju mnogi proizvođači iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Poznato je da Nin nosi oznaku EDEN – europske destinacije izvrsnosti, a ove godine će manifestaciju uveličati predstavnici svih EDEN pobjednika iz Hrvatske od 2007.- 2019. koji će predstaviti svoju gastronomsku ponudu.
Ove godine natjecanje okuplja 17 žena i 32 muškaraca iz mjesta: Nin 27 šokolara, Ninski Stanovi 6, Žerava 3, Privlaka 4, Krneza 1, Petrčane 1, Mrljane 1, Vir 3, Islam latinski 1, Briševo 1, Poljica Brig 1 šokolar. Šestu godinu za redom u natjecateljskom programu sudjeluju učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar. Od ukupno 50 prijavljenih natjecatelja, čak 27 pripada mlađoj dobnoj skupini.




Sudjeluju i otac i sin
Manifestacija je priča o ninskom šokolu i privlači posjetitelje kao i turiste. Već godinama upoznaje sa delicijom za čiju pripremu treba kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i posebno odabrani začini. Svaka obitelj čuva tradicijski recept što čini svaki pojedini šokol različitim od ostalih. Osnova recepture je svinjska vratina koja se najprije stavlja nekoliko dana u morsku sol, zatim se »toća« u kuhanom crnom vinu i začini mirodijama, te se potom suši na dimu i buri. Zbog vremenskih uvjeta izazvanih klimatskim promjenama proizvodnja u obiteljima se smanjuje, a samo najodvažniji i istinski gurmani rade i dalje šokol.
– Poznato je da mi je zdravlje malo narušeno, ali ja sam veseo i dalje, i dok god živim sudjelovati ću u Šokolijadi jer osjećam da je moj zadatak da pomognem da se čuva tradicija, kazao je Ante Jurkin iz Ninskih Stanova preuzimajući meso za natjecanje.
Josip Magaš Joskov je dugogodišnji ugostitelj, privatno nabavlja friško meso iz provjerene privatne klaonice i radi šokole za sebe i prijatelje.
– Od samih početaka sudjelujem u Ninskoj šokolijadi, a sada sudjeluje i moj sin. Tako pomažemo u jačanju prepoznatljivosti proizvoda kojim se svi u Ninu ponosimo. Prepoznajem dobar šokol, a za njegovu kvalitetu jako je bitno meso. Može se raditi i u siječnju, veljači i ožujku, važna je sirovina za domaći šokol, hladnoća i bura. Jako sam zadovoljan što se održava Šokolijada jer je to promocija grada i gastronomskog proizvoda koji je proslavio Nin, kazao je Josip Magaš Joskov.


Dobar domaći šokol poslužuje se od svibnja do listopada
Domagoj Burela o najdugovječnijoj ninskoj fešti, Ninskoj šokolijadi, istaknuo je kako u njoj sudjeluje jer tako reklamira i svoj restoran te želi osvojiti i nagradu.
– Kako sam već osvojio prvo mjesto i potvrdio da radim odlične šokole, sudjelovanjem očekujem da bi me sreća mogla ponovo poslužiti. Svojim doprinosom želim da Šokolijada i dalje uspješno promovira Nin kao i do sada, naglasio je Burela.
Zoran Lisica ugostitelj iz Petrčana kazao je kako sudjeluje u Šokolijadi jer mu to nalaže tradicija, da se to ne »utare«.
– Pozivao sam ostale svoje mještane i žao mi je da oni ne prepoznaju da se bez zajedničkog truda ne može očuvati tradicija i baština, zaključio je Lisica.
Ante Butić iz Briševa otkriva kako uvijek priča svojim gostima da je Šokolijada atrakcija kraja u kojem živi.
– Pričam im da to ne mogu dobiti uvijek, nema ga u velikim količinama, a priča turiste oduševljava, posebno kada im pričam o ninskoj soli bez koje nema dobrog šokola, istaknuo je Butić.
Na često pitanje zašto šokola ima tako malo svaki će dobar poznavatelj izložiti da je složena procedura izrade i trajnost mu također definira količinu. Dobar domaći šokol se poslužuje od svibnja do listopada, a on po svojim karakteristikama pripada u polutrajni proizvod. Nikako ga se ne može uspoređivati s pršutom koji je, kako je poznato, što je stariji to je zreliji i ukusniji. Možda je tajna uspjeha Ninske šokolijade upravo u tome.
– Stoga dođite na feštu i kušajte one najbolje! Ninska turistička zajednica i dalje kroz manifestaciju čuva svoju gastronomsku baštinu, okupljajući šokolare i s Udrugom Šokolar promiče tradicijsku vrijednost, poručuju organizatori.


Pedest šokolara
Ukupno je prijavljeno 50 šokolara i šokolarica i to iz 12 mjesta:
Nin (27): Matija Šalov, Josipa Šalov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Mario Oltran, Šime Ljubičić Zdenkov, Tomislav Kera, Branko Sjauš, Vjerica Sjauš, Lucija Sjauš, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Tanja Striguljica, Iva Skočić Burela, Domagoj Burela, Šime Burela, Bernarda Burela, Drago Štulić, Mia Štulić, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov, Barbara Pijaca, Angelo Pijaca, Tomislav Magaš, Josip Magaš Ivin, Jozo Mustać, Tomislav Mustać
Ninski Stanovi (6): Josip Jurkin, Đurđica Jurkin, Anka Jurkin, Branko Jurkin, Ante Jurkin, Nada Jurkin; Žerava (3): Romeo Beram, Marijana Beram, Marin Beram; Privlaka (4): Miroslav Šango, Kristijan Šango, Marijana Šango, Drago Begonja; Petrčane (1): Zoran Lisica; Vir (3): Goran Budija, Gorana Budija, Jure Budija; Poljica Brig (1): Zoran Zekanović; Briševo (1): Ante Butić; Islam Latinski (1): Tomislava Šalov Jusup; Krneza (1): Milan Čolak; Mrljane (1): Mladen Jureško; Zadar (1): učenici iz Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škola Stanka Ožanića.