Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otvoren obnovljeni Gornji most preko Zrmanje

13.02.2020. 13:00


KAŠTEL ŽEGARSKI – Prigodnom svečanošću u Kaštel Žegarskom, naselju koji administrativno pripada Gradu Obrovcu, u zaselku Prmdelji (Sanaderi Perići) otvoren je do prošle godine sasvim devastiran i oronuli Gornji most koji na lokalnoj cesti L63086 premošćuje rijeku Zrmanju na putu Žegar- Krupa.
– Po mostu se nije više moglo ni hodati, a kamoli proći automobilom. Velika hvala Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije i svima koji su sudjelovali u ovim sveobuhvatnim i zahtjevnim radovima, prvim nakon Austro-Ugarske. Neka most potraje, ne 100 već 300 godina, poželio je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.
Masivni kameni most s četiri svoda prema dispoziciji kao i prema nekim konstruktivnim elementima ukazuje da je u današnjem obliku nastao u drugoj polovici 19. stoljeća, za vrijeme Austro-Ugarske.


Građevinski izazov i poduhvat
– Vrijednost projekta obnove kamenog mosta dugog 42 metara i širine od 4,2 metra te po 25 metara prometnice na svakoj strani obale iznosi dva milijuna kuna, kazao je Branko Kutija, vršitelj dužnosti Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Gornji most u Prmdeljima registrirano je kulturno dobro zavedeno u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-1217.
– Izvođači radovi na obnovi izuzetno vrijednog kulturno-povijesnog objekta je tvrtka Tehma d.o.o. Zadar, a voditelj vidno zahtjevnih radova je dipl. ing. građ. Srećko Mažer. Mr. sc. Davor Banić, dip. inž. građ., je vrši nadzor radova po projektu kojeg je izradio dok je bio zaposlenik Instituta IGH-a, detaljan je Kutija.
Obnova oko 140 godina starog kamenog mosta na četiri jednaka polukružna svoda izgrađenih od sedre, koji se oslanjaju na riječne masivne kamene supove, pravi je građevinski izazov i poduhvat.


»Po mostu se nije više moglo ni hodati, a kamoli proći automobilom. Velika hvala svima koji su sudjelovali u njegovoj obnovi. Neka most potraje, ne 100 već 300 godina
Dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca




– Na svim ovim radovima imali smo blisku, učinkovitu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Zadru, hvala im, zahvalio se Kutija.


Prvi radovi od Austro-Ugarske
– Osim ovog impresivnog Gornjeg mosta u tijeku su radovi na izgradnji novog mosta kod samostana u Karinu u iznosu od pet milijuna kuna. Pred nama je i asfaltiranje ceste Ž6025 Žegar – Ervenik kojom će se povezati Zadarska sa Šibensko-kninskom županijom, najavio je ravnatelj ove ustanove.
Most je do sedamdesetih godina proteklog stoljeća s obje strane imao kamenu ogradu. Međutim, ogradni zidovi su porušeni i zamijenjeni željeznom ogradom uzduž obje strane mosta. Nova ograda je kamena i visoka 60 centimetara.
– Ovo su prvi radovi od Austro-Ugarske na mostu ispod kojeg teče bistra, čista i pitka voda rijeke Zrmanje. Zadarska županija podupire sve projekte na dobrobit ljudi i zajednice, zaključio je župan Božidar Longin.
"Oj Zrmanjo rijeka čista, uvijek si mi mila i bistra…", stihovi su pjesme koje je poveo Voćko Bundalo, a onda je započelo pučko veselje.