Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vukas se povlači, zadarski SDP bira novo rukovodstvo

14.02.2020. 06:45


Kada je glavni tajnik SDP-a, Nikša Vukas, u rujnu prošle godine imenovan za povjerenika zadarske organizacijem, nitko nije ni slutio da će najjača oporbena stranka u predsjedničke izbore krenuti bez rukovodstva, a osobito da bi takva ušla i u – parlamentarne.
Naime, upravo je to scenarij koji je umalo zadesio gradski SDP koji je 11. rujna prošle godine raspušten nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Gradske organizacije, Antuna Novoselovića. On se, kao što znamo, povukao zbog afere s ugovorima njegove privatne tvrtke sa zadarskom Elektrom, obrazlažući kako ne želi da se ta situacija odrazi na stranku. Organizaciju je tako privremeno preuzelo dvoje rukovoditelja, dotadašnji Novoselovićevi zamjenici, Igor Radeta i Irena Dragić.
Međutim, nekome u Zagrebu ovakva se situacija nije dopala te je vrh stranke brzopotezno raspustio Gradski odbor i u Zadar poslao povjerenika Nikšu Vukasa. Njemu se pak Zadar toliko dopao da je već punih pet mjeseci na čelu Odbora, ne pokazujući ni najmanju želju raspisati izbore za Gradski odbor. Najjača opobena stranka tako je u predsjedničke izbore ušla bez rukovodstva, a zamalo bi i u parlamentarne.


Moraju poštivati stranački statut
Srećom, stranački statut jači je i od Vukasa, pa će povjerenik ipak provesti izbore i lokalnim ljudima konačno prepustiti rukovodstvo nad Gradskom organizacijom. To praktično znači da se sjednice više neće održavati onoga dana i onoga sata kada Vukas nađe vremena za posjet Zadru, već onda kada to okolnosti zahtijevaju.
Naime, Vukasu povjerenički mandat ističe 6. ožujka te se do tog datuma moraju provesti izbori, potvrdio nam je to zamjenik predsjednika GO-a i gradski vijećnik Igor Radeta.
– Unutarstranački izbori moraju biti održani u roku od 180 dana od raspuštanja gradske organizacije koje se dogodilo 6. rujna prošle godine, što znači da nam je zadnji rok 6. ožujka ove godine. Od povjerenika naše organizacije saznali smo da će se izbori održati u tom roku, odnosno da neće više biti odgađanja, a do kojih je došlo zbog zauzetosti događanjima u Zagrebu i predsjedničkih izbora. Datum još ne znamo, a očekujemo svakog dana dolazak povjerenika u Zadar, pa ćemo više znati i o datumu održavanja izbora, kaže Radeta.


Izvrsno smo odradili predsjedničke izbore
S obzirom da je svojedobno najavio kandidaturu za predsjedniak Gradskog odbora, pitali smo ga važi li još uvijek ta odluka ili se u međuvremenu predomislio:
– Još uvijek razgovaram s članstvom te konkretnu odluku još nisam donio, osobito stoga što bi to trebala biti zajednička odluka, pa o tome ne bih. Sigurno je da ću se kandidirati za neku od funkcija u stranci, ali još nisam donio odluku za koju, napominje Radeta.
No, je li se ova situacija u stranci ipak odrazila na članstvo? Naime, već pet mjeseci praktično su obezglavljeni i djeluju s čovjekom koji se u Zadru pojavi tek kada stigne. Radeta, pak, kaže kako njihov klub vijećnika funkcionira jako dobro i da su aktivni svakodnevno.
– Pratimo sve događaje na razini grada, a sam Gradski odbor mogao bi funkcionirati mnogo bolje. Međutim, bez problema smo odradili predsjedničke izbore, što se vidi i po rezultatu, kao i ponovljene izbore u Mjesnom odboru Jazine I. Odradili smo dobar posao i na nama je sada organizirati iduće izbore i nastaviti raditi. Imamo trend rasta i članovi su voljni raditi, osobito stoga što se najnoviji rejting stranke osjeti i u broju članova, pa tako svakim danom dobivamo sve više pristupnica, sve redom mladih ljudi, ističe Radeta.
Zadarski SDP tako se izvukao iz situacije u kojoj bi i u parlamentarne izbore ušli bez rukovodstva. Nije to, međutim, samo problem organizacije na terenu, već prije svega imidža stranke koja na ovaj način među biračima ostavlja dojam da u Zadru nemaju dovoljno kvalitetnog čovjeka za preuzimanje Gradskog odbora. Budući da i ankete zadnjih mjeseci SDP-u idu u korist, doista bi bila šteta da i u izbore za Sabor uđu bez novog rukovodstva. I to u gradu u kojemu već 20 godina pokušavaju s trona skinuti HDZ.
Infobox (Citat):
»Još uvijek razgovaram s članstvom te konkretnu odluku o tome hoću li se kandidirati za predsjednika Gradske organizacije SDP-a još nisam donio, osobito stoga što bi to trebala biti zajednička odluka, pa o tome ne bih
Daniel Radeta, gradski vijećnik SDP-a
Infobox (Brojka):
180
dana je rok u kojemu se moraju provesti izbori u pojedinoj organizaciji SDP-a, taj rok počinje od dana raspuštanja te organizacije, a što se u Zadru dogodilo 6. rujna 2019.