Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ako ova sezona ne bude dobra, svi smo u »banani«!

13.02.2021. 10:43


Od ponedjeljka 15. veljače stupit će na snagu blaže epidemiloške mjere koje je prije tri dana na sjednici Vlade obznanio i najavio premijer Andrej Plenković objašnjavajući, kako će svi objekti koji do sada nisu radili, od sada moći prodavati sve što imaju u svom asortimanu.
– Ja sam mislio da se to podrazumijeva. Ne radi se tu samo o kavi, kava za van je samo sinonim. Svi objekti moći će prodavati sve što imaju, samo neće biti otvorenih prostora i terasa, uzmeš piće i šetaš – rekao je tom prigodom premijer. Što to zapravo znači za ugostitelje i vlasnike kafića, komentirao je jučer i predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja Robert Kovačević koji je mišljenja da je njihov sektor propao i kako je rekao, više ne postoji te da će svi oni koji u ponedjeljak otvore svoje kafiće to učiniti više iz usluge svojim sugrađanima, a ne iz »neke ekonomske računice«.
– Naš sektor više ne postoji i ja ne znam kako to ljudima nije jasno. Nema više kruzera, nema avio gostiju. Osim toga, mi smo još uvijek u zimi. Hladno je, tek je veljača. Ovo blago popuštanje mjera tek je vraćanje u uvjetno rečeno, neko normalnije stanje. Svima nam je jasno da se mjere moraju provoditi i one su na snazi u cijeloj Europi, a u nekim zemljama čak i restriktivnije. Pitanje je tko će sad otvoriti kafiće i kome je to uopće isplativo jer to je nama deset posto prihoda. Mislim da će i oni koji otvore, više otvoriti za svoje stalne i vjerne goste, iz usluge, a ne iz neke ekonomske računice odnosno, zarade – naglasio je Kovačević.
On smatra da bi onima koji imaju terase trebalo omogućiti da rade uz naravno, poštivanje svih epidemioloških mjera, a prevelike gužve ionako, vjerojatno ne bi ni bilo jer je još uvijek hladno da bi se vani moglo dugo – sjediti.


O pomoći države
Na pitanje o izdvajanjima za ugostitelje, financijske pomoći države, Kovačević je rekao kako je ona osigurana i nije upitna, a oni koji se žale da je nisu dobili ili da im kasni, trebaju biti strpljivi.
– Najvažnije je da je novac za tu namjenu osiguran i da će ga dobiti svi oni koji bi ga i trebali dobiti- zaključio je Kovčević dodajući, kako on ne namjerava otvoriti u ponedjeljak, već za vikend i to pogotovo ako bude lijepo vrijeme kako bi ljudi koji dođu napraviti đir do Morskih orgulja ili Pozdrava suncu mogli popiti svoj, cofee to go.
Jedan od najpoznatijih ugostitelja u gradu Joso Skoblar čija je konoba poznata i izvan granica, ne radi od prvog tvrdog lockdowna kojeg smo imali prošlog proljeća. Svoja je razmišljanja o cijeloj situaciji vezanoj uz ugostiteljstvo i turizam u doba korone, sažeo zapravo u samo jednu rečenicu u kojoj je rekao kako sve nade polaže u ovu turističku sezonu i ako ne bude dobra, bit ćemo svi zajedno u velikim problemima.


Samo jedna želja – staro normalno!
– Moja je konoba specifična. Mi smo imali marendine, uvijek smo bili vezani uz ljude, uz naše drage sugrađane kojima smo bili više od konobe. Mjesto druženja, ćakule, drugi dom…Nisam htio kao neki moji kolege raditi dostavu jer jednostavno to nije naš »đir« i nisam htio dodatno riskirati. Bojao sam se da mi to ne donose više štete, nego koristi. Svi se nadamo da će se situacija što prije normalizirati i da ćemo opet početi normalno raditi i od svog rada pošteno živjeti – zaključio je poznati zadarski ugostitelj.
Dodao je i kako su ih spasile državne potpore pa nikog od svojih radnika nije mora poslati na Biro dok traje ova koronakriza te je mišljenja kako bi se novčana pomoć države trebala nastaviti sve dok se situacija u potpunosti ne normalizira i dok se sve ne stavi u »pogon« na način kako je bilo prije pandemije.




»Mislim da će i oni koji otvore, više otvoriti za svoje stalne i vjerne goste, iz usluge, a ne iz neke ekonomske računice odnosno, zarade«
​Robert Kovačević